El Ple Municipal va aprovar ahir la modificació de les ordenances fiscals per al 2024 amb els vots a favor del PSC, ERC, Esparreguera en Comú-Podem i Esparreguera 2031-Junts, mentre que Junts per Esparreguera, Vox i PP hi van votar en contra i la CUP es va abstenir. Les noves ordenances introdueix mesures per a recuperar i millorar la fiscalitat municipal, com l’increment del tipus de gravamen de l’Impost sobre Béns Immobles (IBI), que passa del 0,78 al 0,83%, i s’estima que permetrà recaptar 420.000 euros més a nivell global, i el que s’aplica a l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO), que passa del 3 al 4%. A més, s’incorpora un augment del 5,7% per pal·liar els increments de l’IPC en les taxes i preus públics de l’Escola Municipal de Les Arts, els Tallers Artístics i Culturals Municipals i les Escoles Bressol Municipals i s’incrementa el preu de les entrades puntuals de la piscina municipal d’estiu. La sessió plenària ordinària del mes d’octubre també va votar quatre mocions, de les quals només dues van prosperar, una per a denunciar les deficiències en el servei de transport interurbà i urbà d’Esparreguera i reclamar-hi millores, i una altra, per exigir el cessament dels bombardejos a Gaza i condemnar tots els crims contra la població civil.
En referència a la modificació de les ordenances fiscals, el regidor de Serveis Econòmics, Daniel Farriols, va explicar que “venim d’anys una mica convulsos, primer per la crisi econòmica, després la pandèmia que va propiciar una nova crisis i després la guerra d’Ucraïna, que va incrementar els costos energètics” i va apuntar que “durant aquests darrers anys més que política fiscal hem estat fent política de bonificacions, i ara toca introduir mesures per a recuperar i millorar la fiscalitat municipal després de 15 anys en què taxes i preus públics han estat congelats”. Les modificacions introduïdes, i aprovades en la sessió d’ahir, afecten al tipus de gravamen de l’IBI, que s’estableix en el 0,83%, el que representa un increment del 0,05% respecte el que s’aplicava fins ara; i se suprimeix la bonificació en aquest impost per a la conservació i augment de llocs de treball de les empreses del municipi, que es va introduir durant la pandèmia.
A més, s’incorporen noves clàusules relatives a la Llei estatal d’habitatge per a penalitzar els propietaris d’habitatges permanentment desocupats i en especial als grans tenidors. Paral·lelament, també varia el tipus de gravamen que s’aplica a l’ICIO, que passa del 3 al 4%, i es modifiquen les ordenances que regulen el preu públic per a la prestació del servei d’Escola Bressol Municipal, els Tallers d’Activitats Artístiques i Culturals i els serveis d’ensenyaments de l’Escola Municipal de Les Arts, en els quals s’aplica un increment del 5,7% per pal·liar els increments de l’IPC. Finalment, també es modifica puntualment la taxa per a la prestació de serveis a la piscina municipal d’estiu, ja que s’eliminen les entrades puntuals de la tarda i les entrades puntuals generals de dia sencer passen de 4,5 euros a 7,5 euros.
En el torn d’intervencions dels grups municipals de l’oposició, la regidora d’Esparreguera 2031-Junts, Neus Roca, va dir que “en un principi ens va sorprendre l’augment de gairebé el 60% en el preu de les entrades puntuals a la piscina municipal d’estiu, però després de parlar-ho amb els regidors Alfons Puche i Desirée Gómez per a que es tingués en compte millorar la inversió en el manteniment de la instal·lació, hi donarem suport”. El portaveu d’Esparreguera en Comú-Podem, Emmanuel Ortí, va recordar que “ja vam dir durant la campanya que, per a mantenir els serveis municipals que es presten actualment, calia revisar les ordenances de taxes i preus públics” i es va mostrar satisfet per l’augment en el recàrrec de l’IBI per als grans tenidors i l’increment del preu de l’entrada puntual de la piscina municipal d’estiu, però va apuntar que “cal seguir estenent la tarifació social a més serveis per a garantir-n’hi l’accés a tota la població”.
