Església de Santa Maria del Puig

L’església de Santa Maria del Puig està inclosa en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Es tracta d’una construcció romànica ubicada en un petit altiplà elevat sobre la vall del riu Llobregat, en un espai limitat entre el torrent de les Pruneres i el del Puig. Es desconeix l’any exacte de la seva consagració, però és segur que fou durant el segle XI. Hi ha indicis d’una construcció religiosa anterior. Entre els anys 2002 i 2005 es van dur a terme unes excavacions arqueològiques sota la direcció de Júlia Miquel com a directora de la intervenció, amb la participació de Oriol Achón com a tècnic i voluntaris del Col·lectiu Esparreguerí de Recerques amb el suport de l’Ajuntament d’Esparreguera.

Es tracta d'una capella de planta de creu llatina amb cimbori de base vuitavada, coronada per un campanar de torre, que va ser l’antiga parròquia d’Esparreguera fins el 1612. Tan l’absis com la capella lateral dreta es van musealitzar per tal de poder-les visitar, mostren l’absis pre romànic d’una banda i part del mur lateral també pre romànic i diversos enterraments.

Cada dilluns de Pasqua Florida s’hi celebra un aplec. En un principi va estar organitzat pel Patronat de la Joventut. Després de la Guerra Civil, com que estava deteriorada la capella, es va deixar de fer, però alguns esparreguerins van continuar la tradició. Als anys 1980 es recuperà completament l’antic aplec. L’any 1982 es va fundar l’associació Amics de Santa Maria del Puig, que són els que s’encarreguen de tenir cura de la capella i el seu entorn. Actualment a l’aplec hi ha missa, cantada de caramelles, ballada de sardanes, actuacions de cultura popular, amb gegants, castellers i bastoners, i s’hi fa un arrossada popular.