Tanca
Seguretat Ciutadana 1 d’abril de 2022

Esparreguera registra un total de 1.006 fets delictius durant el 2021

El municipi va registrar un 17% més de fets delictius que l’any anterior, quan la pandèmia va fer disminuir molt l’activitat delictiva. Les dades van ser fetes públiques ahir per la Policia Local i els Mossos d’Esquadra en la sessió de la Junta de Seguretat Local, que també va aprovar, en sessió ordinària, el Pla Local de Seguretat d’Esparreguera

Durant el 2021 a Esparreguera es van denunciar 1.006 fets delictius, un 17% més que l’any anterior, en el qual els indicadors van disminuir a causa del confinament domiciliari imposat per la pandèmia. Així es desprèn de les dades recollides per la Policia Local d’Esparreguera presentades a la Junta de Seguretat Local plenària, que es va celebrar ahir a la sala de plens municipal, i que va comptar també amb la presència de diferents cossos de seguretat, com els Mossos d’Esquadra, els Bombers de la Generalitat, la Guàrdia Civil i la Policia Nacional. Del total de fets denunciats, el gran gruix, un 75% són delictes contra el patrimoni, mentre que un 14% són delictes contra les persones i un 0,6% delictes relatius al trànsit. Durant el 2021, també es van interposar 903 denúncies per incompliment de les mesures sanitàries i es van fer 1.242 dispositius estàtics de control. Prèviament, el delegat del Govern de la Generalitat a Barcelona, Toni Morral, va realitzar una visita institucional a l’Ajuntament, on es va reunir amb l’alcalde, Eduard Rivas, i el regidor de Prevenció, Seguretat i Acció Cívica, Rogeli de la Cruz, per a tractar diversos temes d’interès municipal, entre ells, el Pla Local de Seguretat, que es va aprovar ahir en la sessió ordinària de la Junta Local de Seguretat.

Durant la seva intervenció, l'inspector en cap de la Policia Local d’Esparreguera, Josep Sánchez, va apuntar que “en l’àmbit de la seguretat ciutadana, el total de fets penals registrats durant el 2021 van ser 1.006, una mica per sobre de la mitjana dels últims quatre anys, que se situa en 960 delictes anuals”. Sànchez va subratllar que “el polígon industrial Magarola Sud és on més han incrementat, passant de 58 a 117 fets registrats, principalment com a conseqüència de la reobertura d’una discoteca, ja que es van registrar 26 fets directa o indirectament vinculats al funcionament de l’establiment”. Si analitzem la tipologia dels delictes, un 75% dels fets són delictes patrimonials, més de la meitat dels quals són per estafes i furts, però també destaquen els robatoris amb força i els danys. Tot i això, Josep Sànchez va subratllar que “el 2021 es van registrar 41 robatoris amb força a domicilis, un 25% menys que l’any anterior i un 41% menys que el 2019, quan se’n van produir 100” i va destacar que “és un tipus de delicte que ha baixat perquè portem molt temps centrant l’atenció policial en aquest aspecte en col·laboració amb Mossos d’Esquadra”.

D’altra banda, Esparreguera va registrar 123 accidents de trànsit en vies urbanes durant el 2021, un 16% més que durant el 2020. Els accidents amb víctimes es van mantenir en 32, el mateix nombre que l’any anterior, i les víctimes lleus van incrementar un 15%, passant de les 38 registrades el 2020 a les 44 del 2021. Tot i això, les víctimes greus van disminuir de 2 a 1 i, com en els darrers anys, no es va registrar cap víctima mortal. En l’àmbit de la policia administrativa, l’inspector en cap d ela Policia Local ha afirmat que “les mesures de prevenció sanitàries han comportat una càrrega important en la nostra activitat inspectora, hem interposat 903 denúncies per incompliment de mesures, com l’ús de la mascareta o la restricció horària, i també 139 denúncies per incompliment de l’ordenança de civisme i convivència, un 40% més que l’any anterior”. En total, el 2021 s’han registrat 12.119 incidències i serveis, un 155 més que el 2020.