Per la seva banda, la regidora de la CUP, Mònica Martínez, va assegurar que “no tenim clara la política fiscal del govern municipal, perquè ens manquen informes tècnics” i també va subratllar que troben a faltar més comunicació amb els grups de l’oposició. Sobre les propostes concretes, va apuntar, en referència a l’augment de l’IBI, que “no deixa de ser un impost que fa distinció entre capacitat econòmiques dels pagadors” i, sobre l’ICIO, que “abans d’incrementar l’impost caldria prestar un servei més àgil i efectiu des de l’Àrea de Territori” en l’atorgament de llicències i permisos d’obres. El portaveu de Junts per Esparreguera, Jordi Mestres, va apuntar que el seu grup votaria en contra “per coherència amb la campanya electoral, perquè vam dir que no augmentaríem els impostos”. Mestres va afirmar que cal lluitar contra l’evasió fiscal i buscar noves subvencions i va destacar que “abans d’incrementar impostos el govern hauria d’haver fet algun altre plantejament”. Mestres també va lamentar la supressió d’algunes bonificacions a les empreses pactades amb Junts per Esparreguera durant la pandèmia. “No considerem oportú aquest augment, però reconeixem l’infrafinançament dels municipis, per això cal que els partits nacionals treballin d’una vegada per a la millora del finançament local”, va finalitzar Mestres.
Els grups municipals de Vox i el PP també van votar en contra de la modificació de les ordenances fiscals. El regidor de Vox, Francisco Aguilar, va apuntar que “ara no toca pujar els impostos” i va subratllar que “hem passat per una pandèmia, però ara continuem en una altra, la dels preus”. Finalment, el regidor del PP, Adolfo Sancha, va assegurar que “als gens del meu partit i de la meva persona no es concep un augment de taxes” i va senyalar que el govern “té un problema de gestió i ara s’acomodaran per recaptar més, però no està clar que es recapti més amb aquests augments perquè estem en un moment de crisi econòmica”. D’altra banda, la sessió plenària també va acordar per unanimitat la supressió de l’article 80.2 de l’Acord Regulador de les Condicions de Treball, que regulava les substitucions dels habilitats nacionals a l’Ajuntament d’Esparreguera, és a dir, secretari, interventora i tresorera. Així mateix, també es va acordar per unanimitat ratificar el decret d’establiment del termini de justificació de les subvencions en l’àmbit de l’educació i l’esport, fixat el 15 i el 30 de novembre respectivament.
Paral·lelament, durant la sessió es van debatre quatre mocions. La primera moció, que es va aprovar per unanimitat, insta a la Direcció General de Mobilitat i Transport a fer un estudi per actualitzar, dimensionar, reforçar i implementar una ampliació del servei de les línies que connecten Esparreguera amb Barcelona, Martorell i la Universitat Autònoma de Barcelona d’acord amb les necessitats reals de la ciutadania del municipi, per tal de resoldre la manca d’oferta existent. Així mateix, el text també demana que s’efectuïn els controls i les inspeccions oportunes en relació a la prestació del servei i s’adoptin les mesures sancionadores corresponents en el cas que es constati l'incompliment d’alguna de les condicions de prestació en els termes previstos en el conveni i en la normativa vigent en matèria de transport de viatgers per carretera.
En segon lloc, es va aprovar una moció presentada pel PSC per exigir el cessament dels bombardejos a Gaza i condemnar tots els crims contra la població civil, amb els vots a favor del PSC, E2031-Junts, Esparreguera en Comú-Podem, Junts per Esparreguera, PP i un regidor d’ERC i l’abstenció de la CUP i de dos regidors d’ERC. El text denuncia els plans de setge i aïllament total i la invasió terrestre que està preparant el govern d’Israel, condemna tots els crims contra la societat civil, rebutja els atacs inhumans que ha llançat Hamàs contra la població civil israeliana, expressa la condemna a la represàlia massiva i indiscriminada sobre la població Gaza que està perpetrant l’exèrcit israelià i exigeix l’alliberament del hostatges i de les persones segrestades.
En tercer lloc, el Ple municipal va rebutjar una moció presentada per la CUP de suport al poble de Palestina i condemna a les accions d’Israel, amb els vots en contra del PSC i PP, l’abstenció de Junts per Esparreguera i els vots a favor de la CUP, ERC, Esparreguera 2031-Junts i Esparreguera en Comú-Podem. La moció demanava al govern de l’Estat espanyol que aturi el comerç d’armes amb Israel i que no participi en les accions de càstig col·lectiu que està perpetrant el govern nacional-sionista d’Israel contra el poble palestí. Així mateix, també lamentava totes les accions de violència contra la població civil, feia una crida a aturar immediatament els bombardejos de l’exèrcit israelià sobre la Franja de Gaza i a reconèixer que l’ocupació colonial i l’apartheid són les causes estructurals del conflicte. Finalment, la sessió plenària va rebutjar una moció presentada pel grup municipal del PP que demanava un estudi per a millorar la sortida de l’autovia A2 de La Plana en direcció Lleida, amb el vot en contra del PSC, ERC, Esparreguera 2031-Junts, Esparreguera en Comú-Podem, CUP i Junts per Esparreguera i l’únic vot favorable del PP.
Comparteix aquest contingut