Tanca
Participació Ciutadana Urbanisme 12 d’abril de 2019

Les places del Rei i del Centre estrenen nous jocs infantils inclusius

Aquesta intervenció és el resultat de la proposta presentada per l’Associació Petjades de Colors al procés de pressupostos participatius per instal·lar mobiliari de joc adaptat per a infants amb capacitats diverses

L’Ajuntament ha remodelat la plaça del Rei per instal·lar-hi jocs infantils inclusius i també ha col·locat nous jocs aptes per a infants amb capacitats diverses a la plaça del Centre. Aquesta actuació és el resultat de la proposta presentada per l’Associació Petjades de Colors al procés de pressupostos participatius dut a terme l’any passat a Esparreguera. Les obres estan valorades en 40.000 euros iva inclòs, que es financen amb la partida dels comptes participatius disponible per a aquest projecte.

La plaça del Rei té ara una zona en la que poden jugar infants de 2 a 10 anys, amb una estructura multi activitat accessible i inclusiva, un gronxador amb seient-cistella, un joc de molla individual amb respatller i proteccions laterals i un joc giratori. A més, el nou paviment de cautxú és un element més de diversió i interacció, un espai on predomina el verd, que transporta els infants a la naturalesa, i el blau, que simula un riu. Durant l’actuació, realitzada per l’empresa Juegos Kompan S.A., s’ha restituït la capa superior del paviment existent, s'ha ampliat en 4m2 la zona de paviment continuo i s’han adaptat els gruixos amb els nous elements instal·lats per tal de complir la normativa. Així mateix, s’han mantingut els elements de mobiliari urbà existents, nou bancs, sis papereres i una font.

Per al disseny del parc s’ha volgut integrar el joc per a tots els infants, amb independència de les seves capacitats físiques i intel·lectuals. Per això s’han creat activitats en diversos nivells a les quals es pot accedir tant des del nivell del sòl com des de nivells elevats, permetent jocs més oberts i diversos. També s’han instal·lat jocs amb solucions especials, com el gronxador inclusiu o la rampa d’accés a l’estructura central, que té una barana i proteccions laterals que serveixen de guia per a cadires de rodes. Amb aquesta actuació és vol garantir l’accessibilitat de tots els nens i nenes i, alhora, sensibilitzar sobre la diversitat funcional, perquè “si des de petits els infants la veuen amb naturalitat, interactuen amb ella i la integren com una diferència més a respectar, augmenta la sensibilització de la població i millora la convivència”, tal com apuntava l'<b>Associació Petjades de Colors </b>en la seva proposta als pressupostos participatius.

A la plaça del Centre també s’han instal·lat elements inclusius tipus panells de jocs, situats en diferents punts de la superfície pavimentada, permetent així que els usuaris amb cadires de rodes puguin circular bé i jugar amb els altres infants. Concretament s’hi ha col·locat un joc giratori, un panell de joc tàctil laberint, un de trencaclosques papallona i un panell de Twister, que es complementa amb el mateix joc pintat a terra. Aquests elements s’afegeixen a les diferents àrees de jocs existents, per complementar la zona i incrementar-ne el valor lúdic, i estan instal·lats a una altura no superior a 1.37m, segons la normativa en relació a una persona en cadira de rodes.