Tanca
Serveis Socials 28 de novembre de 2022

Esparreguera es manté com a segon municipi de Catalunya i tercer de l'Estat en inversió social

Segons l’informe anual publicat per l’Associació Estatal de Directors i Gerents en Serveis Socials, l’Ajuntament va invertir 4,95 milions d’euros en despesa social durant el 2021, és a dir, 221 euros per habitant. A més, aquest any el consistori esparreguerí ha estat reconegut, per la mateixa associació, amb un premi en la modalitat d’institució pública destacada en política social

Esparreguera és la segona població de Catalunya i la tercera d’Espanya, d’entre les que tenen més de 20.000 habitants, que més recursos destina a polítiques socials. Així es desprèn de l’estudi que publica anualment l’Associació Estatal de Directors i Gerents en Serveis Socials, en el qual l’Ajuntament assoleix l’excel·lència per sisè any consecutiu i es manté com a tercer municipi de tot l’Estat amb més despesa social per habitant, només superat pels ajuntaments d’Alcalá la Real i Barcelona. Per a fer l’estudi s’ha tingut en compte el pressupost executat en l’àmbit dels serveis i la promoció social durant l’exercici de 2021, que en el cas d’Esparreguera va ser de 4,95 milions d’euros, un 12% més que el 2020. Pel que fa al pressupost municipal del 2023, aprovat al Ple municipal del mes de novembre, s’han consignat 4,8 milions d’euros a l'Àrea de Drets Socials i Ciutadania. Paral·lelament, aquest any l’Ajuntament d’Esparreguera ha estat també un dels sis consistoris de tota Espanya guardonats amb els Premis a entitats i persones destacades en matèria de serveis socials i/o política social, que entrega la mateixa associació, i que reconeix aquelles administracions públiques que inverteixen més de 200 euros per habitant i any.

L’estudi de l’Associació Estatal de Directors i Gerents en Serveis Socials, indica que Esparreguera, amb una població de 22.394 habitants al 2021, va destinar 4.949.006 euros a inversió social durant aquell any, una xifra que suposa 221,35 euros per habitant i, globalment, un 20,3% de la totalitat del pressupost municipal de l’any passat, que ascendia a 24’3 milions d’euros. Aquestes dades situen Esparreguera com a segon municipi de Catalunya que més excel·leix en inversió social, per darrera de la ciutat de Barcelona, i per davant d’altres municipis catalans com Mataró, Molins de Reis, Montcada i Reixac, el Prat de Llobregat o Sant Adrià de Besós. A nivell estatal, Esparreguera només té per davant, a més de Barcelona, Alcalà la Real (Jaén), que destina 255 euros per habitant a serveis i promoció social. Així mateix, les xifres d’inversió social del 2021 són un 12% superiors a les del 2020, en el que el municipi va destinar 4.421.978,05 euros a inversió social, el que suposava 198,28 euros per habitant.

L’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, ha destacat que “es tracta del quart any consecutiu que Esparreguera es manté entre els tres municipis catalans, i també de tot l’Estat, que més inverteixen en serveis socials, fet que és un reflex de l’aposta i el compromís del govern municipal amb els serveis públics i les polítiques socials”. En aquest sentit, Rivas ha subratllat “que el fet que sigui un òrgan independent de l’administració el qui elabora aquest rànquing d’Ajuntaments que més inverteixen en serveis socials encara dona més valor a la posició destacada d’Esparreguera en aquest”, on -ha recordat- “es valora la inversió en els serveis socials bàsics municipals però també en altres serveis orientats al benestar de les persones com són la residència Can Comelles, les escoles bressol municipals o l’Escola de Les Arts”. En el pressupost municipal de 2022 la quantitat consignada a l’Àrea de Drets Socials i Ciutadania va ser de 4,6 milions d’euros i en els comptes municipals de l’any 2023, aprovats el passat 16 de novembre al Ple municipal, s’han consignat un total de 4,8 milions d’euros a la mateixa àrea. Entre les principals novetats en inversió social de cara a l’any que ve hi figura l’increment de dos treballadors socials de suport en l’àmbit dels Serveis Socials i la implementació de l’Oficina d'Atenció Ciutadana Social.

Paral·lelament, en el Congrés anual de l’Associació Estatal de Directors i Gerents en Serveis Socials, celebrat els dies 17 i 18 de novembre a Fuenlabrada, l’Ajuntament d’Esparreguera va rebre un guardó dels Premis a entitats i persones destacades en matèria de serveis socials i/o política social en la modalitat d’institució pública. Aquest reconeixement es va fer als sis ajuntaments de tot l’Estat espanyol que, durant el 2021, van invertir més de 200 euros per habitant i any, que en el pressupost del 2022 no van reduir la despesa social per habitant respecte de la liquidada el 2021, que la despesa social el 2021 representava al menys un 10% del pressupost total no financer de l’Ajuntament i que, a més, apliquen criteris de transparència i permeten consultar en el seu portal el desglossament pressupostari i el detall de la despesa imputada a Serveis Socials i Promoció Social. A banda d’Esparreguera, els altres cinc consistoris amb excel·lència en inversió social són Barcelona, ​​Alcalà La Real (Jaén), Puente Genil (Córdoba), Vilajoiosa (Alacant) i Moguer (Huelva).