Tanca
Urbanisme Mobilitat 30 de novembre de 2022

Dissabte comencen els treballs del Projecte d’Obres de Millora Urbana a l’antiga carretera

Les obres inclouen la pavimentació de les avingudes de Francesc Macià i Francesc Marimon des de la rotonda sud fins a la rotonda de les girafes i la reforma de tots els passos de vianants per a fer-los accessibles. Els treballs es duran a terme en caps de setmana i dies festius per a minimitzar les afectacions a la mobilitat, l’estacionament i el servei públic de transport

El proper dissabte 3 de desembre s’iniciaran els treballs de la segona fase del Projecte d’Obres de Millora Urbana (POMU), que afecten a l’antiga carretera N-II. L’actuació abasta el tram de l’avinguda de Francesc Marimon entre el carrer Paraires i la carretera de Piera i el tram de l’avinguda de Francesc Macià entre la carretera de Piera i el carrer Bruc. Els treballs inclouran la renovació de la capa superficial del paviment asfàltic de tot el vial, la renovació de la senyalització horitzontal i la pintura viària, així com la reforma de les plataformes elevades per a millorar la seguretat dels passos de vianants. Les obres, que tenen un pressupost de 882.945 euros iva inclòs i han estat adjudicades a l’empresa José Antonio Romero Polo S.A.U, tenen una durada prevista d’una setmana i, per tal de minimitzar les afectacions al trànsit, es faran per trams i en caps de setmana i dies festius. Aquestes actuacions comportaran afectacions a la circulació, l’aparcament, els serveis de transport públic i també un canvi d’ubicació temporal dels contenidors. De cara a reduir l’impacte en la mobilitat i el transport de persones, l’Ajuntament ha impulsat diferents mesures i habilitat punts especials d’estacionament al nucli urbà mentre durin les obres.

Les obres és previst que comencin el dissabte 3 de desembre amb els treballs previs de fresat i sanejament al tram situat entre la rotonda de l’entrada sud i la rotonda de la carretera de Piera i seguiran el diumenge 4 de desembre en el tram entre la rotonda de la carretera de Piera i la rotonda nord. El dimarts 6 de desembre començarà l’estesa de l’aglomerat asfàltic i els treballs de pintura viària al vial central, entre la rotonda d’entrada sud i la rotonda de la carretera de Piera, uns treballs que és previst finalitzar el dijous 8 de desembre. El mateix dijous s’iniciaran els treballs d’asfaltat entre la rotonda de la carretera de Piera i la rotonda nord, que és previst que finalitzin el dissabte 10 de desembre. La intervenció d’estesa del paviment asfàltic afectarà tota l’amplada de la carretera i, per tant, el trànsit quedarà restringit. Finalment, el diumenge 11 de desembre, es realitzaran els darrers remats i treballs de pintura.

Les actuacions de millora de la carretera comportaran diverses afectacions a la mobilitat. Així, mentre durin les obres, no es podrà estacionar a les zones destinades a aparcament de les avingudes de Francesc Marimon i Francesc Macià, així com als carrer laterals, ni tampoc es podrà estacionar a l’aparcament del Teatre de La Passió. Per a minimitzar l’impacte, l’Ajuntament ha habilitat com a zones alternatives d’estacionament per a vehicles l’esplanada de La Creu, on habitualment se situa la fira d’atraccions, i l’aparcament de l’antic aeri, situat a la confluència del carrer Paraires amb Passeig del Castell, així mateix, també es podrà estacionar a les zones d’aparcament de Can Comelles, a partir de la rotonda de la zona nord.

Pel que fa al bus urbà, les afectacions s’han previst per als dies 3, 4, 6, 8, 10 i 11 de desembre, quan quedaran anul·lades les dues parades de l’avinguda de Francesc Macià i la parada de Francesc Marimon. Alternativament i de manera provisional, la parada de la rotonda nord quedarà substituïda per una nova parada al carrer Bruc que es mantindrà operativa mentre durin les obres. En relació al transport interurbà, totes les parades de l’avinguda de Francesc Marimon quedaran anul·lades durant els dies 3, 6 i 8 de desembre; mentre que la parada situada a Francesc Marimon, 68, davant de la notaria, i les tres parades situades a l’avinguda de Francesc Macià quedaran anul·lades els dies 4, 10 i 11 de desembre. Totes aquestes incidències en el transport de persones, que poden veure’s modificades en funció del desenvolupament de les obres, seran puntualment informades per part dels seus operadors i es podran consultar a les parades de les línies corresponents.  D’altra banda, l’afectació de les obres de millora obligarà a desplaçar de manera provisional als carrers adjacents, i només mentre es portin a terme els treballs, els contenidors de recollida de residus ubicats a l’àmbit de l’avinguda Francesc Macià i Francesc Marimon.

En una carta que s’ha fet arribar aquesta setmana a tot el veïnat de les avingudes de Francesc Macià i Francesc Marimon, l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, ha explicat que “aquestes obres s’emmarquen en la millora del manteniment del circuit primari de circulació de la vila” i les ha diferenciat dels treballs vinculats a l’Agenda Urbana, que en les properes setmanes engegarà un projecte pilot per a definir la reforma de l’antiga carretera N-II. Rivas s’hi ha referit explicant que, més enllà de l’actuació d’asfaltat, “el projecte de l’Agenda Urbana servirà per establir les bases del que ha de ser la reforma de l’antiga carretera N-II”. En la carta, Eduard Rivas també “agraeix a l’avançada” la col·laboració del veïnat per les molèsties que puguin provocar aquestes obres, “que serviran per millorar la qualitat del paviment de l’antiga N-II, així com la seguretat del trànsit d’aquesta via principal”.

L’Ajuntament ha aprovat ja dues fases del Projecte d’Obres de Millora Urbana (POMU). La primera incloïa actuacions al barri de Can Comelles amb un pressupost de 537.724 euros, al Barri Font, amb un pressupost de 573.144 euros i al barri del Castell, al qual es destina un pressupost de 457.514 euros. Els treballs que s’iniciaran dissabte formen part de la segona fase del POMU i es duran a terme als barris de Mas d’en Gall, Can Rial i les avingudes de Francesc Macià i Francesc Marimon amb un cost total d’1.612.240 euros. Els treballs contemplats en aquests projectes preveuen actuacions de renovació i millora del paviment asfàltic i senyalització, així com la renovació de les voreres dels passos de vianants per tal de garantir l’accessibilitat.