El PSC va guanyar ahir les eleccions municipals d’Esparreguera amb 2.695 vots i es manté, per tercer mandat consecutiu, com a força més votada al municipi malgrat perdre un regidor, passant dels 9 que va obtenir el 2019 a 8. Esquerra Republicana se situa novament com a segona força amb 988 vots i conserva els tres regidors que té actualment. La segueix de prop Esparreguera 2031/Junts-Compromís Municipal, que amb 904 vots manté els 2 regidors però passa de sisena a tercera força més votada. També manté els dos regidors Esparreguera En Comú Podem-Confluència, que obté 804 vots i escala una posició, passant de cinquena a quarta força. La CUP conserva els dos regidors actuals però, amb 774 vots, passa de tercera a cinquena força de l’arc municipal. Junts per Esparreguera-ARA Pacte Local suma 644 vots que li permeten passar d’1 a 2 regidors i pujar una posició convertint-se en el sisè partit amb més representació. Per altra banda, VOX, amb 516 vots, i el PP, amb 475, aconsegueixen un regidor cadascun. La candidatura de Tercera Edad en Acción, que es presentava per primera vegada al municipi, suma 348 vots i no entra al consistori en no assolir el 5% mínim de vots necessari per obtenir representació. La nota negativa de la jornada va ser la participació, la més baixa registrada en unes eleccions municipals a Esparreguera. Va votar el 49,89% del cens electoral -un participació 11 punts inferior a la del 2019 - el que suposa que només es van mobilitzar 8.841 persones d’un cens de 17.000.
En les eleccions celebrades ahir el PSC va obtenir el 31,78% dels vots, gairebé 6 punts menys que en les municipals del 2019, i va perdre 1.107 vots, però es manté com a força més votada a més de 20 punts de diferència d’ERC. Amb aquests resultats Eduard Rivas, Juan Jurado, Desirée Gómez i Daniel Farriols repetiran com a regidors en el proper consistori, acompanyats de Nati Sánchez, Sandra Chaparro, Joan Núñez i Núria Escobar, que s’estrenaran com a regidors socialistes en el proper mandat. El candidat socialista, Eduard Rivas, va destacar ahir en declaracions a Ràdio Esparreguera que “la victòria és aclaparadora, seguint la tendència de fa 4 anys perquè el consistori queda molt mimètic, amb una força clarament guanyadora i la resta de grups estancats, amb la incorporació del PP i VOX i la baixa de Ciutadans que desapareix del consistori i, per tant, seguim amb una estabilitat considerable a l’hemicicle”. Rivas va lamentar la baixa participació en la jornada electoral i va assegurar que “hi ha d’haver reflexió i elements d’autocrítica de gestió del govern, però també l’anàlisi d’altres elements a nivell nacional”. Malgrat tot, el candidat socialista va subratllar que “després de 8 anys de mandat hi ha una aposta clara de continuïtat del govern, trencant un sostre de vidre, perquè des de l’alcalde Joan Serra cap partit havia aconseguit revalidar un tercer mandat” i va afegir que “la bona notícia d’avui és que podrem estabilitzar projectes a la vila i continuar fent la feina que estàvem fent”.
Els socialistes se situen a una distància considerable de la resta de candidatures, sent la força més votada en 21 de les 22 meses electorals d’Esparreguera. La única taula on no va guanyar el PSC, va ser la mesa A de l’Associació de Veïns de Can Rial, on ERC els va prendre la primera posició. La formació republicana va obtenir, en termes globals, l’11,65% dels vots, tres punts menys que en els darrers comicis municipals i, malgrat perdre 497 vots, es manté com a segona força de l’arc municipal i conserva els tres regidors, de manera que en aquets proper mandat, el cap de llista republicà, Alfons Puche, estarà acompanyat de Montserrat Vilardosa i Albert (Fokus) Campillo. Alfons Puche va assegurar que “estem contents, perquè malgrat hem perdut vots com tothom per l’alta abstenció, la diferència de vots respecte els partits que ens segueixen és proporcionalment més gran que la que vam tenir el 2019 i diríem que, a part del PSC que evidentment guanya, som la força política que ha salvat millor els resultats”. Puche va reconèixer que “volíem tenir més regidors, però veient com ha anat la participació i l’alt nombre de vots en blanc i nuls, repetim resultats” i va senyalar que “de fet, es belluga tot molt poc, llevat que el PSC perd un regidor que el guanya Junts per Esparreguera, la resta queda exactament igual, perquè per nosaltres el PP i VOX no existeixen”.
