Tanca

L’OAC i els comerços d’Esparreguera reobren avui amb diverses mesures de seguretat

La ciutadania pot accedir, sempre amb cita prèvia i amb alguns condicionants, a aquest servei municipal i també als establiments comercials de la vila que estaven tancats per l’Estat d’Alarma. A partir d’avui també s’ha decretat l’obligatorietat de portar mascareta en el transport públic per la previsió d’augment del volum de passatgers

Avui han entrat en vigor canvis en les mesures de confinament que afecten, principalment, als comerços i també a alguns serveis municipals. L’Ajuntament d’Esparreguera ha reobert l’atenció presencial a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC), que només atén amb cita prèvia, i també han reprès l’activitat els comerços i serveis professionals del municipi que estaven tancats com a conseqüència de l’Estat d’Alarma per l’emergència sanitària del coronavirus, seguint això sí estrictes mesures de seguretat. També a partir d’avui és obligatori l’ús de la mascareta en el transport públic. Aquestes mesures amplien les que ja havien començat dissabte amb la possibilitat que la ciutadania pugui sortir al carrer a practicar esport no professional i realitzar passejades. Totes elles s’engloben en la fase 0 del pla de desescalada del confinament que ha establert el govern espanyol que contempla un total de quatre fases fins a assolir el que ha qualificat com a “nova normalitat”. En aquesta línia aquesta setmana també es poden recollir mesures que afectin els Serveis Socials i l’Arxiu Municipal.

A nivell de serveis municipals, a partir d’avui l’OAC comença a fer atenció presencial amb cita prèvia, amb horari de 9 del matí a 2 del migdia de dilluns a divendres. Tot i això, es manté i es prioritza l’atenció telemàtica per a tots aquells tràmits i consultes que es puguin fer a distància. Es pot contactar amb l’OAC a través dels telèfons 93 777 10 00 i 93 777 18 01, així com per correu electrònic a [email protected], enviant un whatsapp al 677 500 192 o presentant una instància. La coordinadora de l’Àrea de Drets Socials i Ciutadania de l’Ajuntament d’Esparreguera, María Vallejo, ha explicat, en declaracions a l’emissora municipal, que “garantim la continuïtat del teletreball, però seguint les fases de desescalada presentades pel govern espanyol, a partir del 4 de maig començarem a fer atenció presencial a l’OAC, caldrà concertar cita prèvia per via telefònica o telemàtica i començarem amb una persona i un conserge i en funció del volum de cites ampliarem l’atenció presencial”. Seguint l’Ordre SND/3882020 del Ministeri de Sanitat, el consistori també treballa per incrementar l’atenció presencial de Serveis Socials, que fins ara ja atenia casos excepcionals, i per obrir l’Arxiu Municipal, en tots els casos sempre amb cita prèvia.

La incorporació de la resta de personal municipal es pactarà amb el Comitè de Seguretat i Salut, però ja s’estan preparant els espais per a poder recuperar esglaonadament l’activitat presencial dels serveis. En aquest sentit, María Vallejo ha apuntat que “hem de definir com organitzarem aquest retorn, si ho farem a través de torns per a augmentar els espais disponibles, i també acabar d’implantar el teletreball per estar preparats en cas que hi hagi un rebrot”. Actualment l’Ajuntament disposa de material de protecció per a garantir la seguretat dels empleats com mascaretes, pantalles protectores, gel desinfectant, guants i també ha encarregat catifes desinfectants per a la neteja de sabates, termòmetres i pantalles protectores per a la separació de taules i espais que és previst que arribin la setmana vinent.

Una altra de les noves mesures que entra en vigor avui, segons l’ordre TMA/384/2020 del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, és l’obligatorietat de l’ús de la mascareta en el transport públic. Per aquest motiu, l’Ajuntament d’Esparreguera reparteix des d’avui 3.300 mascaretes donades per la Subdelegació del Govern per a ser distribuïdes als principals nodes de transport. Els agents cívics del municipi fan el repartiment a la línia de bus urbà, mentre que altres treballadors municipals també en reparteixen a les principals parades de transport interurbà, abastint els usuaris de les línies Esparreguera-Olesa, Esparreguera Martorell, Esparreguera-Igualada i Esparreguera-Barcelona. A partir de dilluns 11 de maig, quan és previst que comenci la fase 1 de la desescalada, el transport públic podria augmentar l’oferta entre el 80 i el 100%, aplicant mesures de seguretat que encara estan per concretar.

Malgrat que Esparreguera és la població del Baix Llobregat Nord amb la taxa més baixa de positius de Covid-19 per 10.000 habitants, amb una incidència de 38,20 segons dades del Departament de Salut de la Generalitat, l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, ha emplaçat a la població a “gaudir aquests dies de les noves mesures, però sense abaixar la guàrdia”.

Reobertura del petit comerç

Des d’avui també poden obrir botigues, comerços i serveis professionals (reparacions, perruqueries i centres d’estètica...) amb menys de 400 metres de superfície, inclosa la restauració i l’hostaleria, però amb determinades condicions de seguretat. Només es permet desplaçar-se a establiments del mateix municipi, excepte que no n’hi hagi de disponibles, cal demanar cita prèvia i anar-hi en l’horari assignat per a la compra del producte o rebre el servei. Els establiments hauran d’establir un horari d’atenció preferent per a majors de 65 anys, que haurà de coincidir amb les franges horàries per fer activitat física d’aquest col·lectiu. Cada treballador podrà atendre només un client simultàniament. Cal garantir una distància mínima de 2 metres entre client i persona treballadora, i també entre aquestes, i a l’entrada dels establiments hi haurà d’haver dispensadors de gel hidroalcohòlic.

En el cas dels establiments de restauració i hostaleria (restaurants, bars cafeteries i altres establiments de preparació i/o venda de menjars i begudes), aquests poden acceptar comandes per telèfon o via telemàtica, que hauran de recollir els clients, o bé fer entrega a domicili, però en cap cas es pot consumir dins del local. Tots els establiments s’hauran de netejar i desinfectar dos cops al dia. Aquestes normes no s’apliquen als comerços que han estat oberts durant tot l’Estat d’Alarma, és a dir, comerços d’alimentació i farmàcies.