Per la seva banda, l'inspector en cap de Mossos d’Esquadra de la Comissaria de Martorell, Òscar Carreras, va destacar que “a Esparreguera hi h un 35% de resolució de fets delictius, tres punts per sobre de la resolució del 2019 i per sobre de la mitjana de Catalunya, que està en el 25%”. El 56% dels fets delictius que ocorren a Esparreguera els tramita la Policia Local, mentre que el 44% restant el gestiona el cos de Mossos d’Esquadra. Carreras va fer especial èmfasi en els delictes de violència de gènere i domèstics i va explicar que “actualment, a Esparreguera estem fent seguiment de 40 víctimes, de les quals 21 tenen ordre de protecció vigent, 17 per violència de gènere i 4 per violència domèstica, i també hi ha 4 víctimes de delictes sexuals que estan en protecció vigent”. En l’àmbit dels delictes contra la salut pública, el cos ha realitzat 4 desmantellaments de plantacions de marihuana, en els quals s’han decomissat 2.200 plantes i s’han detingut 4 persones. En general, durant el 2021 les detencions han tingut una davallada de més d’un 16%, un 74% han estat realitzades per Mossos d’Esquadra i un 26% per la Policia Local. En referència al perfil dels detinguts, el 93% eren homes, la franja d’edat majoritària és la de majors de 35 anys i la nacionalitat majoritària dels detinguts és l’espanyola.

Durant la Junta Local de Seguretat, la Policia Nacional va informar sobre l’expedició de documents al llarg del 2021. Es van expedir un total de 2.127 Documents Nacionals d’Identitat (DNI), un 74% més que l’any anterior, i 413 passaports, un 45% més que el 2020. En referència als ciutadans estrangers del municipi, es van expedir 324 targetes de familiars comunitaris, estudiants i extracomunitaris, un 7,6% menys que l’any anterior. Pel que fa a l’activitat de la Guàrdia Civil, durant el 2021 van registrar 2 infraccions penals i 13 infraccions administratives, la majoria vinculades amb l’incompliment de la legislació ambiental; així mateix van realitzar dues detencions i 19 inspeccions administratives, un 58% més que l’any anterior. També van informar que al municipi consten en total 411 llicències d’armes i 785 armes registrades.

Finalment, el cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya va informar que durant el 2021 va actuar en 57 incendis urbans a Esparreguera, sent els més nombrosos els incendis en edificis, contenidors de residus i en vehicles a l’aire lliure. També van intervenir en 30 incendis de vegetació, ja sigui forestal, agrícola o urbana, i van realitzar 55 actuacions de salvament de persones i animals. Així mateix, van fer 64 intervencions en l’àmbit de la mobilitat, la gran majoria vinculades a accidents de trànsit amb persones ferides o atrapades.

La Junta Local aprova el Pla de Seguretat d’Esparreguera

La Junta Local de Seguretat també va aprovar en una sessió ordinària que es va fer a porta tancada de manera prèvia a la sessió oberta a la ciutadania, el Pla Local de Seguretat d’Esparreguera. L’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, va explicar que “és un document que emana del ple municipal que, a finals de 2017 i per ampliar majoria, va aprovar la necessitat de disposar d’aquest pla, que s’ha elaborat amb recursos propis, aprofitant l’expertesa de l’inspector en cap, amb una feina transversal i interna a l’Ajuntament, perquè la seguretat és un element que interpel·la als diferents departaments i àrees de govern, i comptant també amb el cos de Mossos d’Esquadra”. El document parteix d’una visió global de la seguretat i té dos elements principals, per una banda, una diagnosi de la idiosincràsia d’Esparreguera a nivell de seguretat pública, i per l’altra, la definició d’un seguit d’objectius estratègics i una actuació en quatre àmbits: seguretat ciutadana, seguretat viària, civisme i convivència i protecció civil i emergències.