Tanca
Societat 13 de febrer de 2024

Ràdio Esparreguera posa en marxa un nou portal de podcasts

El portal de podcasts de Ràdio Esparreguera, REPodcasts, ofereix continguts d’àudio sobre temàtiques diverses i complementa l’actual oferta de programes de l’emissora municipal. La seva posada en marxa s’han fet avui coincidint amb la commemoració del Dia Mundial de la Ràdio, en el qual Ràdio Esparreguera ha emès una programació especial amb participació de figures rellevants de l'emissora municipal, que han parlat del passat i el futur d’aquest mitjà de comunicació

Ràdio Esparreguera ha posat avui en marxa un nou portal de podcasts, REPodcasts, amb continguts d’àudio sobre temes específics que es poden descarregar i escoltar sota demanda i que complementen l’oferta de programes de l’emissora municipal. El llançament de la plataforma de podcasts s’ha fet avui coincidint amb la celebració del Dia Mundial de la Ràdio i s’ha presentat en directe dins el programa especial que Ràdio Esparreguera ha emès avui per a commemorar el Dia Mundial de la Ràdio. El programa especial ha comptat amb protagonistes de la història de la ràdio local i col·laboradors que han compartit antena per reivindicar la importància d’aquest mitjà de comunicació de proximitat i recordar la trajectòria de la que va ser la quarta emissora municipal creada a Catalunya. També hi ha intervingut el nou regidor de Comunicació, Juan Jurado, que ha reivindicat aquest mitjà radiofònic posant en valor la seva reformulació i transformació per a afrontar els reptes de l’actual societat de la informació.

La plataforma de podcasts de Ràdio Esparreguera, REPodcasts, neix amb la voluntat d’ampliar l’actual oferta de radiodifusió de l’emissora municipal i posar a l’abast de la ciutadania un nou espai de col·laboració per a la producció de continguts sonors i per al consum, sota demanda, de produccions sobre temàtiques diverses. Els podcasts de Ràdio Esparreguera, que són accessibles des de la web de l'emissora, són continguts de nova creació elaborats per qualsevol persona o entitat al voltant de temàtiques i continguts diversos. La periodicitat pot ser variable i poden ser de producció pròpia o bé produïts a Ràdio Esparreguera, ja que l'emissora ofereix els seus estudis i mitjans per a facilitar l'enregistrament de les gravacions. Actualment, s’hi pot trobar el podcast d’humor i entreteniment La platea amb Aniol Sancho, Joan Fonollà i Adrià Tejedor; el de poesia Estones de poesia d’Andreu Martí; el de L’aventura de viure amb Xavier Rigueiro; les càpsules artístiques de Carles Reynés amb Cada Dia Al Dematí; el musical La Xavipèdia amb Xavi Puig; i La Makina del temps de DJ Jose. Aquesta secció forma part de l’aposta iniciada l’any passat per generar una emissora més diversificada i actualitzada, amb més formats audiovisuals i multimèdia. 

La presentació de la plataforma REPodcasts s’ha fet aquest matí durant el programa especial amb motiu del Dia Mundial de la Ràdio, que ha comptat amb la participació de Joana Llordella, col·laboradora de Ràdio Esparreguera durant 35 anys; Susana Yáñez, periodista extreballadora de l’emissora; Toni Valor, col·laborador des dels inicis; i la conducció de Trini Arquimbau i David Oriol Rebollo. També hi han participat altres col·laboradors com Joan Enric Jorba, Paca Fosalba o Xavier Sitjà, que conjuntament han fet una rememoració de les experiències i els aprenentatges del seu pas per l’emissora municipal i han fet un repàs històric des dels inicis de les emissores municipals fins a l'actualitat. Una de les intervencions destacades ha estat la del nou regidor de Comunicació, Juan Jurado, que ha reivindicat que el futur del mitjà radiofònic passa per una transformació i reformulació constant, “que generi una ràdio de futur, de proximitat i que sàpiga afrontar els reptes de l'actual societat de la informació amb rigor i professionalitat”. Durant el programa també s’ha fet ressò de la importància de la ràdio en els projectes comunitaris i educatius i en aquest sentit s’ha posat en relleu el mitjà radiofònic per a acompanyar els processos d’ensenyament-aprenentatge com els que actualment s'estan duent terme en diversos centres educatius de la vila. 

Actualment, a banda dels i les professionals que treballen en l’emissora municipal, Ràdio Esparreguera compta amb una trentena de persones col·laboradores que fan possible la programació de la franja de la tarda i els caps de setmana. També hi participen algunes entitats i centres escolars com el cas del programa La finestra del Castell, un programa de l’alumnat de l’institut El Castell que s’emet mensualment o el programa mensual Escairats, fet per l’alumnat de l’institut El Cairat.