Incrementar els recursos financers, tant propis com procedents d’altres administracions, per a augmentar la capacitat inversora de l’Ajuntament i programar tots els contractes municipals per a planificar la seva renovació amb antelació són les prioritats del regidor de Recursos, Aigua i Energia, Daniel Farriols. Les regidories liderades pel socialista inclouen Recursos, que forma part de l’àrea de Presidència i Bon Govern, dins la qual gestiona els àmbits de Serveis Econòmics, que ja administrava en l’anterior mandat, i Contractació i Serveis Jurídics, que en la darrera legislatura portava l’exregidora Maria Mas. Així mateix, en aquest mandat Farriols també agafa les regnes de la Regidoria d’Aigua i Energia, que anteriorment era competència de l’exregidor Rogeli de la Cruz i que, organitzativament, forma part de l’àrea de Territori i Sostenibilitat. En referència a Serveis Econòmics, el regidor apunta entre els seus objectius fer una revisió de les ordenances fiscals municipals per actualitzar determinades taxes, ja que algunes d’elles porten més de 10 anys congelades. Paral·lelament, en l’àmbit d’Aigua i Energia, el consistori està centrat actualment en les mesures d’estalvi per la situació excepcional de sequera, però també es planteja el repte de treballar per establir les bases del futur contracte per a la concessió del subministrament d’aigua potable.
Daniel Farriols, qui anava de número cinc a la candidatura del PSC a les eleccions municipals, és regidor a l’Ajuntament d’Esparreguera i membre del govern municipal des del maig de 2019. També és el portaveu del grup municipal del PSC al consistori i està al capdavant de la secretaria de Política Municipal de l’executiva local. En l’àmbit professional, es dedica a la gestió d’una petita empresa familiar. Després de l’acord de govern municipal entre PSC i ERC per al mandat 2023-2027, Farriols manté la seva tasca al capdavant de la Regidoria de Recursos i ha assumit també la d’Aigua i Energia. En l’àmbit dels Serveis Econòmics, el regidor assegura que “la prioritat és intentar que en aquest mandat tinguem recursos per fer inversions, perquè venim de dos mandats amb una capacitat d’inversió molt escassa, on tot el que hem pogut fer ha estat gràcies als romanents”. En aquest sentit, ha apuntat que “actualment estem en una situació sanejada, però amb un equilibri massa ajustat, per això hem de buscar l’estabilitat econòmica tant amb recursos propis com externs, com subvencions o finançament d’altres administracions” i també ha obert la porta a “l’endeutament, ja que actualment tenim deute zero i, per tant, tenim capacitat d’endeutament”.
Actualment, des de Serveis Econòmics ja s’ha començat a treballar en el pressupost municipal per al 2024, sol·licitant a cada regidoria les previsions i necessitats de despesa per al proper exercici i també s’està confeccionant el Pla d’Inversions Municipal (PIM), que, com apunta Farriols, “ha de fixar els objectius i prioritzar les inversions en funció de la capacitat econòmica del consistori i analitzar què es pot finançar amb recursos propis i en quins projectes es poden buscar recursos d’altres administracions per a tirar-los endavant”. Un altre dels reptes que té sobre la taula és la revisió de les ordenances fiscals municipals. “Hi ha taxes que no es modifiquen des del 2010 i hi ha d’haver actualitzacions per adaptar-les a la situació actual i també, en algun cas, per a incrementar-les, com podria ser la taxa per ocupació de la via pública, que fa 10 o 12 anys que no es modifica”, ha explicat. El regidor també s’ha referit a algunes modificacions que es van fer per donar suport a les empreses en temps de pandèmica, com les bonificacions en l’IBI i l’IAE per noves contractacions, que “es van reduir fins al 0,5% i potser haurien de tornar als percentatges anteriors, quan s’aplicaven a partir del 15 o el 20% d’increment de l’ocupació”.
En l’àmbit de la contractació, el regidor ha assegurat que es farà “una planificació de tots els contractes de l’Ajuntament per a tenir una calendarització amb l’objectiu que tothom sàpiga quan s’han de renovar i avançar-nos així a les necessitats existents, ja que amb la nova llei de contractació pública i les diferents modalitats de contractació la cosa es complica”. D’altra banda, Farriols també és el regidor responsable de les concessions de diferents serveis que l’Ajuntament té externalitzats. En aquest sentit, l’any que ve finalitza la concessió del cementiri municipal, que actualment gestiona l’empresa Pomfusa, i ja s’està treballant en el plec de clàusules per a fer la nova concessió. “Al setembre és previst que mantinguem una reunió amb l’actual concessionària per revisar diferents qüestions organitzatives i poder així ajustar el nou plec el màxim possible a les necessitats que tenim com a vila”, ha afirmat el regidor, que ha afegit que “no tenim queixes registrades sobre aquest servei, només peticions per incrementar els horaris d’obertura, que és un tema que estudiarem”.
Malgrat que encara queden nou anys per a la seva finalització, una altra de les concessions amb les quals el regidor vol començar ja a treballar és amb la del subministrament d’aigua potable, que gestiona l’empresa Aigües Vidal i que té vigència fins al 2032. “Hem d’anar treballant de cara al futur, perquè són contractes a llarg termini i cal pensar quina fórmula volem”, ha subratllat Farriols, que ha apuntat que “primer caldrà entomar la revisió de tarifes, que estan congelades des del 2014, i veure quines inversions ja ha fet l’empresa, com l’actualització dels comptadors i la substitució de les connexions de plom en determinats barris i quines hi ha previstes per acabar de posar al dia la xarxa d’abastament”. Tot i això, el tema que més centra els esforços d’aquesta regidoria actualment és la sequera. “La companyia ens ha facilitat ja dos llistats de grans consumidors i s’està contactant amb ells per veure si hi ha hagut fuites per averies i s’han fet les pertinents reparacions o es tracta d’usos indeguts”, ha apuntat Farriols, que ha fet “una apel·lació al civisme, perquè l’aigua és un bé escàs i cal complir amb la normativa vigent per fer front a la situació excepcional de sequera”.
Comparteix aquest contingut