Tanca
Educació 6 de maig de 2022

El Consell d’Infants avança en les seves propostes per millorar artísticament Esparreguera

Els 39 nens i nenes que formen part d’aquest òrgan de participació estan treballant diferents idees vinculades al paper de l’art i la creativitat. Ja han presentat quatre projectes als pressupostos participatius i han creat un mural efímer a l’aparcament de les Hortes i, ara, estan enllestint el document que recollirà totes les seves iniciatives per portar-lo a aprovació del Ple municipal

El Consell d’Infants està ja en la recta final del curs 2021-2022 i els 39 consellers i conselleres que representen les seves classes en aquest òrgan de participació ciutadana estan ultimant les seves propostes per millorar Esparreguera vinculades a l’encàrrec que van rebre per part del govern municipal: treballar al voltant del paper de l’art i la creativitat. Al llarg d’aquests mesos han reflexionat sobre el concepte d’art com a activitat creadora, han conegut diferents artistes, visitat espais de creació municipals com l’Escola Municipal de Música i Dansa i els Tallers d’Activitats Artístiques i Culturals i han treballat les seves pròpies iniciatives per a millorar el municipi. Algunes d’aquestes propostes les han canalitzat a través dels pressupostos participatius, on han presentat quatre projectes. D’altres ja les han fet realitat, com la creació d’un mural efímer amb imatges dels seus ulls, que han portat a terme aquesta setmana a l’aparcament de les Hortes. I la resta, les presentaran el mes de juny recollides en un document que faran arribar a l’alcalde i al regidor d’Educació i que es portarà també a aprovació del Ple municipal.

El regidor d’Educació, Juan Jurado, ha explicat que “el Consell d’Infants vol acostar als més petits a la democràcia i la participació ciutadana i donar-los eines per desenvolupar la capacitat crítica, comunicativa i el treball en equip per tal que puguin expressar les seves idees, opinions i propostes per fer d’Esparreguera una vila millor”. Els infants, alumnes de 5è i 6è de primària de totes les escoles de la vila, han mantingut des de  l’octubre 10 sessions presencials. Les primeres van servir per constituir l’òrgan i per reflexionar al voltant de l’art, que era l’encàrrec d’aquest curs, en elles, els infants van veure diferents obres i intervencions artístiques que els van fer ampliar el concepte que tenien d’art, van tractar la part estètica i també la part emocional i van començar a imaginar actuacions, projectes i accions concretes per a incentivar els espais de creació a nivell municipal. Després van visitar l’Escola Municipal de Música i Dansa i els Tallers d’Activitats Artístiques i Culturals per a conèixer els espais i les disciplines que s’hi treballen i van fer una recerca sobre artistes i espais culturals municipals.

A partir d’aquí, es van crear quatre comissions de treball: celebració, relacionada amb el cicle festiu; veu, que ha treballat propostes relacionades amb la música, la literatura i la poesia; cos, vinculada a la dansa i el teatre; i espai, que ha ideat projectes relacionats amb les arts plàstiques, la fotografia i el land-art. Una de les idees compartides per tots els conseller si conselleres era fer un mural artístic en algun espai públic del municipi. En aquest sentit, es va incorporar al projecte a l’artista Beatriz del Campo, que durant tres sessions va fer fotos dels ulls dels nens i nenes, que han servit per realitzar un mural efímer, de paper, que aquesta setmana els infants han creat a l’aparcament de les Hortes. Juan Jurado ha apunta que “el Consell vol reconèixer els infants com a ciutadans i ciutadanes i donar valor a la seva veu i mirada en les decisions de la nostra comunitat, el mural visibilitza aquesta mirada dels nens i nenes sobre Esparreguera”.

Paral·lelament, algunes de les idees que han sorgit del Consell d’Infants s’han presentat als pressupostos participatius, com la creació d’un parc de la diversitat, perquè els infants amb diversitat funcional en puguin gaudir; fer passos de vianants de colors i llums led per reduir els accidents; instal·lar llums led artístiques a les places del municipi; i posar altaveus al carrer per poder posar música segons l’època de l’any o la festivitat. La resta d’accions que s’han treballat en les comissions es recolliran en un document que els infants acabaran de tancar en la propera sessió de treball, que se celebrarà el 25 de maig. L’1 de juny, en la sessió de cloenda del Consell d’Infants, en la qual també es convidaran a les famílies, aquest document es presentarà al govern municipal i, posteriorment, es donarà a conèixer a tots els grups municipal per a portar-lo a l’aprovació de la sessió plenària de l’Ajuntament d’Esparreguera.