Tanca
Política 21 de maig de 2020

El ple municipal aprova la disposició d’1,1 milions d’euros per aplicar el pla de xoc

També es va acordar, entre d’altres punts, la convalidació d’una modificació de crèdit per valor de 139.000 euros destinada a reforça els serveis socials municipals, així com la darrera pròrroga del contracte municipal de recollida i transport de residus, la modificació del preu públic de les escoles bressol municipals i l’aprovació inicial del projecte d’ampliació del pavelló poliesportiu municipal El Castell

El ple municipal va aprovar ahir la disposició d’1,1 milions d’euros del romanent de tresoreria per aplicar el pla de xoc de mesures per fer front als efectes de la Covid-19. Ho va fer a través de dues modificacions de crèdit: una per valor de 179.000 euros, convalidada per unanimitat; i una altra de 939.000 euros aprovada amb el suport de PSC, EC, E2031, JxE i Ciutadans, el vot contrari de la CUP, i les abstencions d’ERC i el regidor no adscrit. Durant la sessió també es va acordar per unanimitat la convalidació d’una modificació de crèdit per valor de 139.000 euros amb càrrec al romanent de tresoreria destinada a reforça els serveis socials municipals. Així mateix, es va aprovar, entre d’altres punts, la darrera pròrroga del contracte municipal de recollida i transport de residus, la modificació del preu públic de les escoles bressol municipals i l’aprovació inicial del projecte d’ampliació del pavelló poliesportiu municipal El Castell.

El ple ordinari del mes de maig, que es va celebrar ahir de manera telemàtica, va aprovar la disposició d’1,1 milions euros per aplicar la primera fase del pla de xoc de mesures per fer front als efectes de la Covid-19. Els objectius del pla són donar resposta a la ciutadania en situació de major vulnerabilitat davant de la Covid-19, garantir el funcionament de l’Ajuntament adaptant-ne la gestió al nou context digital, adequar els equipaments i les instal·lacions municipals a la nova realitat, i establir mesures de contenció per evitar la propagació del virus en espais públics i equipaments municipals. El portaveu d’ERC, Alfons Puche, va alertar de la utilització dels procediments d’excepcionalitat i urgència sense una justificació raonada: “Es pot caure en la temptació d’utilitzar una drecera per realitzar accions del PIM i el PAM, amb l’oportunitat d’entrar-les per l’emergència de la Covid-19. Hi ha aspectes contemplats al pla que s’agafen amb agulles".

La portaveu de la CUP, Raquel Montoya, formació que votava en contra de la modificació de més de 900.000 euros, es congratulava que en el pla s’integrin plans d’ocupació local, tot preguntant-se quin mecanisme legal els fa possibles ara, quan en el passat es considerava que l’Ajuntament no els podia dur a terme. Raquel Montoya considerava que “el pla barreja les mesures de xoc contra el Covid19 amb les propostes del Pla d'Actuació Municipal”. En resposta als regidors, la primera tinent d’alcaldia, Maria Vallejo, va afirmar que “cadascú tindria el seu pla de xoc, però aquest és el que s’ha treballat des de l’equip de govern i s’ha treballat amb les propostes que els grups han aportat, s’ha de front comú perquè ara no parlem de partits, parlem de salut, de necessitats que té la gent”.

Ciutadans va votar a favor de totes dues modificacions de crèdit perquè considera que el seu grup se sent representat en aquest pla de xoc del govern municipal. El portaveu de Ciutadans, Josep Maria González, es mostrava satisfet que “el pla integri uns plans d’ocupació local que el meu grup havia reivindicat en múltiples ocasions”, reclamant que tinguin continuïtat després de la Covid-19. Esparreguera 2031, que també va aprovar les dues modificacions de crèdit, expressava que “si estem demanant contínuament que s’utilitzi el romanent de tresoreria per invertir-lo en Esparreguera, ara hem trobat l’oportunitat”, en paraules del seu portaveu, Manel Roca. El regidor de Junts per Esparreguera, Jordi Mestres, deia que moltes de les propostes que havia fet el seu grup estaven reflectides en el document que ha aportat el govern municipal: “Tots els grups municipals hem de fer un front comú, perquè el que ens ve a sobre és molt important”. En quant al regidor no adscrit, Francisco Aguilar, es va abstenir, considerant que, dins del pla, s’havien inclòs qüestions no relacionades amb la pandèmia. Tancava les intervencions l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, qui afirmava que el pla de xoc “és integral i abarca molts aspectes, socials, d’organització i de territori. No es tracta d’iniciatives partidistes”.

