Tanca
Cooperació Societat 2 de març de 2022

Esparreguera impulsa una recollida de material per enviar a Ucraïna

Es necessiten medicaments, sobretot de primers auxilis i per cremades, menjar en llauna o sec, roba de llit i productes d’higiene, que es poden portar a la comissaria de la Policia Local de 7 del matí a 9 del vespre. Ahir un centenar d’esparreguerins i esparreguerines es va concentrar a la plaça de l’Ajuntament per a demanar la fi del conflicte armat

L’Ajuntament d’Esparreguera organitza una campanya per a recollir material sanitari i productes de primera necessitat per a Ucraïna, després de la invasió de les tropes russes. Aquesta acció respon a la crida realitzada pel consolat ucraïnès a Barcelona que demana principalment medicaments de primers auxilis, com ara benes o antiinflamatoris, roba d’abric, aliments bàsics enllaunats o en conserva i productes d’higiene bàsica. El punt de recollida del material és la caserna de la Policia Local, ubicada al passeig dels Jocs Olímpics número 11, on es poden deixar les donacions de dilluns a diumenge de 7 del matí a 9 del vespre. A més, el consistori està contactant amb els veïns i veïnes de nacionalitat ucraïnesa que viuen a Esparreguera per a oferir-los suport i assessorament jurídic per gestionar reagrupaments familiars o demanar asil polític. Així mateix, ahir al vespre un centenar de persones es va concentrar a la plaça de l’Ajuntament per a mostrar el seu rebuig a la violència i demanar la fi de la guerra.

Durant la concentració l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, va llegir la declaració institucional de la Federació de Municipis de Catalunya de suport a la societat ucraïnesa i en defensa de la pau que exigia “el cessament immediat de les hostilitats abans que es multipliqui el nombre de víctimes, així com el retorn de les tropes al territori internacionalment reconegut de la Federació Russa” i també “retrobar el diàleg per a la construcció de pau”. El comunicat també apel·lava a la comunitat internacional, en especial a la Unió Europea, “a adoptar un paper de mediació per preservar la vida i els drets humans de tota la ciutadania de la regió”, alhora que mostrava “la solidaritat amb el poble ucraïnès davant d’aquest atac, i especialment amb la ciutadania d’origen ucraïnès que resideix en els nostres pobles i ciutats”.

En aquest context, Eduard Rivas també va anunciar que “des de l’Ajuntament estem coordinant totes les ajudes que els veïns i veïnes vulguin fer, per centralitzar tota la recollida a la comissaria, i paral·lelament estem contactant amb el Consolat d’Ucraïna a Barcelona per tancar el procediment d’enviament perquè l’ajuda pugui arribar al país”. L’alcalde també ha explicat que “a Esparreguera hi viuen una vintena de persones ucraïneses, amb les quals estem posant-nos en contacte”. En aquest sentit, dilluns l’alcalde es reunirà amb algunes d’aquestes famílies per a oferir-los suport en allò que necessitin i també per coordinar la recollida de material, que s’està vehiculant a través del consolat i també d’algunes associacions ucraïneses presents a Catalunya.

El material que es necessita, i que ha d’estar en bon estat, són medicaments de primers auxilis (aigua oxigenada, betadine, benes, analgèsics, tisores mèdiques, guants de goma...), per a cremades (cremes regeneradores, pegats anti-cremades), per l’estómac i material d’ortopèdia. També menjar, sobretot conserves en llauna, fruits secs, barretes energètiques, galetes, té, cafè i xocolata sense llet. I altres articles com sacs de dormir, mantes, coixins, tovalloles, roba de llit, matalassos o llits plegables, escalfadors, generadors de tot tipus, piles, auriculars, làmpades de querosè o llanternes, teteres elèctriques, detergent i productes d’higiene personal, sabó, màquines d’afaitar, raspalls de dents, paper de cuina i vaixelles de metall o d’un sol ús (plats, coberts i gots).

A més, el consistori també està oferint suport a la persones ucraïneses residents a Esparreguera a través del Servei de Primera Acollida de la Regidoria de Convivència, que dona suport en informació, orientació, assessorament jurídic i suport en els tràmits d’estrangeria com autoritzacions de residencia i treball, asil polític o reagrupaments familiars. El personal municipal està contactant amb els veïns i veïnes de nacionalitat ucraïnesa empadronats al municipi, però aquests també s’hi poden posar en contacte a través del telèfon 93 884 26 61 o del correu [email protected].