Tanca
Mobilitat 25 d’octubre de 2023

Esparreguera reclama a la Generalitat millores en el servei de bus interurbà

El Ple municipal votarà aquesta tarda una moció sobre les deficiències i incidències en el servei de bus interurbà per a demanar al govern català un correcte dimensionament del servei. Paral·lelament, l’alcalde d’Esparreguera ha arrencat el compromís del govern català d’iniciar una auditoria per a analitzar les mancances actuals en la línia Igualada-Barcelona

El Ple municipal votarà aquesta tarda una moció, impulsada per ERC, sobre les deficiències i incidències en el servei de bus urbà i interurbà d’Esparreguera per a demanar a la Generalitat un correcte dimensionament del servei en les línies que uneixen el municipi amb Barcelona, Martorell i Bellaterra. El text, que té el suport del PSC, la CUP i E2031-Junts, insta a fer un estudi per dimensionar i aplicar una ampliació del servei per a adequar-se a les necessitats reals de la ciutadania i també reclama que s’efectuïn inspeccions i s’adoptin les mesures sancionadores corresponents en cas d’incompliment de la prestació. Paral·lelament, l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, i el d’Abrera, Jesús Naharro, es van reunir ahir amb el secretari de Mobilitat i Infraestructures de la Generalitat, Marc Sanglas, qui els va informar que, en les properes setmanes, s’iniciarà una auditoria per a avaluar les mancances actuals del servei que connecta amb la capital catalana ja que, malgrat la posada en marxa a principis de setembre de la nova línia d’autobús exprés Esparreguera-Barcelona, encara presenta deficiències, especialment en les expedicions de primera hora del matí. Així mateix, el govern català també ha comunicat que ha començat a estudiar una nova connexió amb autobús per a connectar els municipis del Baix Llobregat Nord amb el Vallès, per quan s’obri la nova carretera B-40.

Després de múltiples reivindicacions de la ciutadania i el consistori per a millorar el transport públic interurbà del municipi, al setembre es va posar en marxa la línia d’autobús exprés e24 Esparreguera-Barcelona, amb 15 busos d’anada i 11 de tornada, de dilluns a divendres els dies feiners. Així mateix, també es va reforçar l’actual línia d’autobusos Igualada-Barcelona amb 3 noves expedicions per sentit durant les hores punta. Malgrat aquestes millores, existeix una punta de demanda important en la franja horària que abasta des de les 6.30 a les 9 del matí dels dies feiners en sentit a Barcelona. “Una punta de demanda que no és absorbida pel servei tal com està dimensionat en l’actualitat”, ha senyalat el regidor de Mobilitat, Alfons Puche, qui ha assegurat que “des de fa anys aquest servei no s’ha prestat degudament per part de la empresa Monbus i, a data d’avui, els incompliments del servei se segueixen reflectint en el dia a dia, fet pel qual la ciutadania d’Esparreguera segueix patint diàriament les conseqüències de la manca d’un bon servei de transport de busos públics”.

Per aquest motiu, la moció que es portarà a aprovació avui insta a la Direcció General de Mobilitat i Transport a fer un estudi per actualitzar, dimensionar, reforçar i implementar una ampliació del servei de les línies que connecten Esparreguera amb Barcelona, Martorell i la Universitat Autònoma de Barcelona d’acord amb les necessitats reals de la ciutadania del municipi, per tal de resoldre la manca d’oferta existent. Així mateix, el text també demana que s’efectuïn els controls i les inspeccions oportunes en relació a la prestació del servei i s’adoptin les mesures sancionadores corresponents en el cas que es constati l'incompliment d’alguna de les condicions de prestació en els termes previstos en el conveni i en la normativa vigent en matèria de transport de viatgers per carretera.

Paral·lelament, els alcaldes d’Esparreguera i Abrera van mantenir ahir una reunió amb el Departament de Mobilitat i Infraestructures de la Generalitat per a reclamar millores en el servei de transport públic que uneix els dos municipis amb Barcelona, Martorell i Bellaterra. L’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, ha destacat que “la Generalitat també comparteix la diagnosi que l’oferta i la demanda no estan ajustades” i ha apuntat que, “malgrat que al setembre sempre hi ha un pic de demanda conjuntural, coincidint amb la represa del curs escolar, el curs universitari i la tornada de les vacances, enguany hi ha hagut més incidències que altres anys” un fet que va lligat a l’increment de l’ús del transport públic. Per a abordar aquesta problemàtica, la Generalitat ha anunciat que realitzarà una auditoria per a analitzar el funcionament i la qualitat del servei, el compliment dels horaris establerts i la valoració de les persones usuàries. “Això permetrà tenir dades agregades per veure com evoluciona tot plegat i prendre les mesures pertinents”, ha apuntat Rivas.

En paral·lel, també s’estan posant busos de reforç puntuals a primera hora del matí, que és quan hi ha més demanda de passatgers. “Tot i això, sembla que aquest reforç és insuficient, perquè hi ha manca d’autobusos, de conductors i també de màquines validadores de tiquets”, ha apuntat l’alcalde. Segons Rivas, “la nova línia directa posada en marxa al setembre va generar una expectativa de millora que, amb l’augment de la demanda, s’ha vist frustrada per molts passatgers, per això hem demanat al Departament de Mobilitat i Infraestructures tenir una cura i una atenció especial amb les línies que passen per Esparreguera i Abrera”.

D’altra banda, el govern català també té sobre la taula l’estudi de les millores en la línia El Bruc-Esparreguera-Martorell, en la qual es demanen nous horaris i la creació d’un itinerari que s’ajusti més a les necessitats de les persones usuàries, que hauria d’incloure parades a les estacions de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) i de Renfe de Martorell. Finalment, la Generalitat també va informar que ha començat a treballar en una nova connexió per a unir el Baix Llobregat Nord i el Vallès Occidental i Oriental per a millorar la connexió amb transport públic entre aquests dos territoris quan s’obri la B-40, que ha de connectar els dos territoris i que és previst que s’inauguri a mitjans de desembre.