Tanca
Medi Ambient 1 de febrer de 2024

El Ple aprova per unanimitat l'ordenança reguladora dels usos de l'aigua en situació de sequera

L’ordenança recull les mesures extraordinàries aplicables així com les infraccions per als usos inadequats de l’aigua en períodes de sequera, que seran sancionades amb multes que van dels 750 fins als 3.000 euros. Paral·lelament, el govern català ha decretat avui l’emergència per sequera al sistema Ter-Llobregat, amb la qual cosa el consum es limita a 200 litres per habitant i dia

El Ple de l’Ajuntament d’Esparreguera va aprovar ahir per unanimitat l’ordenança reguladora de les mesures aplicables a l’abastament i els usos de l’aigua en situació de sequera. Aquesta ordenança té per objecte la regulació dels usos de l’aigua en l’àmbit municipal, per tal de garantir el servei públic d’abastament i distribució d’aigua potable de competència municipal i fomentar l’estalvi en el consum d’aigua durant els períodes de sequera declarats per l’Agència Catalana de l’Aigua. El document recull les mesures extraordinàries aplicables així com les infraccions per als usos inadequats de l’aigua en períodes de sequera, que seran sancionades amb multes que van dels 750 als 3.000 euros. Les mesures recollides a l’ordenança aprovada inicialment avui és previst que entrin en vigor i siguin d’aplicació aquesta primavera. Paral·lelament, el govern català ha decretat avui l’emergència al sistema Ter-Llobregat, que ara està al 16,34% i que es preveu que baixi per sota del 16%, un mínim històric. Les noves restriccions afecten 202 municipis, entre els quals hi ha Esparreguera, i suposen una limitació de consum de 200 litres per habitant i dia, més una reducció del 80% en el consum agrícola, del 50% en el ramader i del 25% en els usos industrials i recreatius.

L’ordenança reguladora de les mesures aplicables a l’abastament i els usos de l’aigua en situació de sequera, que es va votar ahir d’urgència en la primera sessió plenària de l’any, “pretén dotar d’eines a l’Ajuntament per reduir el consum d’aigua al municipi, donada la situació d’emergència en la qual ens trobem”, va explicar el regidor d’Aigua i Energia, Daniel Farriols. El regidor va subratllar que “no hi ha aigua, és una situació greu, estem per sota del 16% de la capacitat hídrica del país i tots n’hem de ser conscients i actuar en conseqüència”. Amb l’aprovació d’aquesta ordenança el consistori es dota d’eines per a sancionar les infraccions de les restriccions en els usos de l’aigua regulades per l’ACA. Les sancions es cataloguen en tres tipus: lleus, fins a 750 euros; greus, de 751 fins a 1.500 euros; i molt greus, de 1.501 fins a 3.000 euros.

Per a la graduació de les sancions s’han de tenir en compte els criteris següents: l’estat de sequera hidrològica concret declarat en el municipi (alerta, excepcionalitat o emergència), la naturalesa dels perjudicis, l’alteració causada i el grau d'afectació que aquesta infracció hagi tingut sobre el sistema d’abastament, l’existència d’intencionalitat i la reincidència, entre d’altres. Tenint en compte això, l’ordenança estableix que el consum excessiu d’aigua potable de xarxa en cas d’estar limitat per altres usos sempre que no excedeixi un 10% del límit fixat és una infracció lleu; si excedeix entre un 10% i un 25% del límit fixat és greu; i si ho fa en més d’un 25% del límit fixat està tipificada com a infracció molt greu. D’altra banda, omplir o reomplir piscines d’una superfície menor de 10 m2 és una infracció lleu; si la superfície és igual o superior a 10 m2 i inferior a 30 m2 és una infracció greu; i, si és igual o superior a 30 m2, està tipificada com a molt greu.

Pel que fa a regar jardins, zones verdes i horts, si la superfície és menor de 200 m2 és una infracció lleu; si és igual o superior a 200 m2 i inferior a 500 m2 és infracció greu; i si és igual o superior a 500 m2 és molt greu. Així mateix, rentar vehicles fora d’establiments comercials, amb les excepcions establertes en el Pla especial d’actuació en situació d’alerta i eventual sequera és infracció lleu i mantenir en funcionament un establiment de neteja de vehicles que no disposi de sistema de recirculació de l’aigua està tipificat com a molt greu. Paral·lelament, omplir estanys, bases, llacs i rius artificials, fonts ornamentals i altres elements d’ús estètic o lúdic de l’aigua d’una superfície menor de 10 m2 és una infracció lleu; si la superfície és igual o superior a 10 m2 i inferior a 30 m2 és greu; i si és igual o superior a 30 m2 és molt greu.

