Tanca
Polítiques d'Igualtat 28 de juny de 2024

Esparreguera reivindica el dia l’orgull i l’alliberament LGTBI amb el lema “més drets, més llibertat, més orgull”

El consistori municipal commemora, un any més, el Dia Internacional de l’Orgull LGTBI del 28 de juny amb una programació d’actes que ha iniciat aquest matí amb la lectura del manifest institucional i una actuació a càrrec de l’alumnat de dansa de l’Escola Municipal de Les Arts d’Esparreguera. La programació continuarà a partir de les 8 del vespre amb l’espectacle “Amigues” i una performance participativa que clourà la jornada reivindicativa

L’Ajuntament d’Esparreguera s’adhereix un any més a la commemoració del Dia Internacional de l’Orgull LGTBI, que se celebra avui 28 de juny, amb l’organització d’una jornada de celebració i reivindicació per l'alliberament Lesbià, Gai, Transexual, Bisexual i Intersexual sota el lema "Més drets, més llibertat, més orgull". La jornada ha començat amb l’acte institucional de lectura del Manifest institucional amb motiu del Dia Internacional de l’Orgull LGTBI, que enguany s’ha focalitzat en el sexili, o sigui, en l’obligació que sent una persona del col·lectiu LGTBI de marxar a un altre lloc de residència per poder viure de manera lliure i oberta la seva orientació sexual o la seva identitat de gènere. Seguidament, hi ha hagut una actuació de dansa a càrrec de l’alumnat de l’Escola Municipal de Les Arts. La jornada commemorativa continuarà a partir de les 8 de la tarda al pati de Can Pasqual, amb l’espectacle “Amigues” a càrrec de Dafnis Balduz i Anna Borrego i clourà amb la performance participativa “L’espai”, a càrrec de LALTRE Col·lectiu, que se celebrarà a les 10 de la nit, a la plaça de la Pagesia.

Els actes reivindicatius del 28J han començat a les 12 del migdia a la plaça de l’Ajuntament amb la lectura del Manifest institucional amb motiu del Dia Internacional de l’Orgull LGTBI, el qual s’ha centrat en una de les conseqüències de l’estigma i la discriminació cap al col·lectiu LGTBI que viu en municipis petits i mitjans. Les persones d’aquest col·lectiu molts cops es veuen amb l’obligació de traslladar-se a una ciutat més gran per tal de viure la seva orientació sexual i la seva identitat de gènere de manera lliure i oberta. Aquesta situació discriminatòria és coneguda amb el nom de sexili. En aquest sentit, la regidora de Feminismes i LGTBI, Núria Escobar, en declaracions a l’emissora municipal va expressar que “des de l’Ajuntament  volem continuar defensant que l’heterosexualitat sigui una opció més i no la norma i que els patrons sexistes, patriarcals i masclistes que configuren la nostra societat siguin cada cop menys determinants”. 

El manifest d’enguany també s’ha fet ressò del perill de l’augment de formacions de l’extrema dreta arreu del món i la seva proliferació, també, en els ajuntaments i ens locals de la demarcació de Barcelona, els quals sostenen un discurs d’hostilitat cap a les persones i les polítiques públiques de diversitat sexual i de gènere. Aquests discursos fomenten comportaments discriminatoris cap aquest col·lectiu i en el context català, les conseqüències es poden veure reflectides en les dades sobre l’augment de violències LFTBIfòbiques. Segons l’Observatori Contra l’LGTBIfòbia, durant l’any passat hi va haver un augment del 27,4% dels casos de violències cap aquest col·lectiu i la demarcació de Barcelona continua sent on es registren més incidències, amb un 77,5% dels casos. 

La programació seguirà a partir de les 8 de la tarda al pati de Can Pasqual, on representarà l’espectacle “Amigues”, de Dafnis Balduz i Anna Borrego, que posarà en valor la necessitat de sentir a prop aquelles persones que en algun moment de la vida vam decidir estimar a través de recursos com l'humor, la música i el text. L’aforament és limitat i es recomana reservar entrada, de forma gratuïta. La jornada finalitzarà a les 10 de la nit a la plaça de la Pagesia amb la performance participativa “L’espai”, a càrrec de LALTRE Col·lectiu, on la  inclusió oscil·larà entre la reivindicació i la festa.