Tanca
Cultura i Festes 4 de desembre de 2023

Esparreguera dona el tret de sortida a una extensa programació de Nadal i Reis

Fins al 5 de gener s’han programat més d’una setantena d’activitats culturals, comercials i tradicionals, entre les quals destaca el cicle d’arts escèniques familiar, la Fira de Santa Llúcia, el concert de Nadal “Polifonia, nadales i el Cant de la Sibil·la” i la recuperació de la Central dels Reis d’Orient. A més, enguany s’estrena una pista de patinatge a la plaça del Centre

L’encesa de la il·luminació dels carrers i places de la vila ha donat el tret de sortida a una programació de Nadal i Reis d’Esparreguera que enguany arriba carregada d’activitats culturals, comercials i tradicionals per a tots els públics. Fins al 5 de gener s’han programat més d’una setantena d’activitats que inclouen propostes per als més petits, com el cicle d’arts escèniques familiars, que diumenge 10 de desembre programa “Sotabosc, la vida sota els arbres” a la sala petita del Teatre de La Passió, el retorn de la Central dels Reis d’Orient, el tió i el tió mòbil, l’ofrena de carbó, la Nit d’en Llagasta, espectacles de carrer i la cavalcada dels Reis Mags d’Orient. També hi ha actes tradicionals com Els Pastorets, la 41a Mostra de Pessebres, la passejada de l’home dels nassos, les campanades de Cap d’Any i el concert de Nadal, que enguany anirà a càrrec del Cor Francesc Valls, que interpretarà “Polifonia, nadales i el Cant de la Sibil·la” a l’església de Santa Eulàlia. I comercials, com la Fira de Santa Llúcia, que el 16 i 17 de desembre torna al carrer dels Arbres per a omplir-lo de paradetes de productes nadalencs i de regal. I, com a gran novetat, Esparreguera comptarà enguany amb una pista de patinatge de gel sintètic i sostenible, que s’instal·larà del 15 de desembre al 5 de gener a la plaça del Centre. La programació es pot consultar a l’agenda de la web municipal i les entrades per assistir als diferents espectacles es poden adquirir a la web entrades.esparreguera.cat.

El regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Esparreguera, Juan Jurado, ha explicat que “enguany hem fet una programació especialment extensa, que hem preparat en el si del Comissionat de Cultura i en la qual hi participen 23 col·lectius i entitats de la vila”. La programació manté el gruix d’activitats culturals i tradicionals dels darrers anys, però presenta novetats, com una pista de gel ecològic que, segons el regidor, “fa molt temps que volíem tenir i serà una de les dues pistes que hi haurà aquestes festes al Baix Llobregat Nord”. La pista s’inaugurarà el divendres 15 de desembre, obrirà en diferents horaris fins al 5 de gener i s’hi podrà accedir presentant un tiquet de compra de qualsevol comerç de la vila d’un import mínim de 3 euros.  La programació també recupera la Central dels Reis d’Orient, que torna a l’escola Mare de Déu de la Muntanya, de la mà de la companyia de Robert Gobern. La central estarà activa del 29 de desembre al 4 de gener i és gratuïta, però cal reserva prèvia a través de la web entrades.esparreguera.cat.

La programació és especialment extensa aquest any perquè s’han sumat dos elements: “per una banda, la voluntat de la Regidoria de Cultura d’anar aprofundint cada vegada més en la programació d’espectacles d’arts escèniques i itinerants i, per l’altra, la disponibilitat pressupostària”, per algunes partides previstes per l’increment del cost dels subministraments, que finalment no s’han executat i s’han destinar a la programació i també per les ajudes provinents de la Diputació de Barcelona i la Generalitat, a través del Programa.cat, que permet contractar professionals de les arts escèniques i la música a preus subvencionats. En total el pressupost destinat a la programació de Nadal i Reis d’Esparreguera és de 127.000 euros. A més, amb aquest pressupost també s’ha reforçat la il·luminació nadalenca amb figures lluminoses en forma d’arbre a les tres rotondes de les avingudes de Francesc Macià i Francesc Marimon i la plaça del Centre i un fanal lluminós passable a la plaça de la Pagesia.

La programació de Nadal i Reis va donar el tret de sortida oficialment divendres amb l’encesa de la il·luminació nadalenca, la celebració del Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional i la programació del primer espectacle del cicle d’arts escèniques familiar. Aquesta setmana la programació segueix amb la segona proposta de teatre familiar, “Sotabosc, la vida sota els arbres” a càrrec d’Inspira Teatre, que tindrà lloc diumenge 10 de desembre a les 11 i a les 12.30h a la Sala Petita del Teatre La Passió. Les entrades ja es poden adquirir a la web entrades.esparreguera.cat. D’altra banda, l’Associació Fotogràfica d’Esparreguera ha programat del 7 al 16 de desembre una Fotoestudi d'ambientació nadalenca i l’Associació Fotogràfica Alternativa d’Esparreguera farà el dissabte 9 de desembre un photocall nadalenc al vestíbul de Can Pasqual.

