Tanca
Serveis Socials 25 de gener de 2019

Esparreguera, entre els ajuntaments amb més inversió social de l’estat

Esparreguera és la població de Catalunya que dedica una proporció més gran del seu pressupost a aquest àmbit, un 17’2%, segons dades del 2017 i obté, per segon any consecutiu, la categoria d’excel·lència en despesa social

Esparreguera és el segon municipi de Catalunya, després de Barcelona, i l’onzè de tot l’estat espanyol que més inverteix en serveis socials i promoció social, segons l’estudi que acaba de publicar l'Associació de Directores i Gerents de Serveis Socials. D’entre els municipis estudiats, Esparreguera és la població de Catalunya que dedica una proporció més gran del seu pressupost a aquest àmbit, un 17’2%, segons dades del 2017 i obté, per segon any consecutiu, la categoria d’excel·lència en despesa social.

L’associació ha presentat aquest mes un detallat anàlisis dels pressupostos que els ajuntaments de més de 20.000 habitants dediquen a serveis socials i promoció social, amb dades corresponents al pressupost liquidat el 2017 que publica el Ministeri d’Hisenda. Segons aquestes dades, Esparreguera va destinar un 17,2% del pressupost municipal de 2017 a despesa social, és a dir, 3.563.993 d’euros, que representa una despesa per habitant de 162,82 euros. A més, el percentatge de despesa en serveis socials prevista per al 2018 augmenta, situant-se en el 18,3% del pressupost.

Això situa a Esparreguera en la primera categoria, la de municipis d’excel·lència en inversió social. La regidora de Serveis Socials de l’Ajuntament d’Esparreguera, María Vallejo, ha valorat molt positivament la notícia perquè “per segon any consecutiu Esparreguera està dins dels municipis d’excel·lència no només en inversió, sinó també en execució en promoció social, perquè l’estudi es fa en base al pressupost executat”.

Els criteris per entrar dins la categoria d’excel·lència són tenir una despesa acreditada en serveis socials i promoció social superior a 100 euros per habitant/any, que la despesa no s’hagi reduït respecte l’exercici anterior, que la despesa social de 2017 representi, al menys, un 10% del pressupost total no financer de l’Ajuntament i el grau de transparència amb que aquesta informació es mostra als ciutadans. Segons l’estudi, només 31 ajuntaments de tot l’estat espanyol compleixen amb aquests criteris. Maria Vallejo ha assegurat que “invertir en polítiques socials és una qüestió de responsabilitat per les necessitats socials que ha generat la crisi econòmica” i ha subratllat que el consistori “seguirà en la mateixa línia per donar cobertura a les necessitats ciutadanes”.

A banda de Barcelona i Esparreguera, l’estudi també destaca Molins de Rei, Mollet del Vallès, el Prat de Llobregat i Santa Coloma com a municipis catalans amb una despesa acreditada en serveis socials i promoció social superior a 100€ per habitant l’any.