Pel que fa a les accions que interfereixin amb el servei d’abastament municipal, com ara, vandalisme, furts, alteració de comptadors, ús de l’aigua per a usos no inclosos en el contracte, estan tipificats com a infracció lleu sempre que l’afectació sobre el servei d’abastament i el seu control afecti únicament l’escomesa; mentre que si afecta a la xarxa de distribució d’aigua potable és una infracció greu; i si afecta a la xarxa de subministrament en alta és molt greu. La neteja de carrers, vials, sendes, voreres, aparadors, clavegueram, paviments, façanes i similars és una infracció lleu. Mentre que no presentar els plans de reducció de consum requerits per l’Ajuntament o incomplir les seves previsions i destinar aigua apta per al consum humà per a altres usos quan s'activi l'escenari d’emergència són infraccions greus. Finalment, està tipificat com a molt greu, subministrar aigua amb camions cisterna o altre tipus de vehicle per una activitat que no estigui permesa en aquesta ordenança, mantenir en funcionament activitats comercials que donen serveis no permesos en aquesta ordenança i obstaculitzar o desatendre els requeriments de l’alcaldia en relació a la adopció de les mesures contemplades en aquesta ordenança.

Tots els grups municipals de l’oposició van donar suport a l’ordenança reguladora de les mesures aplicables a l’abastament i els usos de l’aigua en situació de sequera. En el torn d’intervencions, el regidor del PP, Adolfo Sancha, va apuntar que “no sabem quanta aigua es perd al municipi, no podem comptar amb l’empresa que té la concessió de l’aigua i estem traslladant tota la responsabilitat a la gent que consumeix, quan no tenim ni comptadors digitals per a exercir un bon control”. Sancha va reclamar fer força a la Generalitat i a la Federació Catalana de Municipis “perquè ajudin als ajuntaments”. Per la seva banda, el portaveu de Junts per Esparreguera, Jordi Mestres, va apuntar que “sembla que qui s’ha d’arremangar és el municipalisme i les altres administracions ho veien venir i no han fet res” i va subratllar que “li estem posant moltes mesures al ciutadà quan el consum d’aigua urbana és el 18% del consum total de l’aigua a Catalunya, un 10% és consum industrial i el 72% restant és consum agrícola i ramader”.

El portaveu de la CUP, Miguel Guiral, va afirmar que “l’abastiment d’aigua potable és competència municipal i calia entomar responsabilitats com a primera administració de la ciutadania”. El cupaire va apuntar que “cal saber quin és l’estat de la xarxa hídrica d’Esparreguera i les dades dels majors consumidors del poble per poder exigir a la ciutadania el fet de ser responsables i a la Generalitat, que aporti les inversions necessàries, així com a l’empresa concessionària”. Així mateix, el portaveu d’Esparreguera en Comú-Podem, Emmanuel Ortí, va assegurar que “estem pagant les conseqüències de la falta de planificació de la gestió del cicle de l’aigua a Catalunya” i va destacar que “cal posar el focus en els grans consumidors d’aigua que estan provocant un excés de consum actualment”.

En la seva intervenció, el portaveu d’Esparreguera 2031-Junts, Andrés Labella, va senyalar que el seu grup se suma “al missatge de demanar inversions a la Generalitat, perquè els ajuts són imprescindibles, tant per a l’Ajuntament com per a les empreses concessionàries”, i va afegir que “caldria poder agilitzar els tràmits per facilitar el procés”. Finalment, el portaveu d’ERC, Alfons Puche, va apuntar que “tots els sectors estan patint per la sequera, també a pagès ho estan passant molt malament”. “Lamentablement cal aprovar ordenances per sancionar perquè, la gran majoria de la ciutadania és conscient i redueix el consum, però es continuen omplint piscines i regant jardins privats i és necessari sancionar aquests comportaments incívics i insolidaris”, perquè “la situació que vivim és només el senyal visible de la greu situació de desertització que s’ha iniciat vinculada al canvi climàtic”, va assegurar el republicà.

D’altra banda, la primera sessió plenària de l’any també va acordar, per unanimitat, la ratificació del decret d’aprovació del conveni amb el Centre Local de Serveis a les Empreses al Territori del Baix Llobregat Nord. Es tracta de serveis que acompanyen les persones emprenedores i empresàries en la gestació, creació, posada en marxa i consolidació d'activitats econòmiques, amb l'objectiu de desenvolupar el teixit empresarial del seu territori. El servei gestor d’aquest conveni és el departament d’Empresa i Emprenedoria i en formen part els ajuntaments d’Abrera, Castellví de Rosanes, Collbató, Martorell, Olesa de Montserrat, Sant Andreu de la Barca, Sant Esteve Sesrovires i Esparreguera.