Tanca

Esparreguera tindrà aquest Nadal una pista de patinatge de gel sintètic sostenible

La instal·lació està ubicada a la plaça del Centre, s’estrenarà aquest divendres 15 de desembre i romandrà oberta fins al 5 de gener. Per a accedir-hi caldrà presentar un tiquet de compra de qualsevol comerç d’Esparreguera. La pista de patinatge és la principal novetat de la programació de Nadal i Reis d’enguany, que s’ha presentat avui en roda de premsa

Esparreguera comptarà per primera vegada amb una pista de patinatge de gel sintètic, ecològica i sostenible, que està ubicada a la plaça del Centre i obrirà del 15 de desembre al 5 de gener. Així ho han explicat avui en la roda de premsa de presentació de la programació de Nadal i Reis del municipi l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, el regidor de Cultura, Juan Jurado, i la regidora de Promoció Econòmica, Montserrat Vilardosa, que han destacat que la pista està feta d’un material sintètic, no contaminant i que no consumeix aigua ni electricitat. L’accés a la instal·lació serà gratuït, però caldrà presentar un tiquet de compra de qualsevol comerç d’Esparreguera per un import mínim de 3 euros. La pista de patinatge és la principal novetat d’una programació de Nadal i Reis que enguany arriba farcida d’activitats culturals i tradicionals per a tots els públics, que ja es poden consultar a l’agenda de la web municipal i també ens els programes impresos que es poden trobar a diferents seus municipals. En l’àmbit comercial, l’activitat estrella de la programació serà la Fira de Santa Llúcia, que aquest cap de setmana torna al carrer dels Arbres per a omplir-lo de paradetes de productes nadalencs i de regal.    

Durant la presentació de la programació de Nadal i Reis 2023-2024, que ha tingut lloc aquest matí a la Sala de Plens de l’Ajuntament, l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, ha destacat que la principal novetat d’enguany és la instal·lació d’una pista de gel sintètic, “que no contamina i no necessita aigua ni electricitat per al seu funcionament”, ja que està feta amb unes plaques que s’encaixen entre elles i es lubriquen amb un material per a donar-li una textura similar a la del gel. En aquest sentit, Rivas ha explicat que, tot i que fa temps que la pista de gel era una demanda de molts veïns i veïnes, fins ara, sempre s’hi havia negat “per qüestions climàtiques, de contaminació ambiental i ara, a més, per l’episodi de sequera”, però ha apuntat que, “a mitjans d’any, vam conèixer la iniciativa de les pistes de gel de caire sintètic, que ens ha donat la possibilitat que Esparreguera, per primera vegada, pugui tenir una instal·lació d’aquest tipus, que esperem que sigui del gaudi de tothom”.

La pista de gel sintètic, que ja s’ha començat a instal·lar a la plaça del Centre, té una superfície de 150 m2, s’hi accedirà en grups de 20 persones i es podrà patinar 20 minuts per torn. La instal·lació obrirà aquest divendres de 5 a 8 del vespre, els dies 16 i 17 de desembre d’11 a 1 i de 5 a 8 del vespre; els dies 18, 19, 20, 21 i 22 de desembre de de 5 a 8 del vespre; el 23 de desembre d’11 a 1 i de 5 a 8 del vespre; el dia 24 de desembre d’1 a 1 del migdia;  els dies 27, 28, 29 i 30 de desembre d’11 a 1 i de 5 a 8 del vespre; el dia 31 de desembre d’11 a 1 del migdia; els dies 2, 3 i 4 de gener d’11 a 1 i de 5 a 8 del vespre i el dia 5 de gener d’11 a 1 del migdia. L’accés serà gratuït, però per a fer-ne ús caldrà presentar un tiquet de compra de qualsevol comerç de la vila amb data a partir de l’1 de desembre de 2023 i d’un import mínim de 3 euros. Així mateix, per a accedir-hi serà obligatori portar guants.

