Tanca
Educació 22 de març de 2019

Esparreguera s’adhereix al Pacte contra la segregació escolar a Catalunya

L’acord impulsat pel Síndic de Greuges conté 30 actuacions i 189 mesures concretes per afavorir el sistema educatiu, la cohesió social i l’equitat. Es va aprovar amb els vots favorables de PSC, CUP, ICV, PDeCAT i ERC i, en contra, de Ciutadans i el Partit Popular

L’Ajuntament s’ha adherit al Pacte contra la segregació escolar a Catalunya: Un compromís per a l’èxit educatiu. Es tracta d’un acord impulsat pel Síndic de Greuges per afavorir el sistema educatiu, la cohesió social i l’equitat a través de polítiques efectives que comptin amb la implicació dels principals actors que intervenen en la política educativa. El pacte es va aprovar amb els vots favorables de PSC, CUP, ICV, PDeCAT i ERC i, en contra, de Ciutadans i el Partit Popular. Dilluns el Departament d’Educació i més d’un centenar de consistoris, entre els quals el d’Esparreguera, van signar oficialment l’acord al Parlament de Catalunya.

Aquest pacte és fruit d’un procés de treball que ha comptat amb la participació de diferents agents per elaborar un document que conté 30 actuacions i 189 mesures concretes que responen a tres grans necessitats: combatre la segregació escolar, aprofitar els instruments disponibles amb l’actual ordenament jurídic i millorar el finançament del sistema educatiu per garantir-ne la gratuïtat. En aquest sentit, la cap de Servei de Diversitat i Cicle de Vida de l’Ajuntament d’Esparreguera, Ana Cortijo, apunta que “cal un finançament suficient, tal i com preveu la Llei d’Educació de Catalunya (LEC), per garantir els estàndards de qualitat, i també per garantir la gratuïtat real de l’ensenyament i que les quotes no esdevinguin un factor de segregació escolar, tal com succeeix en l’actualitat”.

Entre les mesures més destacades que incorpora el pacte hi ha el compromís per part de l’administració educativa de no derivar la matrícula viva cap als centres d’alta o màxima complexitat, la lluita contra el frau (famílies que canvien l’empadronament dels nens per poder optar a escoles que no els toquen per zona), la gratuïtat real de les places escolars a tot el sistema (amb especial atenció a les quotes voluntàries que cobra la concertada i algunes públiques) i noves formes per programar l’oferta de places i la gestió del procés d’admissió de l’alumnat. L’acord s’ha d’implementar al llarg de quatre anys i una part de les mesures requereixen un increment substancial del pressupost en educació, que hauria d’arribar al 6% del PIB, com diu la LEC.

L’adjunta per a la defensa dels drets de la infància del Síndic de Greuges, María Jesús Larios, ha explicat, en declaracions a Ràdio Esparreguera, que “l’any 2008 el Síndic ja va fer un informe que posava de manifest els elevats índexs de segregació escolar i 11 anys després constatem que no hem avançat significativament”. Per aquest motiu, el Síndic ha impulsat aquest pacte perquè "creiem que fer polítiques contra la segregació escolar requereix consens i coresponsabilitat perquè aquestes siguin eficaces”.

Tanmateix, algunes entitats com la Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya (FAPAC) i sindicats com la USTEC s’han desmarcat de l’acord perquè consideren que afavoreix l’escola concertada. La representant territorial al Baix Llobregat de la FAPAC, Susanna Canet, ha afirmat a Ràdio Esparreguera que “no estem en contra de prendre mesures contra la segregació escolar, però aquestes mesures ja estan contemplades en la legislació vigent i el que cal és que l’administració vetlli pel seu compliment”. A més, Susanna Canet ha lamentat que el pacte “pretén reforçar el paper de l’escola privada-concertada perquè preveu abocar-hi més recursos”.