Tanca
Cultura i Festes 9 de juliol de 2020

La Festa Major d’Esparreguera programa a partir d’avui el gruix de les seves activitats

L’acte d’homenatge a les víctimes de la pandèmia d’aquest vespre i el pregó amb l’activista pels drets LGBTI Sofia Bengoetxea de demà són els trets de sortida de la festa. Enguany s'han programat més de 60 activitats per gaudir amb seguretat de la festa, ja sigui en directe amb aforament limitat o grups reduïts, en streaming o des dels barris

La programació de la Festa Major d’Esparreguera va començar el dia 4, però és a partir d’aquesta tarda i fins dilluns quan tindran lloc el gruix d’activitats de la celebració, que enguany, a causa de la crisi de la Covid-19, serà diferent i innovadora per a garantir totes les mesures de seguretat sanitària que marca el decret de nova normalitat. L’acte d’homenatge a les víctimes de la pandèmia, que es podrà veure aquest vespre, i el pregó amb l’activista pels drets LGBTI Sofia Bengoetxea de demà, que també comptarà amb la ballada dels gegants i el concert de la Banda de Música, seran els trets de sortida de la festa. Durant aquests dies, els esparreguerins i esparreguerines podran gaudir de diferents actuacions descentralitzades als barris, espectacles presencials però amb aforament reduït, activitats familiars per descobrir el municipi i la història de les seves entitats i actes que es podran seguir en streaming o veure a través de la web festamajor.esparreguera.cat i el canal de Youtube de l’Ajuntament.

La Festa Major ha passat d’un pressupost habitual que supera els 120.000 euros a menys de la meitat, 50.000 euros. El regidor de Cultura, Juan Jurado, ha explicat que “la Covid-19 ha imposat unes limitacions evidents per fer la celebració i ens ha obligat a fer un programa alternatiu, que compleix les mesures i recomanacions sanitàries i conserva alhora els principals ingredients de la nostra festa”. Avui a les 7 de la tarda hi haurà un acte de record per a les víctimes de la pandèmia, que s’ha gravat des del campanar de Santa Eulàlia i es podrà veure pels canals municipals. “Hem volgut que fos un acte simbòlic, que serà previ a l’acte de memorial que estem preparant de cara al setembre, però volem fer una petita dedicatòria als que ja no hi són i també als que han lluitat a primera línia contra la pandèmia”, ha apuntat el regidor. Seguidament hi haurà una repicada de campanes a càrrec de l’Associació d’Amics del Campanar d’Esparreguera.

La Festa Major es composa aquest any de quatre tipus d’activitats: les que són únicament en streaming o per mitjans digitals; les que són presencials amb aforament limitat però retransmeses al mateix temps en directe pels canals municipals; les que són únicament presencials amb aforament limitat; i aquelles que fan sortir a la gent al carrer –sempre amb petits grups i evitant aglomeracions- per fer gimcanes, rutes amb codis QR o veure exposicions o cercaviles descentralitzades. Entre els actes en els quals es permet l’assistència de públic i alhora es poden veure en streaming hi ha el pregó de Sofia Bengoetxea i el concert de la Banda de Música, el divendres 2/4 de 8 del vespre al Teatre de La Passió; el concert de The Papas and The Popos, diumenge a les 11 de la nit a La Passió; el Teatre de Càmera de Tramateatre, diumenge i dilluns al pati de Can Pasqual. En tots ells l’aforament està limitat i cal reservar les entrades, sempre gratuïtes, enviant un whatsapp al 667 933 795. A més, dilluns durant tot el dia, LALTRE col·lectiu proposa visitar la instal·lació escènica EXT.GAZE, a la plaça de Santa Eulàlia, una intervenció que també es podrà seguir a través del canal d’Instagram @laltrecol.lectiu.

Una de les novetats de la Festa Major d’enguany és la recuperació de les propostes cinematogràfiques, amb dues sessions de cinema a la fresca, la primera va tenir lloc ahir i la segona serà aquest vespre amb la projecció de la pel·lícula “Yesterday” a la plaça del Centre. L’aforament està limitat a 150 persones i les entrades, que són gratuïtes, es poden aconseguir a través d’uns codis que es faciliten fent compres a les botigues d’Esparreguera Comerç. Un altre acte presencial és el un vídeo mapping musical de Festa Major que es farà al campanar divendres des de 2/4 d’11 de la nit a les dues de la matinada, tindrà una durada de 15 minuts i es faran passis cada mitja hora. I entre les noves propostes trobem les cercaviles descentralitzades que els grups Sona Samba i Batuco i la companyia de Robert Gobern faran per tots els barris de la vila des de divendres fins a dilluns. El regidor de Cultura ha subratllat que “Esparreguera té quatre barris allunyats del centre, on normalment no s’hi fan actes de Festa Major, i aquest any per evitar les aglomeracions i que la gent es desplaci a la festa, volem que la festa es desplaci a la gent, apropant-la als diferents barris”.

Des de la Federació d’Entitats de Cultura Popular i Tradicional Catalana d’Esparreguera (La Fede) enguany organitza la gimcana “Passegem la festa”, el concurs d’aparadors, balcons i façanes i l’exposició La Finestra de la Festa Major, que es podrà veure a l’Ajuntament i a les galeries. Les diferents colles que la composen també han proposat diferents activitats adaptades a la situació de nova normalitat. Els castellers proposen una ruta QR per la vila per a descobrir els llocs més emblemàtics de la seva història; un  fent pinya a la plaça de l’Ajuntament i una exposició de fragments castellers a diferents botigues de la vila. Les gitanes montserratines us animen a participar al primer Concurs de Versots de la Festa Major i la colla gegantera farà dissabte a la tarda a la plaça del Centre un photocall amb els gegants Guillem i Emma, però posant-vos a la seva alçada. I els Diables d’Esparreguera es converteixen en ‘El Galliner Produccions’ per adaptar la seva festa major i portar La Llagastada a totes les cases. Ho faran a través de tres audiovisuals: una entrevista de la periodista Carme Parras a l’alcalde de l’imaginari món d’en Llagasta, l’Albert; ‘Els secrets del Txumerri’ i el tràiler d'una pel·lícula protagonitzada per la rabassaire Ramona. A més, durant la Festa Major les gallines d’en Llagasta estaran amagades a diferents indrets de la vila, per tal que la mainada i les famílies les puguin buscar i diumenge al vespre hi haurà tronada i cantada de l’himne de l’Ensierru des dels balcons, que es podrà escoltar sintonitzant Ràdio Esparreguera (89.4 FM). També han elaborat la tradicional samarreta de l’Ensierru, que aquest any ha dissenyat Imma Mestre, i els Passatemps de la Llagastada, que es poden trobar a dins del programa de Festa Major.

La desena edició del Musicamón està dedicada a la comunitat xinesa i es farà dissabte al matí amb una sessió de taixí i un taller de cal·ligrafia xinesa. A més, la Biblioteca Municipal L’Ateneu també ha programat diverses activitats i tallers relacionats amb la gastronomia i les tradicions d’aquest país oriental. La Festa Major clourà dilluns a 2/4 d’11 de la nit amb el castell de focs des del Campanar de Santa Eulàlia. Aquest any la Festa Major estrena una web pròpia, festamajor.esparreguera.cat, on es pot trobar tota la programació i informació de les activitats, accedir als streamings i vídeos de la festa i al whatsapp per obtenir entrades, també es pot trobar informació les entitats, retalls històrics de la festa i passatemps per als més petits.