Tanca
Memòria Històrica 1 de juliol de 2024

La 9a edició del Premi Recerca Vila d’Esparreguera premia un treball en la categoria d’adults

L’obra guardonada en la categoria d’adults ha estat “L’activisme cultural a l’exili. El cas de la família Galceran i Monné d’Esparreguera” de les historiadores Blanca Mampel i Joana Llordella, mentre que les categories joves s’han declarat desertes. L’acte d’entrega de premis es va celebrar divendres a la Biblioteca Municipal l’Ateneu

El Premi Recerca Vila d’Esparreguera ha celebrat l’acte de lliurament dels guardons d’aquesta novena edició, que ha reconegut, en la categoria d’adults, el treball “L’activisme cultural a l’exili. El cas de la família Galceran i Monné d’Esparreguera” de Blanca Mampel i Joana Llordella. Les categories de joves 3r i 4t ESO han quedat desertes per manca de treballs presentats i la categoria de Batxillerat també s’ha declarat deserta perquè el jurat ha considerat que l’obra presentada no tenia suficient qualitat. El certamen, que està impulsat per la Regidoria de Patrimoni Cultural i Memòria Democràtica, té l’objectiu de promoure l’estudi i la recerca en qualsevol àmbit del coneixement centrat en el municipi. El lliurament, que es va celebrar divendres a la tarda a la sala d’actes de la Biblioteca Municipal L’Ateneu, va estar presidit per l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, el regidor de Cultura, Juan Jurado, i la tècnica de Gestió Documental i responsable de l’Arxiu Municipal, Rosa Codina.

Enguany s’han presentat tres obres al Premi Recerca Vila d’Esparreguera, dos treballs a la categoria d’adults i un a la categoria juvenil de 1r i 2n de Batxillerat. El regidor de Patrimoni Cultural i Memòria Democràtica, Juan Jurado, ha explicat que des de la regidoria “estem valorant quines estratègies portem a terme per a millorar i potenciar la participació en aquest certamen, i també en els Jocs Florals, perquè hem constat que, passades ja algunes edicions de l’etapa pandèmica, s’ha desencentivat la participació”. En aquest sentit, Jurado ha senyalat que “volem engegar una estratègia activa per a apropar l’alumnat d’ESO i Batxillerat als principals temes locals que podrien investigar comptant amb la col·laboració de l’Arxiu Municipal i de diversos investigadors i investigadores locals, alguns d’ells guanyador d’anteriors edicions” i ha apuntat que “la intenció és reunir-nos al setembre amb les direccions dels instituts i començar a treballar per a determinar el projecte”. Així mateix, el regidor ha destacat que “també estem analitzant quina projecció li volem donar a les publicacions que ja tenim, perquè creiem que és una manera de potenciar la participació”.

El treball guardonat en la categoria d’adults, “L’activisme cultural a l’exili. El cas de la família Galceran i Monné d’Esparreguera”, de Joana Llordella i Blanca Mampel, aborda la vida i l’exili a França d’aquesta família esparreguerina, que va mantenir ferm el seu activisme i lligam amb la cultura catalana. Francesca Monné va ser regidora a l’Ajuntament d’Esparreguera l’any 1938 per ERC i es va exiliar juntament amb el seu marit, Miquel Galceran, activista cultural i polític, i la seva filla, Antònia Galceran. En la categoria adults també es va presentar el treball “Metges, cirurgians i llevadores de la vila d’Esparreguera”, presentat amb el pseudònim Eudald Llobregat Pierola. I en la categoria de joves Batxillerat es va presentar el treball “Com es van viure les crisis a Esparreguera” amb el pseudònim d’Andy i Lucas, però el jurat va valorar que no tenia la suficient qualitat per guanyar i, per tant, es va declarar deserta la categoria.