El cap de setmana del 16 i 17 de desembre el comerç serà el protagonista a la Fira de Santa Llúcia, que tornarà de nou al carrer dels Arbres, la plaça de la Pagesia i la plaça de la Constitució i vindrà acompanyada de diverses activitats, com una mostra de dansa, els espectacles itinerant Music on cicles i Vertical, una jam de swing amb el trio Happy Jazz Feetwarmers, un vermut popular i quinto de Nadal solidari i el Happy Market i jocs gegants per als més petits, a la plaça de Santa Eulàlia. Així mateix, el 16 de desembre s’inaugurarà la 41a Mostra de pessebres a la Sala d’Exposicions Municipal, que romandrà oberta fins al 7 de gener; i el diumenge 17 de desembre també tindrà lloc la XXVI Plantada del pessebre a la serra de Mas Manader.

El dimecres 20 de desembre, hi haurà una cantada de nadales a càrrec de l’alumnat, professorat i famílies de L’Escola de Les Arts pels carrers del centre de la vila i al llarg de la setmana la Biblioteca Municipal L’Ateneu ha programat també diferents tallers i activitats vinculades amb el Nadal. El divendres 22 de desembre els carrers de l’illa de vianants seran l’escenari de l’espectacle itinerant Rats! I, al vespre, es farà la representació de “Conte de Nadal” a càrrec de l’Escola de Teatre de La Passió d'Esparreguera, a la sala petita. La programació seguirà el dissabte 23 de desembre la plaça de la Unió amb l’espectacle de circ “Absurd”, la recollida de cartes del Pare Noel al local de l’Associació de Veïns de La Plana i la representació d’“Els pastorets, en directe!!” a la sala gran del Teatre La Passió, que també es podrà veure el 26 de desembre.

Els més petits de la casa podran fer cagar el tió el diumenge 24 de desembre a la plaça de Santa Eulàlia amb l’Esplai la Lluna o optar pel Tió mòbil, de la companyia Robert Gobern, que un any més visitarà els diferents barris d’Esparreguera. Així el divendres 22 de desembre, a la tarda, serà al Castell, Can Comelles i les Tres Caravel·les; el dissabte 23 de desembre visitarà el Barri Font, La Plana, Can Vinyals i la Colònia Sedó; i el diumenge 24 de desembre, anirà a Mas d’en Gall, Can Rial i al centre de la vila. Així mateix, el 27 de desembre Sparrajocs organitza un dimecres de jocs, edició Nadal a L’Ateneu i la plaça d’Antoni Nin i Escudé i el dijous 28 de desembre tindrà lloc l’Ofrena del carbó i el correfoc infantil a càrrec dels Polls Folls de la Colla de Diables d’Esparreguera.

La música serà la gran protagonista del divendres 29 de desembre, ja que l’església de Santa Eulàlia acollirà, a les 8 del vespre, el Concert de Nadal “Polifonia, nadales i el Cant de la Sibil·la”, un concert de música sacra a cappella a càrrec del Cor Francesc Valls, dirigit per Pere Lluís Biosca i amb la participació de les esparreguerines Mercè Sanchís (orgue) i Anna Niebla (soprano). Les entrades es poden adquirir a la web entrades.esparreguera.cat. El dissabte 31 de desembre al migdia es farà la tradicional passejada de l’home dels nassos amb l’acompanyament musical de la HoPeta Street Band i, a mitjanit, hi haurà les tradicionals Campanades de Cap d'Any a la plaça de Santa Eulàlia i festa amb #Big Friday, amb tots els èxits musicals. Paral·lelament, els Amics del Campanar oferiran les tradicionals repicades i també visites guiades, el 31 de desembre i el de gener, per a descobrir aquest element tant emblemàtic del patrimoni de la vila.

La programació de Nadal i Reis d’Esparreguera seguirà el dijous 4 de gener amb La nit d'en Llagasta, organitzada per la Colla de Diables, i clourà el dijous 5 de gener amb la tradicional cavalcada dels Reis d'Orient, que enguany incorporarà una nova comitiva que repartirà el carbó, amb la col·laboració especial de la Colla de Diables d’Esparreguera. “L’any passat Ses Majestats van estrenar vestuari i carrosses, però aquest any també tenim novetats perquè la cavalcada sigui almenys tan màgica i especial com la de l’any passat”, ha subratllat el regidor de Cultura.