Tanca
Educació 21 d’abril de 2023

Esparreguera lliura els premis del 16è Certamen literari infantil i juvenil de Sant Jordi

Al concurs hi ha participat alumnat de tots els centres educatius d’Esparreguera, des d’educació infantil fins a l’ESO, i s’hi han presentat 52 obres, 14 de poesia i 38 de narrativa. El certamen compta amb sis categories, cinc per a obres individuals i una per a obres col·lectives. Les persones guardonades han rebut com a premi un lot de llibres escrits en català i l’exposició de la seva obra a la Biblioteca Municipal L’Ateneu

L’Ajuntament d’Esparreguera ha celebrat aquest matí l’acte de lliurament de premis de la 16a edició del Certamen literari infantil i juvenil de Sant Jordi, al Teatre La Passió. Al concurs hi han participat alumnes de tots els centres educatius d’Esparreguera i s’han lliurat premis en les categories Joana Raspall, per a les creacions de cicle infantil i cicle inicial de primària; Miquel Martí i Pol, per cicle mitjà de primària; Maria Barbal, per als treballs de cicle superior de primària; Maria Aurèlia Capmany, per a 1r i 2n d’ESO; Josep Carner per a les obres de 3r i 4t d’ESO; i, per últim, la categoria Àngel Guimerà per als treballs de classe o creacions col·lectives. En aquesta edició s’han presentat un total de 52 obres, 14 de poesia i 38 de narrativa, i s’han guardonat 11 autors i autores i tres classes de dues escoles diferents, que han rebut com a premi un lot de llibres escrits en català. Properament, les obres guanyadores es podran veure exposades a partir de la setmana que ve a la Biblioteca Municipal L’Ateneu.

En la categoria Joana Raspall, per als treballs individuals de cicle infantil i cicle inicial de primària, l’obra guardonada ha estat “El monstre pelut” de Lucía Muñoz de l’escola Mare de Déu de la Muntanya. En la categoria Miquel Martí i Pol, de creacions individuals de cicle mitjà de primària, les obres guanyadores han estat, “L’hivern torna el fred” de Luca Herrai, de l’escola Montserrat i “A màxima potència” d’Agnès Ortuño de l’escola cooperativa El Puig. Pel que fa a les creacions individuals de cicle superior de primària, que s’engloben en la categoria Maria Barbal, les guardonades han estat Ona Bartra per “El món del Jordi” i “L’home misteriós” de Dúnia Moreno, ambdues de l’escola Estel.

En la categoria Maria Aurèlia Capmany, d’obres individuals de 1r i 2n d’ESO, les obres guanyadores han estat “L’esforç de la muntanya” d’Aleix Revelles de l’escola cooperativa El Puig i “Hi ha coses que mai es poden oblidar” de Berta Montfort de l’institut El Cairat. En la categoria Josep Carner, de creacions individuals de 3r i 4t d’ESO, s’han guardonat dues obres “Records d'oblit” de Berta Mestre i “Mare, no te'n vagis del niu” d’Andrea Rodríguez, ambdues de l’institut El Cairat. Finalment, en la categoria Àngel Guimerà, de creacions col·lectives, s’ha premiat a les classes Ensierru i Ball de Gitanes de l’escola Pau Vila per “La sopa del drac”; la classe Mestrança de l’escola cooperativa El Puig per “Set històries més una per somiar” i la classe Emily Davison de l’escola cooperativa El Puig per “Tao – Haikus”.

L’acte, al qual hi ha assistit alumnes de tots els centres educatius participants, ha estat presentat per l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, ha fet un agraïment “als centres educatius per promoure i gestionar la participació, als membres del jurat per la seva implicació i neutralitat, a la residència Can Comelles, als Tallers d'Activitats Artístiques i Culturals, al cicle de Tècniques d’Actuació Teatral, a l’alumnat i professora de l’Escola Les Arts, al Teatre de La Passió, als treballadors i treballadores dels serveis municipals i, especialment, a les autores i autors per les seves creacions”. El regidor d’Educació, Juan Jurado, ha afirmat que “el certamen vol fomentar l’escriptura i la lectura en llengua catalana” i ha destacat “la qualitat i creativitat de totes les obres presentades”. El regidor també ha explicat que enguany “els centres educatius només han presentat una obra a la categoria Joana Raspall i, per tant, un dels dos premis ha quedat desert i, per aquest motiu hem optat per atorgar-ne tres, en compte de dos, en la categoria Àngel Guimerà, de creacions col·lectives”.

L’acte de lliurament de premis ha comptat amb la participació de l’alumnat de l’Escola Municipal de Les Arts, amb l’actuació del grup de corda i de vent, i de l’alumnat del Grau Superior d’Arts Escèniques en Tècniques d’Actuació Teatral, que han dinamitzat l’acte representant una versió alternativa de la tradicional llegenda de Sant Jordi, amb els personatges de les sagues Harry Potter i Star Wars com a protagonistes. El jurat de la 16a edició del Certamen literari infantil i juvenil de Sant Jordi ha estat integrat, en les obres d’educació infantil i primària, per Anna Mestre i Cèlia Millàs, com a representants de les escoles d’infantil i primària i Maria José Ventura com a representant de la Biblioteca Municipal. Per a les obres d’educació secundària, el jurat el formaven, Vanessa Coves, Alicia Mansilla i Gemma Gramunt, com a representants dels instituts de la vila i Roser Fortuny, com a representant de la Biblioteca Municipal. A més, formaven també part dels dos jurats el regidor d’Educació, Juan Jurado, i la convidada de la vila, Lola Xaxo.