Tanca
Educació 27 de setembre de 2022

A l’octubre comencen els projectes comunitaris de música i dansa a les escoles públiques

Es tracta d’una prova pilot que està vinculada al nou model pedagògic de l’Escola Municipal de Música i Dansa i que acostarà aquestes dues disciplines a 200 alumnes de primària dels cinc centres públics de la vila. Els projectes es desenvoluparan durant tot el curs, d’octubre a maig, amb sessions setmanals impartides per professorat especialitzat

La setmana que ve es posen en marxa els projectes comunitaris de l’Escola Municipal de Música i Dansa (EMMD) per acostar les dues disciplines artístiques a l’alumnat de les escoles públiques del municipi.  A través d’aquests projectes el professorat de l’EMMD impartirà, en horari lectiu, sessions setmanals de música a l’alumnat de les escoles Taquígraf Garriga, Montserrat i Les Roques Blaves i de dansa al dels centres Mare de Déu de la Muntanya i Pau Vila. En total seran al voltant d’uns 200 alumnes de primària de la vila els que es beneficiaran d’aquesta aprenentatge de la mà de professionals especialitzats que els ensenyaran a tocar instruments de vent o de corda o bé a expressar-se i crear a través del cos. Aquests projectes comunitaris estan vinculats al nou model pedagògic de l’EMMD i tenen el propòsit d’incrementar la presència artística en l’educació primària i, alhora, promoure la igualtat i la millora de les capacitats i competències de l’alumnat que hi participa.

El regidor d’Educació, Juan Jurado, ha apuntat que el nou model pedagògic i els canvis implementats aquest curs a l’Escola Municipal de Música i Dansa s’han fet amb un triple objectiu: “fer l’escola més accessible econòmicament, més atractiva artísticament i més oberta al món educatiu, cultural i associatiu del municipi”. En aquest sentit, segons Jurado, els projectes comunitaris “tenen la voluntat d’acostar i democratitzar els ensenyaments artístics d’una manera especialitzada en l’etapa primària amb l’objectiu de despertar sensibilitat i creativitat en l’alumnat”. Per la seva banda, el director de l’Escola Municipal de Música i Dansa, Pinyu Martí, ha destacat que “es tracta d’una prova pilot que caldrà veure com evoluciona, però la voluntat és que siguin projectes que sumin, que s’adaptin a la singularitat i al projecte educatiu de cada centre i també a les necessitats de cada grup d’alumnes”. El director ha subratllat que “l’objectiu és que l’alumnat tingui una experiència vivencial i que, a més, els aporti tots els beneficis que l’ensenyament artístic té en l’aprenentatge cognitiu” i ha afegit que “a l’aprenentatge individual s’hi suma també l’aprenentatge col·lectiu, del que representa formar part d’un engranatge i treballar valors com el respecte i el treball en equip”.

L’especialitat de dansa es farà amb l’alumnat de 1r i 2n de Primària de l’escola Mare de Déu de la Muntanya i les dues classes de 3r de Primària de l’escola Pau Vila. En ambdós casos hi haurà 3 hores lectives setmanals, que es repartiran en 1 hora i mitja per a cada grup. Les classes estaran impartides per dues professores d’aquesta disciplina de l’EMMD que acostaran l’expressió corporal i els diferents estils de dansa a un total d’un centenar d’alumnes dels dos centres. Pel que fa a la música, els alumnes de 4t de Primària de l’escola Montserrat i de l’escola Taquígraf Garriga podran aprendre a tocar diferents instruments de vent amb el projecte Banda a l’escola, que constarà d’una hora lectiva setmanal per a cada grup. D’altra banda, l’alumnat de 3r i 4t de Primària de l’escola Les Roques Blaves participaran en el projecte A tota corda, que durant una hora i mitja setmanal ensenyarà als estudiants a tocar el violí. Aquestes classes estaran impartides per set professionals de l’EMMD, sis professors de vent i una de violí, que acostaran la música a un total de cent alumnes dels tres centres educatius.

Inicialment la prova pilot d’aquests projectes, que ja es duen a terme en d’altres poblacions catalanes, havia de fer-se amb tot l’alumnat de primària de només dues escoles, però finalment es va apostar per implementar-los en diferents grups de tots els centres públics del municipi. Les classes s’impartiran dins l’horari lectiu, majoritàriament en la franja de tarda, i es duran a terme d’octubre a maig, ja que al setembre i al juny l’alumnat fa jornada intensiva. L’EMMD ja disposa d’un paquet d’instruments especialment adquirits per als projectes comunitaris i està pendent de la recepció d’una segona comanda d’instruments que arribarà properament. Paral·lelament, l’Escola Municipal de Música també treballa per recuperar la tradicional cantata, que fins abans de la pandèmia realitzava tot l’alumnat de 1r de Primària de totes les escoles d’Esparreguera.