Tanca
Educació 14 de febrer de 2022

La setmana que ve comencen les jornades de portes obertes a escoles i instituts

La preinscripció per als cursos d’educació infantil de segon cicle i primària es farà del 7 al 21 de març, per a secundària obligatòria del 9 al 21 de març i per a batxillerat del 20 al 26 d’abril. El proper curs es redueixen les ràtios a P3 a 20 alumnes per aula i el departament d’Educació també ha anunciat canvis en el calendari escolar, com l’avançament de l’inici de les classes

La setmana que ve comencen les jornades de portes obertes als centres educatius d’Esparreguera amb l’objectiu que les famílies puguin conèixer les instal·lacions i els projectes educatius de cada centre. Del 21 de febrer al 4 de març es faran les de les escoles d’educació infantil i primària, els dies 5 i 6 de març les d’ESO i el 26 i 27 de març les de Batxillerat. L’avançament de les dates de preinscripció escolar per al proper curs 2022-2023 ha fet anticipar també les dates d’aquestes jornades, que enguany recuperen el format presencial, però amb mesures excepcionals, seguint les recomanacions del Departament d’Educació i de Salut, com la reserva de data amb cita prèvia i la limitació de les visites a grups de màxim 10 persones. En referència a la preinscripció, per als cursos d’educació infantil de segon cicle i primària es farà del 7 al 21 de març, per a secundària obligatòria del 9 al 21 de març i per a batxillerat la presentació de sol·licituds serà del 20 al 26 d’abril. Així mateix, la Generalitat també ha anunciat que el pròxim curs hi haurà canvis en el calendari a les escoles i instituts de Catalunya. El més important és que s’avança l’inici de les classes, que començaran el 5 de setembre per als alumnes d’educació infantil i primària i el 7 de setembre per als estudiants de l’ESO, batxillerat i formació professional. A més, com ja es va anunciar a finals d’any, les escoles públiques de Catalunya tindran el curs que ve 20 alumnes a P3, i no 25 com fins ara, una reducció de les ràtios que s’anirà aplicant progressivament durant tots els cursos fins a arribar a sisè de primària. A més, com ja es va anunciar a finals d’any la ràtio d’alumnes a P3, a partir del proper curs, passa de 25 a 20 infants per aula.

Pel que fa a les jornades de portes obertes, les visites als centres d’educació infantil i primària públics es faran totes a les 5 de la tarda. Els primers a començar seran l’escola Mare de Déu de la Muntanya, el dilluns 21 i el dimecres 23 de febrer, i l’escola Pau Vila, el dimarts 22 i el dimecres 23 de febrer. El Taquígraf Garriga obrirà les seves portes el dimarts 1 de març i el dimecres 2 de març, Les Roques Blaves ho farà els dies 1 i 3 de març i el Montserrat els dies 2 i 4 de març. Per a poder participar en aquestes trobades, que es faran de manera presencial, caldrà demanar cita prèvia per a reserva una de les dues dates al formulari que cada escola penjarà a la seva pàgina web. Així mateix, les visites a les instal·lacions seran amb grups de màxim 10 persones, no hi podran assistir els infants, i les xerrades es faran a l’exterior o en un espai suficientment ventilat i que asseguri la distància mínima interpersonal. En relació als dos centres concertats de la vila, l’escola Estel farà la jornada de portes obertes el dissabte 26 de febrer de 10 del matí a 1.30 del migdia, amb cita prèvia, tot i que també ofereix a la famílies la possibilitat de fer-la virtual o en un altre dia prèvia concertació. I l’escola cooperativa El Puig enguany no farà jornada de portes obertes, però sí que farà entrevistes personalitzades amb aquelles famílies que vulguin conèixer el centre, que s’hauran de posar prèviament en contacte amb l’escola.

Pel que fa als instituts públics del municipi, l’Institut El Cairat farà les portes obertes per a l’ESO el dissabte 5 de març, de 10 del matí a 1.45 del migdia, i la de Batxillerat el dissabte 26 de març. Per la seva banda, l’Institut El Castell ha programat les trobades informatives sobre l’ESO per diumenge 6 de març, de 10.30 del matí a 2.20 del migdia, la de Batxillerat serà diumenge 27 de març a les 12.15h i la del cicle formatiu de grau superior de Tècniques d’actuació teatral es farà dissabte 26 de març a les 11.30h. Per assistir a aquestes jornades caldrà demanar cita prèvia a la web dels instituts, només es permetrà l’assistència de dos assistents per família, és a dir, l’alumne i un acompanyant, ja sigui el pare, la mare o un tutor, i les visites també es faran amb grups de màxim 10 persones. El Departament d’Educació ha publicat ja la previsió de dates de preinscripció per al curs 2021-2022. La presentació de sol·licituds es farà del 7 al 21 de març per a educació infantil de segon cicle i educació primària. Per a l’educació secundària obligatòria, el termini serà del 9 al 21 de març i en el cas de 20 al 26 d’abril. De moment encara no es coneixen les dates de matriculació ni si hi hauran canvis en els criteris d’admissió de l’alumnat.

El que sí que ha anunciat ja el departament d’Educació és la modificació del calendari escolar del curs 2022-2023 i l’avançada de l’inici del curs al dilluns 5 de setembre, per als ensenyaments d’infantil i primària, i al dimecres 7 de setembre per a l’ESO, batxillerat i formació professional. L’horari de les classes de setembre serà de 9 del matí a 1 del migdia a infantil i primària, tot i que se seguirà garantint el servei de menjador per a tot l’alumnat i les tardes estaran cobertes per activitats gratuïtes fins les 4.30. Aquest canvi horari no tindrà afectació a la secundària obligatòria, batxillerat i formació professional, atès que en aquestes etapes al setembre ja es fa aquest tipus de jornada lectiva. El curs 2022-2023 acabarà el 22 de juny a l’educació infantil i primària i el 20 de juny a l’ESO, batxillerat i FP. Pel que fa a la resta de dates del calendari, per no excedir els dies lectius permesos, s’ampliaran amb un dia més les vacances de Nadal i s’atorgarà un dia més de lliure disposició, passant dels 3 actuals als 4 el curs vinent. A més, com ja es va anunciar a finals d’any, les escoles públiques de Catalunya tindran el curs que ve 20 alumnes a P3, i no 25 com fins ara, una reducció de les ràtios que s’anirà aplicant progressivament durant tots els cursos fins a arribar a sisè de primària.