En referència al conjunt de la programació de Nadal i Reis, Rivas ha apuntat que “s’ha anat reforçant any rere any, en una aposta estratègica per a situar Esparreguera com a referent en l’àmbit cultural i de programació d’arts escèniques durant tot el mes de desembre”. En aquest mateix sentit s’ha pronunciat el regidor de Cultura, Juan Jurado, qui ha destacat que “és una programació que, en els darrers anys, hem treballat des de l’Ajuntament a nivell global, amb la implicació de diverses regidories, per a fer-la créixer i fer-la més il·lusionant i atractiva, especialment per als infants”. La programació d’enguany programa una seixantena d’activitats organitzades per l’Ajuntament d’Esparreguera amb la col·laboració de diferents entitats de la vila. La programació va arrencar a principis de mes amb la commemoració del Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional i el cicle d’arts escèniques familiar i, segons Jurado, “aquest cap de setmana arriba un dels més forts de la programació, amb la celebració de la Fira de Santa Llúcia i totes les activitats paral·leles que hem programat al voltant de la fira”.

La fira, que torna un any més al carrer dels Arbres, la plaça de la Pagesia i la plaça de la Constitució per a omplir-los de productes artesans i de regal, es podrà visitar dissabte 16 de desembre, de 10 del matí a 2 del migdia i de 5 de la tarda a 8 del vespre, i diumenge 17 de desembre de 10 del matí a 2 del migdia. “Les regidories de Cultura i Promoció Econòmica hem treballat de la mà per a preparar una fira que creiem que serà prou reeixida, amb una trentena de parades d’artesania, moda, complements, alimentació, entitats ... i diverses activitats al carrer per a dinamitzar l’activitat comercial durant tot el cap de setmana”, ha explicat la regidora de Promoció Econòmica, Montserrat Vilardosa. Així hi haurà una mostra de dansa, diversos tallers d’oficis artesans, dos espectacles musicals itinerants, una jam de swing i un vermut i quinto solidari de Nadal. A més, la plaça de Santa Eulàlia acollirà de divendres a diumenge un Happy Market, un espai de joc simbòlic pensat per als més petits amb foodtrucks, paradetes de cafè i zones de descans així com 45 jocs gegants, tant de taula com tradicionals, pensats per al públic familiar.

D’altra banda, una altra de les novetats de la programació d’enguany és la recuperació de la Central dels Reis d’Orient, “de la qual se n’havien fet dues edicions, però que el Nadal passat no vam tenir i ara torna de nou de la mà de la companyia Robert Gobern en una versió renovada”, segons ha explicat Jurado. Així mateix, una altra de les tradicions que s’han recuperat des de fa uns anys és el Concert de Nadal, que enguany anirà a càrrec del Cor Francesc Valls, dirigit per Pere Lluís Biosca i amb la participació de les esparreguerines Mercè Sanchís i Anna Niebla, que interpretaran “Polifonia, nadales i el Cant de la Sibil·la”, el divendres 29 de desembre a les 8 del vespre a l’església de Santa Eulàlia. “És un concert molt especial que permetrà que, a Esparreguera, puguem gaudir d’una proposta que es va recuperar fa uns anys tal i com se celebrava a l’època medieval a la catedral de Barcelona”, ha apuntat el regidor de Cultura.

La programació, que també inclou actes culturals i tradicionals com el tió i el tió mòbil, l’ofrena de carbó, la Nit d’en Llagasta, Els Pastorets, la 41a Mostra de Pessebres o la passejada de l’Home dels Nassos, clourà el divendres 5 de gener amb la Cavalcada dels Reis d’Orient. “L’any passat Ses Majestats van estrenar carrosses i vestuari i aquest any afegirem dos elements més: la renovació de l’espectacle d’arribada, que enguany serà piromusical, i un nou espai al final de la comitiva reial amb una carbonera, que fem amb la col·laboració de la Colla de Diables, i que estarà també relacionada amb la llegenda de Sant Llagasta”, ha explicat Jurado.

El pressupost global de la programació de Nadal i Reis d’enguany és de 127.400 euros. Una xifra que “pràcticament dobla la de fa 4 anys”, segons ha apuntat el regidor de Cultura. Jurado ha explicat que, a banda del pressupost ordinari, s’ha pogut ampliar amb el fons de resiliència provinent de la Diputació de Barcelona; 62.000 euros d’una modificació de crèdit dels sobrants  que es van preveure per l’encariment dels preus dels subministraments i que, finalment, no han estat necessaris; i 6.000 euros consignats a una subvenció nominativa a Esparreguera Comerç que, d’acord amb l’entitat, s’han destinat a activitats al carrer i de dinamització comercial.