Tanca
Urbanisme 1 de març de 2019

Reunió amb el veïnat de Can Rial i Mas d’en Gall per l’inici de les obres del clavegueram

La primera fase dels treballs, que comportarà la millora de la xarxa de canalitzacions i la supressió del 80% dels abocaments d’aigües residuals a medi, ja està en marxa i es reprendrà dilluns després de les reunions informatives amb el veïnat

L’Ajuntament s’ha reunit aquesta setmana amb les associacions de veïns i veïnes de Mas d’en Gall i Can Rial per informar-los sobre l’inici de les obres del pla director del clavegueram d’ambdós barris. La primera fase dels treballs, que comportarà la millora de la xarxa de canalitzacions i la supressió del 80% dels abocaments d’aigües residuals a medi, ja està en marxa i es reprendrà dilluns. Els veïns celebren el començament d’unes obres que reclamen des de fa anys i manifesten el seu desig que el projecte no s'aturi en les properes legislatures.

L’alcalde i el regidor d’Urbanisme han explicat els detalls de les obres en dues reunions amb els veïns. A Can Rial es va fer dimecres, hi van assistir una quinzena de persones i el president de l’Associació de Veïns de Can Rial, Carles Batlles, assegura que la “impressió és bona, però estem preocupats per la continuïtat de les obres, ens amoïna que amb el canvi de govern quedin a mitges”. A Mas d’en Gall va tenir lloc dijous, hi van assistir uns 25 veïns i veïnes i la presidenta de l’Associació de Veïns de mas d'en Gall, Susanna Martínez, afirma que “estem contents perquè és una millora que veníem demanant des de fa molts anys i per fi començarem a veure alguna cosa”. També ha apuntat que enviaran una carta per conèixer el compromís de tots els partits polítics perquè es realitzin les següents fases del projecte.

La primera fase dels treballs de millora del clavegueram és la més urgent i suposa l’adequació a la normativa vigent. L’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, ha explicat en declaracions a Ràdio Esparreguera que “veníem d’un sistema en que hi havia uns col·lectors en alta per tota la circumval·lació dels barris i les cases connectaven cap a aquests col·lectors, ara això ja no és legal, per això, el nou projecte en normativa fa un ramal central perquè les cases s’hi connectin”. Els treballs s’han iniciat a Can Rial i preveuen la construcció de quatre nous collectors als carrers d’Enric Granados, Eduard Toldrà, Lluís Millet i Doctor Robert. En aquest sentit, el regidor d’Urbanisme, Rogeli de la Cruz, afirma que “es tracta d’actuacions quirúrgiques en punts concrets on s’han detectat deficiències en la reconducció d’aigües residuals” i subratlla que “s’actua així amb la voluntat de causar la menor molèstia i afectacions a la mobilitat dels veïns”.

La primera part de la fase 1 de les obres al clavegueram de Mas d’en Gall i Can Rial té un pressupost de 332.000 euros i no s’ha començat a executar fins ara esperant el procediment d’una execució forçosa d’un terreny privat a Mas d’en Gall, on està previst instal·lar-hi una estació d’abombament. Finalment l’inici de les obres ha tirat endavant sense tenir la resolució sobre l’expropiació i, "si aquesta no es porta a terme, l’estació d’abombament del carrer Santiago Rusiñol s’haurà de fer en via pública i amb dues bombes en comptes d’una, fet que encarirà l’obra uns 42.000 euros", segons ha informat l'alcade Eduard Rivas.

El cost total del pla director del clavegueram és de 4 milions d’euros. Les fases 2 i 3 estan ja contemplades en el pa director però cal redactar els projectes d’obres de cada actuació. “Són fases molt més grans, que suposaran un volum econòmic major i que requeriran del suport econòmic de la Generalitat de Catalunya”, explica Eduard Rivas. En aquest sentit, l’Ajuntament està fent les gestions oportunes perquè l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) activi els mecanismes per concedir una ajuda extraordinària d’un milió d’euros. “La resta l’haurà de suportar l’Ajuntament amb recursos propis, però creiem que és una obra necessària perquè hem de garantir uns barris amb unes instal·lacions dignes i de qualitat”, apunta l’alcalde.