Tanca
Medi Ambient 28 de novembre de 2023

L’Ajuntament negocia amb Aigües Vidal una actualització de les tarifes de l’aigua

Les negociacions estan derivades per l’increment del 33% en la tarifa mitjana de l’aigua anunciat per l’Ens d’Abastament Aigua Ter-Llobregat com a conseqüència de la sequera i l’augment del preu de la llum i pel fet que, a Esparreguera, les tarifes per la prestació del servei porten 10 anys congelades

L’Ajuntament negocia amb l’empresa concessionària del servei d’abastament d’aigua potable al municipi, Aigües d’Esparreguera Vidal, una actualització de tarifes. Ja fa setmanes que es mantenen converses entre ambdues parts per a pactar un increment de les tarifes del servei d’abastament d’aigua a la vila, que porten 10 anys congelades. Tot i això, les negociacions s’han vist ara afectades per l’anunci de l’Ens d’Abastament d’Aigua Ter-Llobregat (ATL) d’augmentar en un 33,7% la tarifa mitjana de l’aigua, que passarà de 0,74 a 0,99 euros per metre cúbic. Aquest increment s’aplicarà en relació als últims 4 anys de consum de cada municipi, un fet que perjudica Esparreguera, ja que des del 2018, i a causa de diversos episodis de males olors en l’aigua provinent de La Mina, ha incrementat el consum d’aigua provinent d’ATL. Entre els motius esgrimits per ATL per a la pujada hi ha la sequera, el preu de la llum i el sobrecost que causa en l’ús de plantes  dessaladores.

La companyia Aigües d’Esparreguera Vidal va presentar un contenciós administratiu contra el consistori per a reclamar una pujada de les tarifes d’aigua potable, que romanen congelades des del 2014, ja que al tractar-se d’una concessió és el Ple municipal qui ha d’aprovar-ne els preus. Tot i que l’Ajuntament ha recorregut la sentència, va iniciar converses amb l’empresa per arribar a un acord. “Estàvem tancant un preacord per a aplicar un increment en les tarifes vinculat al preu de l’IPC, però l’actualització de preus d’Aigua Ter-Llobregat obre un nou escenari en les negociacions”, ha apuntat el regidor d’Aigua i Energia, Daniel Farriols. L’increment en el preu de l’aigua que ATL començarà a aplicar a partir del mes de gener incrementa tant la quota fixa regional com la tarifa de subministrament i el càlcul per a cada municipi s’aplicarà en funció dels últims 4 anys de consum, que seran la base per preveure quanta aigua es consumirà l’any següent.

“Aquest fet perjudica molt a Esparreguera, perquè en els últims 4 anys no hem pogut consumir aigua de La Mina i, per tant, el 100% provenia d’ATL”, ha explicat Farriols. Amb l’augment de preus d’ATL, a Esparreguera, on es consumeixen uns 2 milions de litres cúbics anuals, la quota fixa regional passarà dels 274.892 euros actuals a 473.003 euros, el que representa un increment del 72%. També augmentarà la tarifa de subministrament, que passarà de 0,13 a 0,19 euros/m3, és a dir, un 46%. “Es tracta d’augments molt significatius i, amb aquestes xifres, la companyia no té viabilitat econòmica, per això estem fent un anàlisis de costos per adaptar les tarifes de l’aigua”, ha afirmat el regidor, que ha apuntat que “ATL va comunicar al consistori que el sistema de càlcul actual és molt antic i estem pagant l’aigua de forma molt econòmica, de fet som el segon municipi  de Catalunya dels que subministra ATL amb l’aigua més barata”.

Per la seva banda, l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, ha lamentat, en declaracions a l’emissora municipal, que l’empresa concessionària del subministrament Aigües Esparreguera Vidal no hagi acabat una inversió que era necessària des de fa 5 anys per beneficiar-se de l’aigua de La Mina, un fet que tindrà un efecte negatiu en el rebut que haurà de pagar la ciutadania: “El decret d’alcaldia que prohibia l’ús d’aigua de La Mina pels episodis d’olors és del desembre de 2018, la companyia ha trigat 5 anys a fer la inversió necessària per a solucionar-ho, 5 anys que ara ens encariran més l’aigua, perquè durant aquest temps hem hagut de comprar-la a Aigua Ter Llobregat”.

Davant d’aquesta situació, el consistori està treballant actualment en dues línies. Per una banda, l’augment de tarifes per a garantir viabilitat econòmica i del servei per l’any que ve. En aquest sentit, el regidor ha apuntat que “som conscients que cal actualitzar els preus, perquè les tarifes estan congelades des del 2014, però mirarem que l’augment per al ciutadà sigui el mínim per a garantir les inversions i la viabilitat econòmica de l’empesa perquè el servei pugui funcionar amb normalitat”. El preu de les tarifes del servei d’abastament d’aigua potable s’ha d’aprovar en el Ple municipal i posteriorment ha de passar per la Comissió de Preus de la Generalitat de Catalunya, que ha d’emetre un informe favorable abans de poder-los aplicar. Per altra banda, el consistori també treballa en l’anàlisi de la concessió del servei a Aigües Vidal, que és per 25 anys, del 2007 al 2032. “Hem de comprovar si estan complint amb el volum d’inversions anuals que determina el conveni, hem d’analitzar què han fet i que han incomplert i saber fins a on podem exigir a la companyia perquè dugui a terme les inversions que toquen”, ha apuntat Farriols.