Tanca
Política Hisenda 22 d’abril de 2021

L’Ajuntament d’Esparreguera aprova un nou paquet d’inversions de 5 milions d’euros

Les actuacions previstes inclouen una nova edició dels plans locals d’ocupació, la cobertura de pistes i l’arranjament de diferents equipaments esportius, la redacció dels projectes de reforma de diversos edificis municipals, millores en l’enllumenat públic i càmeres de pacificació del trànsit. El ple també va aprovar l’ordenança de preus públics d’espectacles

El Ple de l’Ajuntament d’Esparreguera va aprovar ahir la inversió de 5,2 milions d’euros dels romanents municipals per a fer front als efectes de la pandèmia. Entre d’altres, amb aquest nou paquet d’inversions el consistori destinarà 600.000 euros a plans locals d’ocupació, 1,1 milions d’euros a la millora d’equipaments esportius, 1 milió d’euros al manteniment i la millora d’edificis municipals i 1,2 milions d’euros a actuacions amb impacte a la via pública. Les diferents inversions es van acordar amb el vot favorable de tots els grups municipals i el conjunt de portaveus va coincidir a destacar el procés seguit i el diàleg de l’equip de govern amb totes les forces polítiques. Aquestes inversions aprovades ahir s’afegeixen als 1,1 milions d’euros aprovats al ple del mes de maig per aplicar el pla de xoc contra els efectes de la covid-19 i als 7 milions d’euros amb càrrec als romanents acordats al novembre passat per a diferents projectes i actuacions. En el ple d’ahir també es va validar l’ordenança que regula el preu públic per l’assistència a espectacles i activitats així com diferents renovacions de convenis de l’àmbit social i educatiu. A més, durant la sessió va prendre possessió del càrrec el nou regidor de la CUP Miguel Guiral en substitució de Pol Valldeperas.

El nou paquet d’inversions amb càrrec als romanents municipals per valor de 5,2 milions d’euros es va aprovar amb el vot favorable de tots els grups municipals i l’abstenció del regidor no adscrit. Les inversions inclouen 400.000 euros per a plans locals d’ocupació, que es dotaran de 200.000 euros complementaris per a la compra d’eines i material professional. En l’àmbit esportiu, es destinaran 600.000 euros per a la cobertura de les pistes de Mas d’en Gall, el Barri Font i la zona esportiva, 468.000 euros a les obres d’arranjament del camp de futbol, 60.000 euros a millores a la piscina d’estiu, 30.000 euros a millores a la piscina de Can Pasqual, 8.000 euros a millores a les pistes de tennis i 17.000 euros per fer una auditoria tècnica dels equipaments esportius municipals.

Un altre de les grans àrees d’inversió són els edificis municipals, hi ha assignada una partida de 430.000 euros per fer obres a la seu de l’Ajuntament, 250.000 euros per a pintura i 50.000 euros per a mobiliari d’edificis municipals. També hi ha 70.000 euros per fer obres de millora de l’edifici del TOCC, 50.000 euros pel projecte i les obres a l’edifici de l’emissora municipal, 60.000 euros per a la redacció del projecte de rehabilitació del Mercat Municipal, 60.000 euros pel projecte de la biblioteca vella i 60.000 euros més pel projecte de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil. Així mateix, hi ha tres paquets de subvencions, un de 20.000 euros per a Esparreguera Comerç, 15.000 euros per a entitats esportives i 50.000 euros per a ampliar les subvencions per a empreses i autònoms locals. En matèria d’habitatge s’han consignat 25.000 euros per a fer el Pla local d’habitatge i 20.000 euros per al registre d’habitatges buits.

Pel que fa a actuacions a la via pública, es destinaran 475.000 euros a millores en l’enllumenat públic, 350.000 euros a la instal·lació de càmeres per a la pacificació del trànsit, 190.000 euros per a la compra d’una nova màquina escombradora, 100.000 euros a la instal·lació de tòtems informatius als carrers i places de la vila, 82.000 euros al projecte de millora del parc de la Vila i 9.000 euros a un procés participatiu sobre la reforma de les avingudes de Francesc Macià i Francesc Marimon. A més, es contemplen altres inversions com 150.000 euros per a la renovació de les carrosses i vestuari dels Reis Mags, 160.000 euros per a material i programari informàtic, 85.000 euros per a l’estudi i la instal·lació de punts de recàrrega de vehicles elèctrics i 20.000 euros per al projecte d’adequació dels bucs d’assaig de Cal Trempat.

Durant la seva intervenció l'alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, va agrair la col·laboració de tots els grups municipals: “Vull fer un agraïment a tots pel suport a la proposta de romanents, celebro que hagueu vist amb bons ulls i amb bona fe la feina feta per l’equip de govern” i va apuntar que “és una proposta en la que crec que ens hi podem sentir tots reflectits”. Des de l’equip de govern, el portaveu del PSC, Dani Farriols, va reiterar l’agraïment a tots els que han participat en la proposta i va manifestar que “la nostra esperança és que aquests romanents donin solució a moltes de les mancances que tenim a Esparreguera”. I el regidor d’Esparreguera en Comú, Emmanuel Ortí, va assegurar que “aquest paquet d’inversions està consensuat i satisfà gran part del nostre programa electoral” i va destacar els projectes de l’àmbit esportiu, la millora de la via pública i la sostenibilitat, els plans locals d’ocupació i les actuacions en matèria d’habitatge.

