Aquest mes de desembre s’han fet públics els projectes guanyadors de la 16a edició de l’Europan, un concurs d’idees urbanes i arquitectòniques d’àmbit europeu en el qual hi participaven 40 espais d’arreu del continent, entre ells la Colònia Sedó d’Esparreguera. L’emplaçament esparreguerí va rebre un total de 13 propostes d’intervenció realitzades per joves arquitectes de diferents països del continent, entre els quals el jurat del certamen ha escollit, com a primera classificada, la proposta “Deconfining the colony”, de l’estudi barceloní Länk Arquitectes. Es tracta d’una projecte que realça el valor patrimonial de la colònia, amb una proposta de rehabilitació d’edificis industrials, un major ús residencial i una millor integració amb l’entorn natural. Tot i que les propostes són integrals, el premi només atorga finançament per a la redacció del projecte executiu d’una actuació concreta, que en el cas de la Colònia Sedó serà la rehabilitació i recuperació de l’edifici de la Fonda per a donar-li ús residencial.
La Colònia Sedó ha participat en el certamen a proposta de l’Institut Català del Sòl (Incasòl), que juntament amb l’Ajuntament d’Esparreguera ha pres part en la primera fase de valoració del concurs aportant als membres del jurat les seves conclusions sobre la viabilitat i adequació de les diferents propostes presentades. L'alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, ha assegurat que “la participació en el certamen es basa en la intenció que tenim de reivindicar, recuperar i definir un marc de futur per a tota la zona de la Colònia Sedó en un moment en què també està prevista la recuperació de la ribera del riu Llobregat com a nou espai sostenible” i ha destacat “la unitat que ha existit en aquest cas entre el consistori i l’Incasòl”, que s’han alineat per a valorar de forma conjunta i amb els mateixos criteris la tretzena de projectes que s’han presentat al concurs.
La proposta guanyadora, “Deconfining the colony”, aposta per realçar el patrimoni industrial i natural de la Colònia Sedó a través de diverses actuacions. En primer lloc, planteja una millor integració paisatgística a través de la supressió de discontinuïtats i barreres arquitectòniques per a millorar la connectivitat amb l’entorn, així com la renaturalització d’una part important dels espais. També aposta per una major interacció de la part industrial i residencial, amb la reforma de carreteres i camins per a oferir una circulació més domèstica, verda i agradable. D’altra banda, el projecte dona gran pes a l’ús residencial de la colònia amb la proposta de rehabilitació d’alguns edificis a la zona industrial per a convertir-los en habitatges, la renovació dels habitatges existents, la construcció progressiva de nous edificis que mantinguin la identitat i el patrimoni i la dotació de nous equipaments comunitaris en edificis històrics. Així mateix, aposta pels principis de sostenibilitat, amb l’ús d’energies renovables i la creació de nous usos, com horts o activitats productives saludables en els espais lliures de l’emplaçament.
L’alcalde ha assegurat que “la proposta guanyadora posa en valor la riquesa patrimonial, arquitectònica i natural de la colònia, sense renunciar a donar sortida a un barri del municipi”. En aquest sentit, ha apuntat que el projecte “serà de gran utilitat per a la redacció de l’Agenda Urbana d’Esparreguera, un instrument que ha de concretar l’estratègia de transformació i desenvolupament sostenible del municipi durant la propera dècada, perquè ja tindrem una proposta amb gran coneixement de la realitat de l’espai”. Malgrat que tots els projectes proposen una idea global de recuperació de la colònia, la proposta guanyadora obtindrà finançament només per a redactar el projecte executiu per rehabilitar la Fonda i convertir-la en sis habitatges d’ús residencial. Per l’alcalde per aconseguir que el projecte de recuperació global sigui una realitat, cal unir esforços entre les diferents administracions “perquè es pugui desenvolupar en fases i permeti recuperar la Colònia Sedó d’aquí 10 o 15 anys”.
Comparteix aquest contingut