Tanca
Cultura i Festes 18 de maig de 2020

En marxa el Comissionat de Cultura, encarregat d’establir el model cultural del municipi

Es tracta d’un òrgan político-tècnic amb representació del sector cultural local que té com a primers objectius confeccionar un model municipal de programació d’arts escèniques i reformular el calendari festiu de la vila. L’eina, de marcat caràcter participatiu, es crea, a més, en un moment en què el món de la cultura es veu greument afectat per la pandèmia de la Covid-19

L’Ajuntament d’Esparreguera posarà en marxa aquesta setmana el Comissionat de Política Cultural de la vila, amb l’objectiu immediat de confeccionar un model municipal de programació d’arts escèniques i reformular el calendari festiu de la vila. El comissionat estarà format per representants polítics i tècnics del propi Ajuntament així com per representants d’entitats locals, institucions culturals, i professionals del sector cultural. Es tracta d’un òrgan contemplat en el model de governança de l’actual mandat i serà formalitzat mitjançant un decret en les properes hores. El comissionat neix per impulsar la cultura a Esparreguera des de les vessants política, tècnica, cultural i la ciutadana i amb el propòsit d’assolir “un model cultural municipal estratègic, artístic i popular, integrador i cohesionador”, segons revela la memòria política que impulsa la seva creació. L’òrgan ja ha celebrat dues reunions prèvies per a compartir punts de vista i diagnosticar i plantejar solucions operatives.

El regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Esparreguera, Juan Jurado, ha afirmat que “el Comissionat cobreix una necessitat històrica a la vila a nivell cultural, vol ser una eina participativa i resolutiva en l’establiment d’un model cultural comunitari i amb visió de futur, transversal tant culturalment com organitzativament, conscient de les particularitats de la nostra vila i, al mateix temps, fonamentat en la convicció que l’accés a la cultura constitueix un eix central de l’Estat de dret, alhora que ens fa crítics com a societat”. El primer impuls per a la fundació d’aquest Comissionat està recollit al model d’organització de la Memòria d’Alcaldia de la governança de l’Ajuntament d’Esparreguera per al mandat 2019-2023 que preveu la creació de quatre comissionats, entre ells el de política cultural municipal, amb l’objectiu d’abastar “àmbits temàtics importants i especialitzats” però sense adquirir caràcter permanent.

El primer antecedent a la seva creació va ser un acte celebrat al maig de 2019 que va comptar amb una vintena d’assistents entre representants d’institucions i entitats culturals de la vila i personalitats amb expertesa en la matèria, així com ciutadania, i que va servir per posar una primera pedra. El passat mes de gener es va celebrar una segona trobada on es van presentar les línies generals d’aquest projecte i també s’han fet reunions amb sectors culturals concrets per acabar de perfilar els objectius. A les trobades hi va haver, entre d’altres, representació d’entitats com Trama Teatre, La Passió, El Patronat Parroquial, Obert en Canal, L’Altre Col·lectiu, Beques Lola Lizaran, l’Escola Municipal de Música i Dansa, l’Escola d’Arts Plàstiques, la Biblioteca Municipal l'Ateneu, La Federació d’Entitats de Cultura Popular i Tradicional Catalana d’Esparreguera (La Fede) i Associació per la defensa del patrimoni de la Colònia Sedó i el seu entorn.

Juan Jurado ha explicat que “les dues primeres fites del Comissionat són: suplir les carències en la programació d’arts escèniques, i en aquest sentit tenim la sort de comptar amb un teixit cultural històric que de ben segur serà una pedra angular en aquesta empresa; i replantejar el calendari festiu d’Esparreguera, però a aquests dos àmbits se li aniran sumant d’altres que s’aniran definint en el procés, ja que és un procés participatiu en tots els sentits”. El Comissionat vol entomar l’estratègia cultural amb una especial atenció a la seva transversalitat, per això l’ens estarà conformat per quatre àrees: la política, amb funcions de decisió i impuls; la tècnica, que s’encarregarà de la capacitació i l’estudi; la cultural, per plantejar i definir objectius; i la ciutadana que fiscalitzarà i ratificarà el conjunt del Comissionat.

Aquest òrgan tindrà dues eines de participació principals: els Fòrums semestrals, on es donarà compte dels aspectes treballats i de les conclusions i fites assolides; i el portal municipal Esparreguera Decideix, que serà una eina d’opinió, control i fiscalització constant, doncs s’hi publicaran les actes de les reunions, el calendari de sessions, els estudis i/o documents que es desenvolupin dins del Comissionat i, quan sigui oportú, diverses consultes ciutadanes i fòrums de participació oberta. En aquest sentit, el Comissionat vol ser un vehicle per a promoure les bases d’un model cultural municipal que minimitzi les escletxes que ja existien a la nostra societat i que ajudi a un sector cultural que encara avui pateix una greu debilitació que arrossega des de la crisi de 2008 i que ara es veu especialment afectat per les restriccions de la mobilitat i la imposició del distanciament social.

El regidor de Cultura ha apuntat que “ens hauria agradat poder donar el tret de sortida del Comissionat en un acte públic obert a la ciutadania, però ara no serà possible per la situació en la que estem, tot i això la voluntat és celebrar un acte obert per a donar-lo a conèixer tan bon punt la situació ho permeti”. En aquest sentit, ha recordat que l’òrgan s’instaurarà en un moment de pandèmia mundial, “una situació que ha impactat amb força a la societat i provocarà una crisi socioeconòmica que es preveu de dimensions desconegudes”.