Tanca
Societat 26 de maig de 2022

L’Ajuntament i LTN Club signen un conveni de col·laboració en matèria de seguretat

En el document, que també ha signat FECALON, la discoteca es compromet a millorar, professionalitzar i uniformar el servei de seguretat i control d’accessos al local i a contractar dos col·laboradors cívics per fer tasques preventives i de mediació. El consistori, per la seva part, aixecarà la reducció horària de finalització de l’activitat fixada al mes de març

L’Ajuntament d’Esparreguera ha signat aquest matí un conveni de col·laboració amb el titular de la discoteca LTN Club i la Federació Catalana de Locals d’Oci Nocturn (FECALON) per al manteniment preventiu de la seguretat i la convivència a les àrees públiques d’influència de l’establiment. Aquest conveni arriba després que al mes de març el consistori fixés l’horari màxim d’obertura de la discoteca en les 4 de la matinada de manera ordinària, dues hores abans de l’horari màxim permès, atenent les recomanacions de la Policia Local i els Mossos d’Esquadra amb l’objectiu de disminuir substancialment els incidents i els fets penals a l’entorn de l’establiment. En el document signat avui, l’Ajuntament acorda aixecar la mesura de reducció de l’horari de finalització de l’activitat i facilitar controls preventius esporàdics de seguretat i trànsit a l’entorn de la discoteca, mentre que el local d’oci nocturn, que reobrirà aquest cap de setmana, es compromet a millorar la qualitat de l’actual servei de seguretat i control d’accessos amb personal professionalitzat i uniformat i a contractar dos col·laboradors cívics per a que realitzin tasques de mediació i prevenció.

Durant la roda de premsa de presentació del conveni celebrada aquest matí a la Sala de Plens de l’Ajuntament, l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, ha afirmat que “aquest acord a tres bandes és una bona praxis a nivell d‘oci nocturn i ens permet afrontar el repte que teníem: poder garantir la viabilitat d’una activitat econòmica i una oferta d’oci nocturn pel jovent del municipi i de la comarca, sense que això vagi en detriment de la seguretat i el civisme a l’entorn de la zona industrial”.  L’alcalde ha explicat que s’ha creat una comissió de seguiment, formada per les tres parts signants més els cossos de seguretat de la Policia Local i Mossos d’Esquadra, per analitzar com evoluciona el compliment del conveni i la reobertura de la discoteca després de la limitació horària. Eduard Rivas ha agraït “la facilitat, la bona voluntat d’entesa i la unitat d’acció” entre les parts, però ha recordat que “això no depèn només de nosaltres, per això fem una crida per tal que les persones usuàries tinguin i promoguin comportaments cívics a l’entorn de la discoteca”.  

Per la seva banda, el president de FECALON, Christian Compte, ha donat les gràcies “tant a l’Ajuntament com a l’alcalde per la sensibilitat que han tingut envers el moment tan difícil que viu l’oci nocturn, després de 20 mesos tancats per la pandèmia, en els quals el sector ha caigut un 30%” i ha apuntat que “era molt important trobar aquest conveni públic-privat perquè la gent jove mantingui un espai on trobar-se i socialitzar-se, cosa que no han pogut fer durant els darrers temps”. Finalment, el representant de LTN Club Esparreguera, Jordi Garcia, ha agraït també “la disponibilitat i el diàleg constructiu que hi hagut per donar peu a aquest conveni” i ha explicat els compromisos que ha adquirit la discoteca amb la signatura del document. “Farem reforços de neteja del polígon al voltant del local, disposarem de patrulles d’agents cívics, també hem reforçat la seguretat, tant pel que fa al número de controladors com de vigilants, hem instal·lat càmeres de seguretat a tot el perímetre del recinte i incrementem el contacte amb la Policia Local per avaluar setmanalment les possibles incidències”, ha apuntat Garcia, qui ha fet una crida “als clients de la sala perquè hi hagi civisme a la zona pròxima a la discoteca i es garanteixi així l’activitat i un oci de qualitat”.

El conveni signat detalla que l’espai públic al voltant de la discoteca LTN Club, al polígon de la zona lúdica Magarola, té una situació d’especial intensitat d’ús per la concentració de públic usuari de l’establiment, fet que provoca una sèrie de conflictes relacionats amb la seguretat, la convivència i el civisme, com ara el consum de begudes, soroll i altres conductes incíviques a l’espai públic. Davant d’aquestes circumstàncies i amb l’objectiu de dignificar aquesta zona lúdica del municipi, els responsables de la LTN Club es comprometen, en primer lloc, a millorar la qualitat de l’actual servei de seguretat i control d’accessos de la discoteca, amb personal professionalitzat, format i uniformat, i a establir clarament la diferenciació de funcions entre el personal de seguretat i el de control d’accessos.

En segon lloc, la propietat també acorda contractar dues persones formades i qualificades per desenvolupar tasques de mediació cívica a l’entorn proper del local, en un radi de 200 metres, pel foment del comportament cívic de les persones usuàries de l’establiment a la via pública en els dies d’activitat de la discoteca. En tercer lloc, s’avé a mantenir un servei de neteja a la finalització de la sessió d’obertura de la sala. També es compromet a garantir l’obligació legal de mantenir un servei de seguretat i control d’accés en funció de l’aforament, amb un suplement del doble de vigilants i controladors de seguretat establerts per la normativa. Així mateix, adoptarà mesures per prevenir, detectar i atendre les agressions i els assetjaments sexuals en l’oci nocturn, i es compromet a perfeccionar les mesures de control per prevenir el consum d’alcohol a menors de 18 anys a l’interior de la discoteca.

L’Ajuntament d’Esparreguera, per la seva banda, es compromet a aixecar la mesura de reducció de l’horari de finalització de la activitat de la discoteca acordada en el decret d’alcaldia d’11 de març de 2022, mitjançant el qual s’establia una limitació horària de dues hores per l’alta incidència de la conflictivitat a l’entorn de la discoteca, condicionada a la millora efectiva de la seguretat i el civisme a l’entorn de l’establiment. El consistori també acorda facilitar assessorament al coordinador de l’empresa respecte a la prestació del servei de seguretat i prevenció cívica; actuar davant els requeriments de servei que en matèria de seguretat o civisme puguin ser comunicats a la Policia Local, dins de l’àmbit de les seves competències; efectuar controls preventius esporàdics en matèria de seguretat ciutadana i trànsit per prevenir conductes de risc a l’entorn de la discoteca; i participar i contribuir en les campanyes d’informació i sensibilització que es puguin promoure per ambdues parts.

Aquest acord, que ha entrat avui en vigor, té una durada inicial d’un any, i contempla també la constitució d’una comissió de seguiment del compliment de les obligacions contretes. Aquesta comissió estarà presidida per l’alcalde d’Esparreguera i formada per una representació de FECALON, una representació de l’Ajuntament d´Esparreguera, en la qual estarà inclosa la Policia Local, i una representació del cos de Mossos d’Esquadra. L’òrgan es reunirà, com a mínim, un cop per trimestre per avaluar els resultats de l’acció de prevenció definida i valorar l’adhesió d’altres establiments a la iniciativa.