Tanca
Urbanisme Societat 24 d’abril de 2020

S’inicia el procediment per a declarar com a Bé Cultural d’Interès Local la Colònia Sedó

La declaració, que és un primer pas per a garantir la protecció de les diferents àrees arquitectòniques i paisatgístiques que conformen aquest conjunt patrimonial, compta amb el suport de la majoria del consistori i també de l’Associació per a la Defensa del Patrimoni de la Colònia Sedó i el seu entorn

El ple municipal va aprovar dimecres amb un vot molt majoritari l’inici del procediment per a la declaració de Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) per a la protecció dels béns patrimonials de la Colònia Sedó. Només Esquerra Republicana, amb els seus tres vots, es va abstenir en un acord que té el suport de la resta de regidors i regidores del consistori. La declaració és un primer pas per a garantir la protecció de les diferents àrees arquitectòniques i paisatgístiques que conformen aquest conjunt patrimonial de cabdal importància per a Esparreguera: la zona industrial; la residencial; els canals hidràulics; i una darrera formada pels altres elements lligats a Can Sedó. La declaració de BCIL permetrà també poder accedir a subvencions i altres recursos d’administracions supramunicipals per a preservar i difondre el patrimoni industrial, social i cultura de l’antiga colònia tèxtil esparreguerina.

El coordinador de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat, Rogeli de la Cruz, va subratllar durant el ple que “la Colònia Sedó és un referent insubstituïble en la història social, econòmica i cultural d’Esparreguera i ha de gaudir d’una protecció especial, que ha d’implicar la seva preservació per a les generacions futures”. Per aquest motiu, el consistori ha iniciat la declaració de BCIL amb l’objectiu de protegir-la, recuperar-la i aportar un valor afegit a la colònia en el seu futur desenvolupament. El document no només té en compte els elements arquitectònics, sinó també els arqueològics, els ambientals i els paisatgístics, en estar la colònia a la vora de les Roques Blaves, i s’estructura en quatre zones: la zona industrial, la part residencial, els canals d’alimentació i aqüeductes, l’antiga bòbila, la guarderia-escola, el conjunt de Can Ramon, el pont sobre la riera del Puig i la palanca sobre el riu Llobregat. “Cada una d’aquestes zones es detalla amb una fitxa individualitza de tots i cadascun dels immobles que la composen, igualment es fa la identificació de béns arqueològics i paleontològics, de l’àrea geològica de les Roques Blaves, de béns naturals i de béns ambientals i paisatgístics, concretament els horts de Can Sedó”, ha explicar Rogeli de la Cruz. Per cada immoble es defineix un nivell de protecció i una sèrie d’actuacions en virtut del seu estat actual, del seu origen, característiques i riquesa arquitectònica.

L’inici d’aquest procediment va rebre l’aprovació de la majoria dels regidors i grups municipals que van ressaltar la importància de la Colònia Sedó dins la història del municipi, tot i que van demanar que el pla no es quedi simplement en una declaració d’intencions. El regidor de la CUP, Pol Valldeperas, va afirmar que “no hem d’oblidar l’objectiu d’aquesta declaració: conservació, creixement, investigació, difusió i foment del patrimoni cultural. Per tal de complir tots aquests objectius necessitarem unes subvencions econòmiques importants, difícils d’aconseguir en els anys post Covid-19, però col·laborarem amb el govern per aconseguir-ho”. Des de Ciutadans, el seu portaveu, Josep Maria González, va subratllar que “ja és hora que es posi en valor el que significa Can Sedó, no només com a patrimoni arquitectònic sinó també com a patrimoni humà” i va demanar al govern que “tot allò que s’iniciï amb aquest projecte sigui realista”. Per la seva banda, el portaveu d’Esparreguera 2031, Manel Roca, va emplaçar a consensuar el projecte “amb els empresaris, la gent que viu a la colònia, l’Associació per a la Defensa del Patrimoni de la Colònia Sedó i el seu entorn, perquè tothom participi en la seva creació i que no sigui un projecte que se’ns faci etern a les mans”.

El regidor de Junts x Esparreguera, Jordi Mestres, va destacar la importància de declarar com a BCIL la colònia per a “conservar i difondre el nostre patrimoni”. I el regidor no adscrit, Francisco Aguilar, va urgir a avançar en la protecció dels seus immobles perquè “no podem esperar més”. L'únic grup que es va abstenir va ser Esquerra Republicana. El seu portaveu, Alfons Puche, va apuntar durant el ple que “no sabem ben bé cap a on conduirà la declaració, però creiem en la necessitat de protegir integralment Can Sedó”. Posteriorment, en un tuit els republicans van detallar el sentit del seu vot afirmant que "constitueix la nostra manifestació de disconformitat a que es faci sense definir el possible pla d'usos ni els elements patrimonials a protegir ni les afectacions urbanístiques".

Des de l'Associació per a la Defensa del Patrimoni de la Colònia Sedó i el seu entorn s’han mostrat satisfets amb la declaració de BCIL de la Colònia Sedó. El seu president, Josep Maria Cobos, explicava en declaracions a l’emissora municipal que “és un projecte que ve de força lluny, el 2004 ja es parlava de fer un BCIL però en aquell moments no es va poder dur a terme i ara se li ha donat un nou impuls”. El BCIL és una eina per protegir i donar cobertura legal a aquest patrimoni, però que també ha de servir per ajudar a planificar el seu futur. “Volem que es vagin recuperant espais que ara estan tancats i s’estan deteriorant, com la casa de l’amo, el jardí de l’amo, el teatre, l’església... dins d’alguns d’ells es conserva material històric, llibres, cartells, màquines de projecció de cine... Tenir un BCIL és la manera d’obtenir recursos econòmics perquè tot això es pugui rehabilitar, obrir al públic i museïtzar”, ha subratllat Josep Maria Cobos.