Tanca
Política Hisenda 14 d’octubre de 2022

El Ple municipal aprova tres modificacions de crèdit per valor de 2,6 milions d’euros

Aquestes partides aniran destinades a les obres de reforma del Camp de Futbol Municipal, la contractació de 41 perfils professionals a través d’una nova edició dels Plans Locals d’Ocupació i a l’increment de l’import del subministrament del gas natural. La sessió també va aprovar les ordenances fiscals per l’any 2023, una declaració institucional i dues mocions vinculades amb la mobilitat i l’àmbit social

El Ple d’Esparreguera va aprovar ahir, amb un ampli suport dels grups municipals, tres modificacions de crèdit per valor de 2.604.517 euros que es destinaran, principalment, a les obres de reforma del Camp de Futbol Municipal, a sufragar l’increment de l’import del gas natural en diferents equipaments municipals, a una nova edició dels Plans Locals d’Ocupació, que preveu contractar 41 perfils professionals vinculats majoritàriament a l’àmbit de la neteja, i a diferents millores en equipaments esportius i culturals del municipi. Durant la sessió també es va aprovar provisionalment la modificació de les ordenances fiscals i els preus públics per l’any 2023, que congelen el preu de totes les taxes i impostos i incorporen bonificacions vinculades a les energies renovables. Així mateix, la sessió també va servir per acordar una declaració institucional de compromís de promoció de la cultura ètica i de lluita contra el frau i la corrupció i dues mocions, una per exigir el manteniment dels serveis directes de la línia de FGC Manresa-Barcelona sense cap transbordament, i l’altra amb motiu del Dia Internacional contra l'explotació sexual, el tràfic de dones, nenes i nens.

La modificació de crèdit més quantiosa de les tres que es van aprovar en el Ple municipal del mes d’octubre té un import d’1.652.894 euros que es destinaran a les obres de reforma del Camp de Futbol Municipal. El punt va obtenir el suport de tots els grups municipals, excepte Ciutadans que es va abstenir. Aquesta modificació es fa amb càrrec al romanent líquid de tresoreria i amb la baixa de diverses partides pressupostàries, principalment la destinada a l’annex del pavelló municipal, de 1.263.392 euros, la licitació del qual va quedar deserta per l'increment del preu de construcció. En aquest sentit, el regidor d’Urbanisme i Paisatge Urbà, Rogeli de la Cruz, va explicar que “les obres de l’annex s’havien de fer aquest any, però no es podran dur a terme perquè estem pendents de l’actualització de preus per poder fer una nova licitació. Per això, es canvia la urgència de l’annex del pavelló per la urgència del camp de futbol. Quan tinguem l’actualització de preus, de cara a l’any vinent, amb els romanents municipals de tresoreria assignarem un nou import per a la pista annexa, mentre que les obres del camp de futbol s’executaran durant l’any 2023”.

El Ple també va aprovar, en aquest cas per unanimitat, una segona modificació de crèdit de 819.968 euros que es destinaran, principalment, a una nova edició dels Plans Locals d'Ocupació. Amb aquesta nova convocatòria es preveu contractar un total de 41 treballadors i treballadores municipals, 29 dels quals estaran vinculats a la neteja viària, la brigada municipal i la neteja d'edificis, 4 perfils seran de suport al professorat de les escoles bressol municipals i 8 perfils seran per reforçar diferents serveis municipals per acumulació de tasques. En aquesta modificació de crèdit però, també s’inclouen altres partides, com una de 50.000 euros destinada a la renovació del mobiliari dels vestuaris de la piscina coberta, una de 30.000 euros per a millorar la Sala d’Exposicions Municipal o una de 15.750 euros per a renovar els equips d’imatge, so i la il·luminació de Ràdio Esparreguera. La tercera modificació de crèdit aprovada ahir, per valor de 131.655 euros, és per afrontar l'increment de l’import del subministrament del gas natural en diferents equipaments municipals i va rebre el suport de tots els grups municipals, excepte la CUP, que es va abstenir.

