Tanca
Serveis Socials Convivència Educació 3 d’abril de 2020

Diferents serveis municipals fan acompanyament a les famílies durant el confinament

El Centre Obert La Fulla, el TOCC, el Casal Intercultural, l’Escola Municipal de Música i Dansa o les escoles bressol municipals mantenen el contacte per via telemàtica amb els seus usuaris, en molts casos infants, per a proposar-los activitats, fer classes o donar-los suport a nivell familiar

Els diferents serveis de l’Ajuntament d’Esparreguera que treballen amb infants, persones amb discapacitat i col·lectius vulnerables estan fent un acompanyament de les persones usuàries mentre dura la situació de confinament decretada per l’emergència sanitària derivada de la Covid-19. Així des de les àrees de Convivència, Serveis Socials Bàsics i Educació es manté contacte per via telemàtica amb els usuaris per fer seguiment familiar, donar informació sobre les mesures decretades per fer front al coronavirus, fer-los arribar propostes lúdiques i educatives o, en alguns casos, seguir amb les classes a través de les possibilitats que ofereixen les noves tecnologies. La periodicitat d’aquest acompanyament varia segons el servei però en tots els casos es mantindrà fins que acabi el confinament.

La regidora d’Igualtat i Diversitat de l’Ajuntament d’Esparreguera, Sara Gómez, ha afirmat que “en aquests moments més que mai el suport mutu i l’acompanyament han de ser una de les nostres prioritats”. Amb aquest propòsit des de la regidoria de Convivència mantenen contacte amb persones referents de les diferents nacionalitats que conviuen a la vila a qui se’ls envia informació sobre el coronavirus i temes d’estrangeria en diferents idiomes. També amb les famílies usuàries del Casal Intercultural i del programa d’alfabetització a les quals aquesta setmana han començat a enviar-los unes càpsules d’àudio amb diferents consells i propostes, des de mesures d’higiene i la necessitat de fixar rutines a contes, manualitats, propostes de circuits de moviment per dins de casa o activitats adaptades a les diferents edats. “Es manté la comunicació amb les famílies a través d’un acompanyament telefònic i també psicosocial, amb pautes i eines per a poder conviure de manera molt més igualitària i pacífica i sostenir el dia a dia amb millor benestar emocional”, ha apuntat Sara Gómez.

En el cas dels infants, el contacte es fa en coordinació amb els centres escolars i també amb el Centre Obert La Fulla, amb qui comparteixen usuaris, un servei que també està fent un acompanyament educatiu i emocional a les famílies mentre dura el confinament. Així mateix als infants que participen en el programa Enxaneta també se’ls hi fa un seguiment telefònic setmanal de manera coordinada amb les seves educadores. “Un dels aspectes que és té especialment en compte és la manca de coneixements tecnològics o lingüístics d’aquestes famílies per a poder seguir amb el dia a dia escolar amb l’objectiu que aquests infants, quan tornin a l‘escola, tinguin una realitat plena”, ha afirmat Sara Gómez. Des de Serveis Socials Bàsics també es manté contacte telefònic amb els usuaris del Taller Ocupacional de Can Comelles (TOCC), tancat des del 13 de març, per fer-los un seguiment mentre duri l'Estat d'Alarma.

En referència a la regidoria d’Educació, tant les escoles bressol municipals, Cucuruga i Coloraines, com l’Escola Municipal de Música i Dansa no han renunciat a seguir, ni que sigui a distància, amb la seva activitat docent. Les escoles bressol ho fan a través d’idees, suggeriments i propostes educatives adreçades als infants de 0 a 3 anys que les educadores fan arribar diàriament a les famílies a través dels grups de whatsapp de les diferents classes. L’Escola de Música i Dansa malgrat no poder fer docència de manera presencial, continua amb la seva activitat lectiva aprofitant les noves tecnologies, a través d’eines com classroom de Google, Hangouts o Whatsapp. En el cas de la secció de Dansa, han obert un blog on publiquen propostes adreçades als diferents nivells.