Avui, 14 d’abril, es commemoren els 90 anys de la proclamació de la Segona República. L’Ajuntament d’Esparreguera s’ha adherit, juntament amb d’altres consistoris i entitats del país, a les activitats per celebrar aquesta efemèride que organitza el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, que durant tot el 2021 impulsa una programació diversa que inclourà exposicions, col·loquis i l’edició de publicacions. A Esparreguera, el consistori prepara per al mes de setembre un cicle de xerrades sobre la Segona República i l’educació republicana i al juliol és previst fer la presentació del llibre “Esparreguera 1931-1939. República, Guerra, Revolució i Repressió” de Josep Maria Cobos, guanyador del V Premi de Recerca Vila d’Esparreguera. D’altra banda, l’Arxiu Municipal ha col·laborat en l’exposició organitzada pel govern català “Tres dies d’abril. 90 anys de la proclamació de la República” aportant material gràfic d’aquells dies de celebració a la vila d’Esparreguera.
La primera proposta del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya per a commemorar l’efemèride és l’exposició “Tres dies d’abril. 90 anys de la proclamació de la República” que es va inaugurar ahir als Jardins del Palau Robert, a Barcelona. Concebuda a mode de testimoniatge visual, la mostra aplega un recull d’imatges d’aquell moment d’esclat popular que va suposar la proclamació de la República catalana per Francesc Macià i la seva incidència en el conjunt del país. La tècnica en Gestió Documental de l’Ajuntament d’Esparreguera, Rosa Maria Codina, ha explicat que “des de l’Arxiu Municipal hem aportat quatre fotografies de l’ambient festiu que es va viure a Esparreguera, on es poden veure, per exemple, diverses dones al balcó de l’Ajuntament, gent ballant sardanes a la plaça...”. Aquesta mostra, que es podrà visitar durant un mes al Palau Robert, posteriorment recorrerà diversos municipis de Catalunya, entre els quals Esparreguera.
D’altra banda, el consistori està preparant també, de cara al mes de setembre, un cicle de xerrades que “giraran al voltant de la proclamació de la Segona República i d’altres fets commemoratius de la nostra vila, com és la inauguració de l’escola Mare de Déu de la Muntanya, que enguany farà 90 anys, i d’altres escoles del municipi que celebren aquest any alguna efemèride”, ha apuntat Rosa Maria Codina. Així mateix, el dia 2 de juliol, en el marc del lliurament de guardons de la 6a edició del Premi de Recerca Vila d’Esparreguera, és previst fer la presentació del llibre “Esparreguera 1931-1939. República, Guerra, Revolució i Repressió” de Josep Maria Cobos, guanyador de la categoria Adults de la passada edició del certamen.
L'historiador i antic professor, Josep Maria Cobos, ha recordat avui en una entrevista a l’emissora municipal com es va viure aquell dia històric al municipi: “Poques hores més tard de la proclamació de la República, a Esparreguera es va penjar una bandera republicana al local de la societat La Siempreviva, que és el primer símbol que la vila s’adhereix a aquest moviment, i des d’allà va sortir una manifestació espontània de persones que va anar baixant per l’actual carrer Gran fins a arribar a la plaça de l’Ajuntament”. “La festa va durar dos dies, del 14 al 16 d’abril, la majoria de gent no va anar a treballar, estava tot paralitzat i es van fer actes festiu pels carrers com si fos Festa Major”, ha explicat l’historiador esparreguerí, qui ha subratllat però que “fins al 31 de maig no es va constituït el primer ajuntament veritablement republicà a Esparreguera”.
Comparteix aquest contingut