Tanca
Seguretat Ciutadana 15 de gener de 2024

Tomas Penalva Moreno, nou cap de la Policia Local d’Esparreguera

Penalva ha estat designat provisionalment per a substituir a l’inspector Josep Sànchez, qui ha estat 24 anys en el càrrec i es jubilarà properament. El nou cap ha destacat entre els seus objectius la modernització del cos de seguretat municipal per adaptar-lo a les necessitats actuals d’Esparreguera i l’increment del nombre d’agents

Tomàs Penalva Moreno ha estat nomenat avui nou cap de la Policia Local d’Esparreguera. El sergent Penalva substitueix així provisionalment a l’anterior màxim responsable del cos de seguretat municipal, l’inspector Josep Sànchez, qui ha estat 24 anys en aquest càrrec. El nomenament ha tingut lloc aquest migdia en un acte encapçalat per l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, que també ha comptat amb l’assistència del regidor de Seguretat, Alfons Puche, el regidor coordinador de l’Àrea de Drets Socials i Ciutadania, Juan Jurado, la cap de Recursos Humans de l'Ajuntament, Patricia Moreno, i una quinzena d’agents de la Policia Local. El nou cap ha destacat entre els seus objectius la modernització del cos de seguretat per adaptar-lo a les necessitats actuals d’Esparreguera i l’increment del nombre d’agents, uns propòsits que també comparteix el govern municipal, que també aposta per reforçar i actualitzar el cos. La plantilla de la Policia Local ha tingut diferents jubilacions de posicions de comandament en els darrers mesos. Per aquest motiu, el consistori ja ha obert la convocatòria interna per a cobrir una plaça de sergent i, a finals de gener, és previst obrir el procés per a cobrir dues places de caporal.

Penalva forma part de la Policia Local d’Esparreguera des de fa 35 anys. Es va incorporar com a agent del cos de seguretat municipal el 1988, va assolir la plaça de caporal el 1993 i la de sergent l’any 2000, després de graduar-se en Criminologia i Política Criminal. Durant l’acte de nomenament, l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, ha felicitat al nou cap de la Policia Local i li ha desitjat sort en la seva nova responsabilitat. Rivas ha explicat que “la normativa dels darrers anys està motivant a gran part del país diverses jubilacions de les cúpules de les policies locals i Esparreguera no n’és una excepció” i ha apuntat que “en els propers 2 o 3 anys viurem una transició que volem aprofitar per fer una actualització i modernitzar el cos de seguretat municipal”. L’alcalde ha agraït també la feina realitzada per Josep Sànchez en els darrers 24 anys al capdavant del cos, que ha permès que ara “tinguem una policia madura” i ha destacat que “ara cal repensar quin model de seguretat volem, entenent la seguretat com un concepte ampli i tenint en compte que és igual d’important la seguretat en si, que la percepció que els veïns i veïnes tenen d’aquesta”. En aquest sentit, l’alcalde ha assegurat que el govern municipal vol “reforçar el cos municipal, tant en nombre d’agents com en política activa per part de l’Ajuntament”.

En el mateix sentit s’ha pronunciat el nou cap de la Policia Local d’Esparreguera, Tomàs Penalva, que ha remarcat que “durant el temps que estigui al capdavant de la Policia Local vull donar un nou impuls al que ha de ser el cos de seguretat municipal dels propers 10 o 15 anys i aquest impuls passa, en primer lloc, per refer l’estructura de la plantilla, que ha quedat afectada per la baixa de l’inspector en cap i la jubilació d’un sergent i un caporal en un període de mig any”. Entre els nous reptes i objectius que es fixa Penalva hi figura incrementar el número de policies per “arribar a les ràtios recomanables d’agents per habitant i ajustar-se a la realitat de les demandes de la població” i aconseguir una “policia més social, propera, jove i innovadora”. “La policia ha d’estar preparada per als canvis socials que viu la societat actual i per treballar amb les noves tecnologies però, sobretot, ha de ser capaç de donar resposta als nous reptes de convivència i seguretat”, ha assegurat el nou cap de la Policia Local.