La tercera força més votada va ser Esparreguera 2031/Junts-Compromís Municipal que va obtenir el 10,66% dels sufragis, dos punts més que el 2019, creixent lleugerament en nombre de vots, amb 39 nous votants. La formació manté així els dos regidors i s’estrenaran al consistori Andrés Labella i Neus Roca. El cap de llista d’Esparreguera 2031, Andrés Labella, ha valorat “positivament” els resultats: “Personalment estem contents, hem crescut en vots de suport i donem gràcies a les 904 persones que ens han votat”. Labella va afirmar que “continuarem lluitant per a defensar el nostre projecte de sostenibilitat i estarem sempre a disposició de la ciutadania per a fer una Esparreguera millor” i va afegir que “la participació ha estat més baixa del que esperàvem i caldrà analitzar-ho, però ja durant la campanya vam detectar una certa desconnexió de la societat amb la política i una certa incredulitat en la capacitat de fer polítiques transformadores”.
Esparreguera En Comú Podem-Confluència va obtenir el 9,48% dels vots, gairebé un punt més que el 2019, tot i perdre 70 vots, i conserva els dos regidors que actualment té al consistori, Emmanuel Ortí, que repetia com a cap de llista, i Glòria Gonzàlez. En la seva valoració dels resultats electorals, Emmanuel Ortí apuntava ahir en declaracions a l’emissora municipal que “la baixa participació no és una dada positiva i podríem dir que l’abstenció ha estat una de les clares guanyadores d’aquestes eleccions”. El cap de llista de la formació morada va reconèixer que “òbviament volíem créixer i augmentar regidors, no hem pogut obtenir el tercer regidor que volíem però hem augmentat el percentatge de vots i, tenint en compte la participació que hi hagut, creiem que s’ha valorat positivament la nostra feina”.
En cinquena posició va quedar la CUP, amb el 9,13% dels sufragis, gairebé dos punts menys que el 2109. Malgrat perdre 345 vots el partit conserva els dos regidors i el cap de llista cupaire, Miguel Guiral, i la número dos de la formació de l’esquerra independentista, Mónica Martínez, formaran part del nou consistori. Miguel Guiral va apuntar que “estem contents perquè hem mantingut els dos regidors, però no ho podem estar del tot perquè no hem pogut mobilitzar més votants” i va afegir que “la baixa participació ha afectat a tots els partits, tot i que a uns més que d’altres, i és un problema perquè dona peu a l’entrada de partits de caire feixista a les institucions”. Finalment, el cap de llista de la CUP va assegurar que “continuarem al consistori amb la mateixa intenció, intentar trobar la manera de ser decisius i incisius en la tasca dels propers 4 anys”.
Junts per Esparreguera-ARA Pacte Local va obtenir el 7,59% dels vots, mig punt més que en les darreres eleccions municipals i, tot i perdre 56 vots, guanya un escó passant d’un a dos regidors. D’aquesta manera, el cap de llista Jordi Mestres, repetirà mandat, acompanyat de Jordi Morales, que s’estrenarà com a regidor al consistori. Durant la seva valoració dels resultats, Jordi Mestres va recordar que “vam començar uns dies tard la campanya, perquè vam aturar la maquinària electoral per la sentència judicial, una sentència que ha comportat un desgast físic i emocionals a la candidatura, però precisament per aquest motiu el resultat d’avui no és només satisfactori, sinó que estem super contents i motivats perquè, malgrat tots els esforços i les traves, som aquí i som l’únic partit que ha augmentat en representació”.
En aquests comicis concorrien també tres formacions que no tenien representació al consistori. El partit d’ultradreta VOX, liderat per Francisco Aguilar, regidor no adscrit en el passat mandat, concorria per primera vegada a unes eleccions municipals a Esparreguera i va aconseguir el 6,08% dels sufragis i un regidor. Aguilar no va voler fer cap tipus de valoració a l'emissora municipal. El Partit Popular, que ja es va presentar en els darrers comicis però no va obtenir representació, també participava en les eleccions del 28 de maig amb Adolfo Sancha al capdavant i va aconseguir tornar al consistori amb un regidor i el 5,60% dels vots. Adolfo Sancha va agrair la confiança dels seus votants i va assegurar que començaria “un nou projecte a Esparreguer per a impulsar el PP al municipi i tenir un partit fort”. Finalment, Tercera Edad en Acción, que es presentava per primera vegada al municipi, encapçalada per Marc González, només va aconseguir el 4,1% dels sufragis i no va obtenir representació. En declaracions a l’emissora municipal Marc González va assegurar que “per ser la primera vegada que ens presentem, en fem una bona valoració, 348 vots està mot bé, hem fet tota la feina possible per a donar a conèixer a la gent una nova alternativa, però no ha pogut ser”.
Comparteix aquest contingut