Per la seva banda, el portaveu d’ERC, Alfons Puche, va afirmar que “aquests 5,2 milions d’euros els fem nostres, pel fons, perquè reflecteixen les prioritats que ara mateix té la vila, i pel procediment seguit, en què hem participat tots els grups municipals” i va fer una crida “perquè administrativament es faci un reforç a l’Ajuntament que permeti tirar endavant tots els projectes”. La portaveu de la CUP, Raquel Montoya, va subratllar que “si posem les inversions en una balança, ens dona un resultat favorable” i va destacar els plans locals d’ocupació, les mesures d’habitatge, el suplement de les ajudes a autònoms i el cobriment de pistes esportives. Montoya va apuntar però, que algunes inversions no els agraden, com els tòtems digitals i el projecte sobre mercat municipal.

En el seu torn d’intervenció, el regidor de Ciutadans, Josep Maria González, va explicar que “hem arribat a un acord amb el govern municipal per a donar suport a aquest nou paquet de romanents amb la incorporació de sis punts”: projectes de memòria històrica, l’adequació de l’accés i l’esplanada de l’ermita del Puig, l’adequació dels bucs d’assaig de Cal Trempat, el projecte d’adequació de l’antiga caserna de la guàrdia civil, l’elaboració d’un pla local d’habitatge i l’adhesió a l’acord per millorar la mobilitat i el trànsit al centre de la vila. El portaveu d’Esparreguera 2031, Manel Roca, va voler agrair “la metodologia emprada, en la que s’ha escoltat tots els grups municipals”. Roca també va valorar molt positivament “les inversions per a promocionar la Colònia Sedó i per al procés participatiu sobre la reforma de la carretera, perquè són la llavor de grans projectes de transformació de la vila”.

Finalment, el regidor de Junts per Esparreguera, Jordi Mestres, va subratllar que “hem mantingut un vincle amb l’equip de govern que va més enllà del que presentem avui, ve de l’aprovació del pressupost de 2020” i va assegurat que en les inversions “hi queden plasmats molts aspectes” com el cobriment de pistes, les millores al camp de futbol, la pacificació de l’illa vianants, l’ampliació de la subvenció per a autònoms o el projecte de rehabilitació del mercat. El regidor no adscrit, Francisco Aguilar, va argumentar la seva abstenció en el fet que troba a faltar partides orientades a fer front a la pandèmia i a la supressió de barreres arquitectòniques.

Ordenança del preu públic d'espectacles

El ple va aprovar també l’ordenança reguladora del preu públic per a l’assistència a espectacles, activitats culturals, esportives, educatives i de promoció del comerç amb el vot favorable de tots els grups municipals, excepte la CUP i Ciutadans que es van abstenir. Aquesta ordenança és una eina necessària per a poder desenvolupar una programació professional al municipi, que és un dels objectius en els quals ja està treballant el Comissionat de Cultura. També es va aprovar l’atorgament d’una subvenció nominativa a Creu Roja del Baix Llobregat Nord i l’empresa Robin Hat amb les quantitats aportades per diferents grups municipals. Hi van votar a favor PSC, EC, ERC, E2031 i JxE; i es van abstenir la CUP, Ciutadans i el regidor no adscrit.

D’altra banda, durant la sessió plenària d’ahir es van acordar per unanimitat diferents renovacions de convenis de l’àmbit social i educatiu: l’adhesió i participació en el programa “Servei Local de Teleassistència” de la Diputació de Barcelona per als anys 2021-2024, un servei que es presta actualment a 622 domicilis del municipi; el pla marc intermunicipal per al desenvolupament de programa Cabalbaix sobre drogues i comportaments de risc per al període 2021-2024; el conveni de col·laboració amb el Consell Comarcal del Baix Llobregat per a la prestació del servei de transport escolar no obligatori del curs 2020-2021; la pròrroga del conveni per a la prestació del servei de les places de la Residència Municipal Can Comelles; i la pròrroga del conveni per a la prestació del servei del Taller Ocupacional Can Comelles (TOCC).

La sessió també va servir per aprovar una modificació de pressupost de 43.400 euros per a dur a terme diferents iniciatives de polítiques d’igualtat, afrontar el lloguer de sales d’arts escèniques, adaptar la Festa Major al context sanitària i complementar la dotació del transport escolar. Aquesta modificació es va aprovar amb el suport de tots els grups municipals i l’abstenció del regidor no adscrit. Així mateix, es va acordar la pròrroga del contracte regulador de la concessió i gestió integral del cementiri municipal amb els vots favorables de PSC, EC, ERC i el regidor no adscrit; en contra, Ciutadans; i l’abstenció de la CUP, E2031 i JxE.

Per unanimitat el ple va acordar presentar al·legacions a la modificació d’estatuts efectuada per Sumar Acció Social, empresa que té encomanada la gestió de la residència municipal, per tal que aquesta hagi d’acordar-se també en els plenaris dels ajuntaments que tenen aquesta societat com a mitjà propi. Durant la sessió d’ahir es van presentar dues mocions. Una moció per preservar les activitats culturals durant el confinament comarcal, presentada pels grups municipals del PSC, EC i E2031, que es va aprovar per unanimitat. I una altra moció presentada per la CUP, amb les adhesions d’ERC, EC i E2031, per a l’elaboració d’una llei que garanteixi de forma real i efectiva el dret a l’habitatge digne i adequat. Tots els grups municipals hi van votat a favor, excepte Ciutadans, que es va abstenir. En el ple celebrat ahir també va prendre possessió del càrrec, Miguel Guiral, que substitueix el regidor de la CUP Pol Valldeperas, que va renunciar al càrrec per motius personals en el ple de març.