Tanca
Polítiques d'Igualtat 9 de novembre de 2022

L’Ajuntament impulsa la campanya “Novembre contra les violències sexuals”

Aquesta setmana s’instal·laran, a diversos punts del municipi, unes bústies per convidar a la ciutadania, especialment a les persones joves, a reflexionar sobre les violències sexuals. Així mateix el 25 i 26 de novembre s’han programat diversos actes i una jornada de reflexió per a commemorar el Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones

La Regidoria de Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament d’Esparreguera impulsa la campanya "Novembre contra les violències sexuals" en motiu de la celebració, el 25 d’aquest mes, del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones. En el marc d’aquesta campanya aquesta setmana s’activaran diversos espais de reflexió que consten d’unes bústies perquè la ciutadania, i en especial el col·lectiu jove, escrigui de manera anònima el seu testimoni, reflexió o dubte sobre les violències sexuals. Aquestes bústies es podran trobar als tres centres d’educació secundària del municipi, al Punt Jove de Cal Trempat i al Centre Dual i estaran actives fins al 24 de novembre. Paral·lelament, el consistori també està enllestint els actes institucionals i reivindicatius de la programació del 25N i una jornada de reflexió sobre les violències sexuals que es durà a terme el dissabte 26 de novembre.

La regidora de Feminismes i LGTBI, Sara Gómez, ha explicat que “es tracta d’una iniciativa de la regidoria per tal de visibilitzar les violències sexuals, donar veu a les experiències i aprofitar la confidencialitat per poder llegir i compartir les dures realitats d’aquestes violències”. En aquest sentit, al a regidora ha apuntat que “estem vivint un augment de les violacions grupals i altres manifestacions de violències sexuals molt greus i preocupants i accions i iniciatives com aquesta, acompanyada de la jornada de reflexió que en farem posteriorment, són formes de no callar les violències sexuals que sovint patim les dones i noies i de fer li front a nivell polític”. Les violències sexuals són actes en contra de la llibertat sexual que poden tenir diferents manifestacions, des de l’agressió i l’abús sexual, a l’assetjament, la violència verbal, el tràfic de dones amb finalitat d’explotació sexual, els matrimonis forçats, la mutilació genital femenina, l’eliminació no consentida del condó o el sexpreading.

Per reflexionar al voltant d’aquestes violències el consistori habilitarà aquesta setmana unes bústies als instituts El Cairat i El Castell, l’escola cooperativa El Puig, el Punt Jove i el Centre Dual, en les quals qualsevol persona, de manera anònima, podrà escriure el seu testimoni explicant si ha patit o presenciat algun tipus de violència sexual al llarg de la seva vida, així com reflexions o dubtes sobre aquestes violències. En aquests espais de reflexió es realitzaran també unes dinamitzacions, a càrrec de les tècniques municipals de Feminismes i LGTBI i la dinamitzadora del Punt Jove, que es duran a terme el dia 17 de novembre amb l’alumnat d’El Cairat i el Pla de Transició al Treball d’Auxiliar d’activitats d’oficina i en serveis administratius generals; el dia 18 de novembre es farà al Punt Jove i el 24 de novembre amb els nois i noies de l’escola cooperativa El Puig, l’institut El Castell i el Programa de Formació i Inserció d’Auxiliar de Muntatge i Manteniment d’Equips Informàtics. Les bústies estaran obertes fins al 24 de novembre i les reflexions o dubtes dipositats s’exposaran i es respondran en els actes del 25N, tant en la programació especial de Ràdio Esparreguera com en la jornada de reflexió i debat entorn les violències sexuals que es farà el dissabte 26 de novembre.

La campanya "Novembre contra les violències sexuals" també inclou els actes de commemoració del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, que inclouran, el divendres 25 de novembre al matí, la lectura del manifest institucional, que comptarà amb una actuació de teatre a càrrec de l’alumnat d’arts escèniques de l’institut El Cairat i una actuació de dansa a càrrec de l’Escola Municipal de Música i Dansa; i a la tarda, una batucada pel centre de la vila amb repartiment de marxandatge de la campanya Fem pinya i l’encesa del campanar i la il·luminació de la façana de l’Ajuntament de color lila. I el dissabte 26 de novembre, al matí, es farà una jornada de reflexió sobre les violències sexuals.