Tanca
Empresa Promoció Econòmica 21 d’octubre de 2022

Esparreguera acull una jornada informativa sobre els fons europeus Next Generation

Una seixantena de persones, majoritàriament empresaris i autònoms, han omplert aquest matí la sala d’actes de la Biblioteca Municipal per a informar-se sobre aquests ajuts europeus per a la recuperació econòmica i l’assessorament que poden rebre de diferents administracions i entitats per ajudar-los en la tramitació d’aquestes subvencions

La sala d’actes de la Biblioteca Municipal L’Ateneu s’ha omplert aquest matí per acollir l’acte Finançament Next Generation per a autònoms i PIMES organitzat pel Consell Comarcal del Baix Llobregat i els ajuntaments d’Esparreguera, Abrera, Collbató i Olesa de Montserrat. Aquesta jornada tenia com a propòsit informar a les empreses sobre els principals ajuts vinculats a aquest programa econòmic de recuperació de la Unió Europea, que està dotat amb 750.000 milions d’euros i se centra en dues grans temàtiques, la digitalització i la sostenibilitat. Així mateix, també s’ha informat sobre el programa Kit Digital, una iniciativa del govern espanyol per a subvencionar la implantació de solucions digitals en empreses, així com dels mecanismes de suport que ofereixen diferents administracions per a facilitar l’accés a aquestes subvencions. La jornada ha comptat amb la presència de l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas; la consellera de Desenvolupament Econòmic i Estratègic del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Lourdes Borrell; l’alcalde de Collbató, Miquel Solà; l’alcalde d’Olesa de Montserrat, Miquel Riera; i la regidora de Promoció Econòmica d’Abrera, Maria Guadalupe Marcos.

L’acte, al qual hi han assistit una seixantena de persones, entre empresaris, regidors i personal tècnic de les diferents institucions participants, ha començat amb la benvinguda de l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, que ha assegurat que “el gran repte de les administracions amb els fons Next Generation és simplificar i fer arribar tota aquesta informació a les empreses i als autònoms, sobretot per calmar el neguit existent per la seva complexitat i els dubtes sobre si arribaran o no”. Segons Rivas “hi ha elements d’aquests fons que ens han de fer ser optimistes, perquè segueixen la lògica de la UE de relació entre el món públic i privat, per això és necessari treballar plegats i fer aquest tipus de jornades per posar en contacte les administracions i les empreses per tal que us puguem acompanyar per canalitzar els vostres projectes”. L’alcalde ha recordat que hi ha diverses administracions supramunicipals que han creat oficines per ajudar amb les sol·licituds d’aquestes subvencions, des del Consell Comarcal, a la Diputació de Barcelona, la Federació Catalana de Municipis i l’Associació Catalan de Municipis i que hi ha coordinació tècnica entre elles. “Aquests fons estaran actius fins al 2027, no tinguem pressa, és millor primer pensar i desenvolupar bé els projectes per després poder optar a aquests ajuts”, ha conclòs Rivas.

Durant la seva intervenció, la consellera de Desenvolupament Econòmic i Estratègic del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Lourdes Borrell, ha explicat que a la comarca hi ha 20.100 empreses, 290.000 persones empleades i més de 48.000 autònoms i autònomes. “Des del Consell Comarcal s’ha creat una oficina per poder treballar, conjuntament amb les altres administracions, i apropar de manera individual als empresaris i empresàries aquests ajuts, per resoldre dubtes, neguits i assessorar en tot el procés”, ha apuntat Lourdes Borrell. La consellera també ha destacat el pla de xoc comarcal per acompanyar al petit i mitjà empresari i la generació de cadenes de valors basades en els tres motors de la comarca: l’automoció, l’agroalimentària i l’àmbit farmacèutic i de la salut. “Tenim una gran diversitat d’empreses, però també tenim grans reptes que hem d’atendre, no només la digitalització, també l’economia verda i circular i, per això, hem d’incidir en els Next Generation, perquè aquests fons són un acompanyament per fer aquesta transformació”, ha assegurat Borrell.

La jornada ha comptat amb tres presentacions que abordaven des de diferents perspectives aquests ajuts europeus. En primer lloc, el mànager de l’Oficina Next Generation d’ACCIÓ, l’Agència per la Competitivitat de l’Empresa de la Generalitat de Catalunya, Xavier Elizondo, ha explicat els programes i mecanismes d’accés per a les empreses i els serveis d’acompanyament que ofereix el govern català. A l’Estat espanyol els fons Next Generation es  canalitzen a través dels Plans de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) que s’estructuren en quatre eixos, digitalització, sostenibilitat, cohesió social i territorial i igualtat de gènere, dels quals se’n deriven 30 línies de treball i 110 línies inversions. “A l’hora de demanar aquests ajuts hi ha elements  transversals, com l’autoconsum elèctric, la rehabilitació d’edificis, la innovació, temes laborals i de formació... i també hi ha elements verticals, distribuïts en sector específics”, ha explicat Xavier Elizondo, qui ha destacat que “des d’ACCIÓ posem llum a tot l’esquema, fem assessorament personalitzat, acompanyament a convocatòries i hem creat un sistema d’alertes per a facilitar a les empreses el coneixement sobre les línies de subvencions que els hi puguin interessar”.

Seguidament, el responsable del departament de Tecnologia i Innovació de PIMEC, Ramon Colell, ha parlat sobre el programa Kit Digital, les ajudes econòmiques per a la digitalització de les pimes i els serveis d’acompanyament a les pimes que ofereix PIMEC. Colell ha explicat que “el kit digital és un ajut que té com a beneficiàries les empreses de menys de 50 treballadors i amb un balanç de situació inferior als 10 milions d’euros i que té com a objectiu que les pimes puguin optar a ajuts digitals per la compra i adquisició de tecnologia”. Aquests ajuts van dels 12.000 als 2.000 euros en funció del nombre de treballadors. També ha apuntat que PIMEC ha posat en marxa el portal kitdigital.net per informar de manera simplificada a les empreses sobre aquestes subvencions. Finalment, l’agent digitalitzador José Gonzálvez de l’empresa esparreguerina López&Gonzálvez ha presentat un cas pràctic d’acompanyament a una empresa per a sol·licitar i gestionar amb èxit el Kit Digital.

Durant la cloenda de l’acte, l’alcalde de Collbató, Miquel Solà, ha destacat els vincles existents entre els municipis del Baix Llobregat Nord i el fet de “sumar esforços en un tema com a aquest, de la mà del Consell Comarcal, per poder traslladar tota aquesta informació tan complexa perquè els Next Generation arribin a la gent i a les empreses”. Per la seva banda, l’alcalde d’Olesa de Montserrat, Miquel Riera, ha agraït la tasca que realitzen les diferents administracions i ha destacat que “cal agafar les oportunitats que tenim, en aquest cas els fons Next Generation, per generar projectes per a les nostres empreses”. Finalment, la regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament d’Abrera, Guadalupe Marcos, ha recordat que “els ajuntaments som la porta més propera a la que podeu trucar per a obtenir informació” i ha agraït “als tècnics de Promoció Econòmica la tasca que han fet donant informació, sobretot del Kit Digital”. Al final de la jornada els assistents han pogut resoldre dubtes i parlar dels seus casos individuals amb els diferents representants de les administracions i entitats presents.