Aquest any la pregonera de la Festa Major d’Esparreguera serà l’activista de l’Associació Trans Generem!, Sofia Bengoetxea, una dona transsexual que reivindica els drets del col·lectiu LGTBI com a part integrant de la societat. El consistori aposta així perquè l’acte que dona l’inici oficial de la festa deixi de caracteritzar-se per la seva vessant còmica i es converteixi en un altaveu per donar visibilitat a diferents col·lectius. El pregó es farà el divendres 10 de juliol a 2/4 de 8 del vespre des del Teatre de La Passió i s’acompanyarà de la ballada de gegants i el concert de la Banda de Música d’Esparreguera. L’entrada serà gratuïta però, com a conseqüència de les mesures de protecció per evitar la propagació de la Covid-19, l’aforament estarà limitat a 199 persones assegudes amb la distància de seguretat corresponent; les reserves d’entrades es poden fer enviant un WhatsApp al telèfon 667 93 37 95. L’acte també es podrà seguir en directe a través del canal de Youtube de l’Ajuntament d’Esparreguera.
L’activista de l’Associació Trans Generem!, Sofia Bengoetxea, ha afirmat que “és un honor que m’hagin escollit a mi per fer el pregó, ser pregonera no és el meu ofici, serà el primer cop que ho faig i és una gran responsabilitat perquè no sóc esparreguerina i no conec el dia a dia de la vila, però la resposta que va tenir la ciutadania davant l’agressió homòfoba que es va produir al febrer em va sembla increible”. L’activista va participar dissabte en la penjada de la bandera irisada al balcó de l’Ajuntament en motiu de la celebració el 28 de juny del Dia de l’Orgull LGTBI, un dia que també va aprofitar per “passejar per la vila, per conèixer i sintonitzar amb l’ànima d’Esparreguera”. En referència al contingut del pregó, ha avançat que no girarà al voltant de la pandèmia, tot i que sí que en farà una menció, “perquè molta gent ha patit, ens han deixat familiars i amics i d’alguna manera hem de fer un dol per superar aquest patiment”. Tot i això, l’activista vol llençar un missatge positiu: “Estem a l’estiu, necessitem seguir vivint, necessitem alegria, sol i Festa Major per tirar endavant i aquest serà l’eix important del pregó, l’esperança, les ganes de viure, el reconstruir les nostres vides i no deixar que res ens aturi, ni un virus ni les persones que volen aprofitar l’ocasió per redibuixar la societat i fer una realitat adaptada als seus interessos polítics, per aquí no passarem”.
L’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, ha apuntat que “venim d’una tradició en la que els pregons normalment han tingut una clau còmica i, alguns anys, fins i tot havien quedat eclipsats per altres actes. Des del govern considerem que cal aprofitar el pregó per donar el micròfon a col·lectius que no tenen un altaveu en un municipi com el nostre i que, sense perdre l’essència del que és la Festa Major, puguin fer arribar missatges forts, constructius i pedagògics i, en aquest sentit, la Sofia és un perfil ideal”. Tot i que la decisió que la Sofia Bengoetxea fos la pregonera s’havia pres amb anterioritat, ha coincidit enguany amb la concentració de la ciutadania contra l’agressió homòfoba que presumptament es va produir a una discoteca del municipi a principis de febrer i amb el reconeixement en la VIII edició dels premis 17 de maig de l’Observatori contra l’Homofòbia (OCH) a l’alcalde d’Esparreguera per la seva resposta institucional davant d’aquest fet.
“La idea que la Sofia fos pregonera ens va arribar a finals de gener a través de la proposta de la Fina Verdet, gran amiga d’Esparreguera, que la coneixia i pensava que podia ser una aposta interessant”, ha explicat el regidor de Cultura, Juan Jurado. Tot i que amb la pandèmia, el consistori ha valorat la possibilitat que el pregó el fes una persona que representés a algun dels col·lectius que ha lluitat contra la Covid-19, finalment ha decidit “mantenir la Sofia, perquè és un gran nom de l’activisme en favor dels drets de la comunitat trans i LGTBI i creiem que posant l’accent aquí estem demostrant fins a quin punt la ciutadania d’Esparreguera està compromesa amb aquests valors”, ha subratllat Juan Jurado. Aquest any la Festa Major se celebrarà en un format adaptat a la situació, per evitar les aglomeracions de gent al carrer i a les places, tot i això “hi ha certs elements que intentem que siguin immutables perquè ens recordin a les anteriors festes, però també n’hi ha d’altres als que ja els hi volíem donar una volta, com el pregó, que per la seves característiques té tendència a la vessant còmica, però que és un micròfon, una veu oberta al poble per expressar-se i per felicitar la celebració, i enguany amb la Sofia tindrem un gran pregó”.
Comparteix aquest contingut