Tanca
Seguretat Ciutadana 10 de juny de 2024

La Policia Local presenta la nova Unitat de Proximitat i Relacions amb la Comunitat

Aquesta unitat, que es va posar en marxa la setmana passada i estarà formada per sis professionals, té l’objectiu d’apropar el cos de seguretat local a la ciutadania per esdevenir un autèntic servei públic i, alhora, potenciar la policia administrativa, creant ponts de col·laboració amb els altres departaments de l’Ajuntament

La Policia Local d’Esparreguera ha presentat la nova Unitat de Proximitat i Relacions amb la Comunitat, que es va posar en marxa la setmana passada per tal d’apropar aquest cos de seguretat a la ciutadania per esdevenir un autèntic servei públic i, alhora, potenciar la policia administrativa, creant ponts de col·laboració amb la resta d’àrees i departaments de l’Ajuntament. Aquesta unitat, que estarà formada per sis professionals que efectuaran tasques  de carrer, suport intern i gestió administrativa, es va donar a conèixer divendres a Can Pasqual, en un acte al qual hi van assistir més d’una quarantena de persones, entre regidors, regidores i treballadors i treballadores municipals. Els objectius d’aquesta unitat són posar les persones al centre de l’actuació policial, treballar amb sensibilitat davant les necessitats socials, contactar i interactuar amb el teixit social creant relacions amb entitats i associacions locals, fer seguiment dels problemes comunitaris, adaptar-se a les necessitats de la ciutadania i a les seves característiques socioculturals i ètniques, i treballar de forma conjunta amb tota l’estructura de l’Ajuntament.

Durant l’acte de presentació d’aquesta nova Unitat de Proximitat i Relacions amb la Comunitat, l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, va posar en valor “els canvis que s’estan aplicant en el model de la Policia Local d’Esparreguera” i va destacar l’aposta per “una policia no només sancionadora, sinó que també fomenta la millora de la convivència i el civisme entre la ciutadania, adaptant-se així a una societat cada vegada més complexa, en la qual la feina de la policia és cabdal”. Rivas també va subratllar la importància “d’actuar conjuntament, policia i altres departaments de l’Ajuntament, per a millorar el servei que s’ofereix a la ciutadania”. Per la seva banda, el regidor de Prevenció, Seguretat i Acció Cívica, Alfons Puche, va senyalar la importància de la proximitat i el concepte de relacions amb la comunitat: “M’alegra que la Policia Local d’Esparreguera hagi encetat aquest camí perquè en seguretat moderna impera el concepte de coproducció, la seguretat no la fabrica la policia sinó que hi ha una relació de feedback entre ciutadania i cossos de seguretat”. Puche va destacar també la importància “de detectar conflictes emergents, perquè quan més ens avancem més aviat podem començar la intervenció i menys afectem a la percepció d’inseguretat”.

La creació de la Unitat de Proximitat i de Relacions amb la Comunitat de la Policia Local és una mostra dels diferents canvis de caràcter estructural que s’estan implementant dins el conjunt de l’organització. En aquest sentit, el sergent en cap de la Policia Local d’Esparreguera, Tomàs Penalva, va apuntar que “aquesta unitat representa un punt d’inflexió significatiu en la forma en com entenem, com ens organitzem i com ens relacionem amb la ciutadania, el seu teixit social, i també amb els diferents departaments de l’Ajuntament, posant al centre de les nostres actuacions les demandes ciutadanes i, per sobre de tot, a les persones”. Penalva va destacar també que “la realitat i la tipologia dels conflictes socials actuals canvia de forma cada vegada més ràpida i, per respondre adequadament, hem de posar en valor la importància del treball transversal, la coordinació i la col·laboració, per tal de poder arribar la ciutadania d’una forma més sensible a les seves demandes, necessitats i preocupacions”.

Finalment, el sergent de la Policia Local d’Esparreguera, Javi Méndez, va subratllar que la Policia Local és “el cos policial especialitzat en les tasques de proximitat, per aquest motiu volem donar resposta a les necessitats socials gestionant els problemes que més afecten la convivència i la qualitat de vida de veïnes i veïns”.  Aquesta nova unitat es dedicarà bàsicament, segons va explicar Méndez, a dues branques: “a les relacions amb la comunitat, establint una xarxa de contactes amb associacions, entitats, escoles... i, per altra banda, a la resolució de conflictes privats, fent un seguiment per a solucionar-los de forma coordinada amb altres serveis i departaments municipals”. La Unitat de Proximitat i relacions amb la Comunitat de la Policia Local d’Esparreguera estarà formada per sis professionals, tres agents que constitueixen la unitat de carrer Arturo Luna, Albert Soler i Pedro Pérez; Enric Calafell, que actuarà com a suport intern i també hi haurà una unitat de suport i gestió administrativa integrada per Jose Lara i Oscar Ureña.