Encara hi va haver una altra modificació de crèdit, de 139.000 euros, aprovada per unanimitat, per serveis socials bàsics, destinada a reforçar el servei, a atorgar més ajuts socials i a crear un servei de teràpia del dol. El regidor de Serveis Socials Bàsics, Emmanuel Ortí, va informar que a data d’ahir es prestava servei d’assistència domiciliària a 22 persones més que abans de la crisi, hi ha 100 usuaris més de teleassistència, es lliuren àpats a domilici a 14 persones, 12 persones presten voluntariat i s’han emès 119 targetes moneder extres.

Tarifació social i ampliació del pavelló El Castell

El ple va aprovar la modificació de l’ordenança que regula el preu públic per a la prestació del servei d’escola bressol per a modificar el sistema de tarifació social. Els canvis inclouen una distribució més equitativa en el nombre de trams, que passen de 8 a 12, canvis en el sistema de tarifació de les quotes de menjador i la introducció de la possibilitat de revisar el tram assignat dins del mateix curs escolar. Només Esquerra Republicana es va abstenir, la resta del consistori va votar a favor d’aquesta modificació de l’ordenança.

També es va acordar aprovar inicialment el projecte d’ampliació del Pavelló El Castell, amb un preu de licitació d’1,26 milions d’euros i un termini d’execució de 10 mesos. Un projecte de millora de la instal·lació esportiva municipal que comportarà alhora una sèrie de reformes en l’actual equipament, assolint una superfície total de més de 3.440 metres quadrats i un aforament de 871 espectadors. L’aprovació inicial va comptar amb els vots favorables de PSC, Esparreguera En Comú, ERC, Ciutadans, Esparreguera 2031 i Junts per Esparreguera, i l’abstenció de la CUP i el regidor no adscrit.

Contracte de residus

El contracte de recollida de residus amb l’empresa Servitransfer ha quedat prorrogat per un any més, gràcies a un acord de ple assolit ahir malgrat les crítiques per part dels grups de l’oposició. L’adjudicació del contracte a Servitransfer data de 2015 i aquesta és la segona pròrroga que s’aprova, per valor d’1,051.000 euros, fins al 31 de maig de 2021, essent aquest el contracte més important, en volum, del consistori. Està en marxa un estudi per determinar el model de futur, preveient-se que al juny de 2021 ja estigui llesta la nova licitació. El ple també va aprovar la segona pròrroga del contracte del tractament de la matèria orgànica, adjudicat al Consorci del Bages, fins a 31 de desembre de 2020 – 120.000 euros de preu del contracte. Varen votar a favor PSC, Esparreguera en Comú i Ciutadans i es va abstenir la resta de l’arc municipal.

També es va aprovar per unanimitat suspendre l’ordenança de terrasses fins al 31 de desembre d’aquest any. Una mesura que té l’objectiu d’ajudar en la reactivació econòmica del sector de la restauració de la vila, després dels efectes negatius de la crisi del Covid-19. Igualment, es va aprovar la sol·licitud de nou conveni amb la Generalitat per a la Residència Municipal de Can Comelles, per a l’exercici de 2021, amb tots els vots a favor, a excepció d’ERC que es va abstenir.

Mocions

El ple va aprovar ahir una moció que demana la derogació de la LRSAL i la Llei d’Estabilitat Pressupostària, així com de l’article 135 de la Constitució Espanyola. La presentaven la CUP, Esquerra Republicana, Esparreguera 2031 i Junts per Esparreguera i també hi va donar suport en la votació Esparreguera en Comú, mentre que PSC, Ciutadans i el regidor no adscrit es van abstenir.