L’Ajuntament d’Esparreguera ha posat en marxa la redacció del Pla Local de Joventut 2021-2024, un document que té per finalitat continuar desenvolupant una política integral que respongui a la realitat juvenil del municipi per tal de promoure la seva autonomia i desenvolupament personal i fomentar la seva participació social. Tot i que les polítiques de joventut abracen una àmplia varietat de temàtiques, el pla se centrarà principalment en tres aspectes: la transició escola-treball, la participació dels i les joves en tots els àmbits de la societat esparreguerina i, finalment, en les relacions interpersonals, la identitat cultural de gènere i la salut mental. La redacció del pla, que té un cost de 8.100 euros, ha estat adjudicada a la Fundació Ferrer i Guàrdia, que aquest mes de juliol està treballant en la diagnosi de l’estat de les polítiques de joventut al municipi. Així mateix, també prepara un procés participatiu, que s’iniciarà al setembre, i que comptarà amb la creació de grups de discussió i la difusió d’una enquesta adreçada als i les joves. El document és previst que estigui enllestit a finals d’any.
El regidor de Joventut de l’Ajuntament d’Esparreguera, Emmanuel Ortí, ha explicat que “volem fer un pla realista pels propers quatre anys, que abraci diversos temes que preocupen o interessen als joves, però que prioritzi aquelles àmbits en els quals, com a govern municipal, puguem tenir incidència directa”. Per això, un dels aspectes que es treballarà és l’acompanyament emocional, “un àmbit que en la diagnosi de l’anterior pla ja s’havia detectat com una necessitat, però que ara, amb la pandèmia, ha esdevingut encara més rellevant”, ha apuntat el regidor. En aquest sentit el pla vol incidir en la salut mental dels i les joves i les seves relacions interpersonals, dos àmbits que s’han vist greument afectats durant el confinament i l’emergència sanitària, així com la diversitat sexual i d’identitat de gènere. Els altres dos eixos que guiaran la redacció del Pla Local de Joventut 2021-2024 són l’acompanyament i l’orientació dels i les joves en el seu procés de transició educativa o d’incorporació al món laboral, i el foment de la seva participació.
Amb l'objectiu que els adolescents i joves d’Esparreguera puguin expressar les seves necessitats i donar el seu punt de vista sobre les polítiques municipals de joventut, al mes de setembre, es llançarà una enquesta, adreçada a la població d’entre 14 i 29 anys del municipi, que es difondrà a la plataforma decidim.esparreguera.cat. També es crearan grups de discussió per analitzar i fer propostes al voltant de les necessitats dels joves, incidint especialment en els tres eixos temàtics que s’han prioritzat en la redacció del document. Les conclusions resultants s'elaboraran durant el mes d’octubre i es tindran en compte per al disseny de les actuacions que quedaran recollides en el Pla de Joventut.
Aquest procés participatiu s’emmarca en la fase de diagnosi de la redacció del document, una fase que la Fundació Ferrer i Guàrdia ja ha començat a fer aquest mes de juliol amb la realització de diverses entrevistes amb agents tècnics del municipi per a abordar els reptes en les polítiques de joventut des de diferents àmbits. En aquestes sessions hi ha participat la dinamitzadora del Punt d’Informació i Atenció Juvenil de Cal Trempat, personal municipal de les regidories de Convivència i Joventut, Esports, Educació, Cultura i Festes, Feminismes i LGTBI, Treball i Formació i Serveis Socials, així com representants del Centre Obert La Fulla, el Servei de Mediació, la Biblioteca Municipal L’Ateneu, el Consorci per a la Normalització Lingüística, el CAP, l’Escola d’Adults i els instituts del municipi.
Comparteix aquest contingut