Tanca
Seguretat Ciutadana 10 de març de 2023

Esparreguera registra un total de 1.113 fets delictius durant el 2022

L’any passat es van registrar al municipi un 11% més de fets delictius que l’any anterior, la majoria dels quals van ser delictes contra el patrimoni, i es van detenir 79 persones. Aquestes dades van ser fetes públiques ahir per la Policia Local i els Mossos d’Esquadra en la sessió de la Junta de Seguretat Local, en la qual també van participar els Bombers de la Generalitat, la Guàrdia Civil i la Policia Nacional

Durant el 2022 es van denunciar 1.113 fets delictius a Esparreguera, un 10,75% més que l’any anterior, la gran majoria dels quals, un 73%, van ser delictes contra el patrimoni, mentre que un 16% van ser delictes contra les persones i un 8% delictes relatius a la seguretat del trànsit. Així es desprèn de les dades recollides per la Policia Local d’Esparreguera presentades a la Junta de Seguretat Local plenària, que es va celebrar ahir a la Sala de Plens municipal, i que va comptar també amb la presència del delegat territorial del govern de la Generalitat de Catalunya a Barcelona, Joan Borràs, i diferents cossos de seguretat, com els Mossos d’Esquadra, els Bombers de la Generalitat, la Guàrdia Civil i la Policia Nacional. Durant el 2022 també es van registrar 131 accidents de trànsit en vies urbanes, un 7% més que durant el 2021, però la victimització va disminuir un 22%. Els Bombers van actuar en 72 incendis urbans i 35 incendis de vegetació al municipi, la Policia Nacional va expedir un total de 1.654 Documents Nacionals d’Identitat (DNI) i 681 passaports i la Guàrdia Civil va informar que hi ha 422 llicències d’armes a Esparreguera.

L’inspector en cap de Mossos d’Esquadra de la Comissaria de Martorell, Òscar Carreras, va destacar el nivell de resolució dels fets delictius explicant que a Esparrgeura "estem per damunt del 34% pel que fa a la resolució dels casos denunciats, una dada rellevant donat que la mitjana catalana de la resolució dels fets delictius se situa entorn del 26%". Carreras també va destacar que durant el 2022 es va registrar un augment del 20,8% dels delictes contra les persones, entre els quals es comptabilitzen els delictes de violència de gènere, violència domèstica i delictes contra la llibertat sexual. Actualment, Mossos d'Esquadra està fent seguiment a 56 víctimes d'aquest tipus de delictes, de les quals 52 estan en un nivell baix de protecció i 33 tenen ordre de protecció vigent. D'altra banda, durant el 2022 es van realitzar 79 detencions a Esparreguera, el 71% de les quals les va fer Mossos d’Esquadra i el 29% la Policia Local. Pel que fa al perfil de la persona detinguda, el 96% són homes, el 68% són majors de 30 anys i el 73% són de nacionalitat espanyola.

En comparació amb la Catalunya, a Esparreguera hi ha 45 fets penals coneguts per cada 1.000 habitants, mentre que la mitjana catalana se situa en 60,5 fets per cada 1.000 habitants. Un dels increments més notoris del tipus delictiu, amb prop del 94%, és dels delictes contra la seguretat viària, un augment que segons l'inspector Carreras té a veure amb l'increment de l'activitat policial: “Tant la Policia Local com mossos hem tingut molta activitat durant el 2022 en els controls de pas, que ha generat aquest increment dels delictes contra la seguretat del trànsit”. Aquesta dada també ha estat destacada per l’inspector en cap de la Policia Local d’Esparreguera, Josep Sánchez, qui ha explicat que sense aquest augment de l’activitat policial en els controls de trànsit l’augment de fets delictius al 2022 no hauria estat tant elevat. A Esparreguera, durant l'any passat es van registrar un total de 1.113 fets delictius, un 10,75% més respecte a l’any anterior. Al 2022 es van realitzar 164 controls de trànsit planificats, un 40% més dels que es van fer el 2021, i 1.122 proves d’alcoholèmia, un 162% més de les que es van dur a terme fa dos anys.

En relació a la distribució territorial dels delictes, on més s’han incrementat els fets penals és al centre de la vila, on s’han registrat 506 denúncies, 62 més que al 2021. També han incrementat a Can Rial, on s’han registrat 85 fets penals, 25 més que l’any anterior, i a La Plana, on se n’han registrat 88, 18 més que al 2021. En canvi, als polígons industrials han disminuït les denúncies, ja que se n’han registrat 92, 25 menys que l’any anterior. Pel que fa a la tipologia de delictes, el 73% van ser delictes contra el patrimoni, que inclou furts i estafes, robatoris amb força i danys; un 16% delictes contra les persones, principalment amenaces i lesions, i un 8% delictes relatius al trànsit, que s’han incrementat en un 35% respecte l’any anterior. Pel que fa a robatoris amb força a domicili se’n van registrar 57 durant tot l’any 2022, un 39% més que l’any anterior, sent La Plana i Can Rial, els barris que concentren més robatoris d’aquesta tipologia. Josep Sánchez va apuntar que l’augment d'aquests delictes a La Plana i Can Rial té l'explicació en el fet que ”són els barris més propers a l'autovia i el perfil de delinqüent itinerant té molta rapidesa d'incorporació i sortida i facilitat per moure's pel territori".

Les dades presentades per la Policia Local amb relació al trànsit, indiquen que a Esparreguera ha registrat 131 accidents de trànsit en vies urbanes durant el 2022, un 7% més que durant el 2021. Malgrat el lleuger increment en el nombre total, els accidents amb víctimes han disminuït un 22%, passant de 32 a 25, i també s’han reduït en un 27% les víctimes lleus, que han passat de les 44 registrades el 2021 a les 32 del 2022. Les dades també indiquen que l’any passat, igual que l’anterior, es va registrar una sola víctima greu en vies urbanes i, també com en els darrers anys, no s’ha registrat cap víctima mortal. Pel que fa a les denúncies de mobilitat, la Policia Local n’han interposat un total de 1.747 per causes vinculades a l’estacionament, un 1,8% menys que el 2021, i 510 relacionades amb la circulació, un 4% menys que l’any passat.

Durant la seva intervenció en la Junta Local de Seguretat, la Policia Nacional va informar sobre l’expedició de documents al llarg del 2022. Es van expedir un total de 1.654 Documents Nacionals d’Identitat (DNI), un 14% menys que l’any anterior, i 681 passaports, un 65% més que el 2021. En referència als ciutadans estrangers del municipi, es van expedir 322 targetes de familiars comunitaris, estudiants i extracomunitaris,  pràcticament el mateix nombre total que l’any anterior. Pel que fa a l’activitat de la Guàrdia Civil, durant el 2022 van registrar 2 infraccions penals i 38 infraccions administratives, la majoria vinculades amb l’incompliment d'obligacions fiscals; així mateix van realitzar 7 inspeccions administratives, un 38% menys que l’any anterior. També van informar que a Esparreguera consten en total 422 llicències d’armes i 804 armes registrades.

Finalment, el cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya va informar que durant el 2022 va actuar en 72 incendis urbans a Esparreguera, sent els més nombrosos els incendis en edificis, en vehicles a l’aire lliure i en contenidors de residus. També van intervenir en 35 incendis de vegetació, van realitzar 69 actuacions de salvament de persones i animals i 26 assistències tècniques. Paral·lelament, durant l’any passat els Bombers també van fer 75 intervencions en l’àmbit de la mobilitat, la gran majoria vinculades a accidents de trànsit amb persones ferides o atrapades.