En l’àmbit dels Serveis Econòmics, el ple va aprovar provisionalment la modificació de les ordenances fiscals i els preus públics per l'any 2023 amb els vots favorables del PSC, Esparreguera en Comú, ERC i Esparreguera 2031, l’abstenció de Ciutadans, Junts per Esparreguera i el regidor no adscrit i el vot en contra de la CUP.  El regidor de Serveis Econòmics, Daniel Farriols, va afirmar que es tracta d’unes “ordenances continuistes, en les quals volíem retirar algunes bonificacions aplicades durant la pandèmia, però en el context actual les hem mantingut i també hem congelat tots els impostos i taxes municipals fent només alguns ajustos tècnics que ens han demanat des de l’ORGT”. Sí que hi ha algunes novetats en quan a les bonificacions en l’IBI vinculades a la instal·lació de plaques solars, amb la supressió de la necessitat de la cèdula d’habilitat per a particulars i empreses i una bonificació del 25%, amb un màxim de 300 euros i 5 anys, així com una bonificació per a empreses a través de l’IAE d’un 25% màxim anual durant 5 anys. A més, també s’han pactat amb ERC modificacions en les bonificacions de l’impost sobre els vehicles de tracció mecànica. Així els vehicles elèctrics tindran una bonificació del 75%, els eco del 45% i els més contaminants, de més de 25 anys, redueixen la bonificació del 75 al 35%.

El portaveu d’ERC, Alfons Puche, ha destacat avui, en declaracions a l’emissora municipal, que “tot i que la proposta d’ordenances és continuista i poc arriscada, hi vam votar a favor perquè vam aconseguir el compromís del govern municipal de caminar cap a una política fiscal més justa”. Durant el torn d’intervencions, la portaveu de la CUP, Raquel Montoya, va apuntar que “les ordenances presentades són continuistes i creiem que cal ser més valents, sabem que el context econòmic és complicat però cal revisar preus per equilibrar els ingressos municipals que estan molt tensionats”. En aquest sentit, va apuntar que la taxa de residus està desequilibrada entre despeses i ingressos, amb 900.000 euros de dèficit.

Per la seva banda, el regidor de Ciutadans, Josep Maria González, va senyalar que “les ordenances són gairebé les mateixes des del 2009” i que “es presenta de nou una congelació i no pas una rebaixa”. González també va lamentar no haver tingut cap contacte amb el govern per negociar l’aprovació o l’abstenció. El portaveu d’Esparreguera 2031, Manel Roca, va apuntar que “malgrat tampoc haver rebut cap missatge del regidor Farriols hi votarem a favor, perquè les modificacions són beneficioses per a la ciutadania”. D’altra banda, el regidor de Junts per Esparreguera, Jordi Mestres, va apuntar que “és assenyat congelar preus i taxes” i va recordar que des del 2020 el seu grup té acords amb el govern pel foment de l’ocupació. Mestres però, es va abstenir en la votació per l’aplicació del recàrrec del 50% de l’IBI en els pisos buits, “demanàvem que s’apliqués un esglaonat i no ha estat possible”.

Durant la sessió també es va aprovar, amb els vots favorables de tots els grups municipals i l’abstenció del regidor no adscrit, una declaració institucional de compromís de promoció de la cultura ètica i de lluita contra el frau i la corrupció, a través de la qual l’Ajuntament es compromet a promoure la cultura ètica, el compliment normatiu i a treballar per a la formació i sensibilització de tot el seu personal en ètica professional pública, així com a adoptar mesures de prevenció, detecció, correcció i persecució de la corrupció i el frau, basades en una avaluació de riscos sistemàtica i periòdica. D’altra banda també es van aprovar dues mocions. La primera, presentada pel PSC, Esparreguera en Comú, Junts per Esparreguera i el regidor no adscrit exigeix el manteniment dels serveis directes de la línia de FGC Manresa-Barcelona sense cap transbordament i es va aprovar amb el suport de tots els grups municipals, excepte ERC que hi va votar en contra. La segona moció, presentada pel PSC amb motiu del Dia Internacional contra l'explotació sexual, el tràfic de dones, nenes i nens, va obtenir els vots favorables del PSC, Ciutadans, Esparreguera 2031, Junts per Esparreguera i el regidor no adscrit, l’abstenció d’Esparreguera en Comú i el vot en contra d’ERC i la CUP. El document mostra el suport de l'Ajuntament d’Esparreguera a la tramitació de la Proposició de Llei Orgànica per la qual es modifica la Llei Orgànica 10/1995, de 23 de novembre, del Codi Penal, per prohibir el proxenetisme en totes les formes.