Tanca
Treball i Formació Joventut 27 de febrer de 2024

L’Ajuntament d’Esparreguera posa en marxa el Programa de Suport a l’Ocupació Juvenil

Es tracta d’una iniciativa impulsada pel Servei d’Ocupació de Catalunya i cofinançada pel Fons Social Europeu que té per objectiu promoure l’ocupació i mantenir la continuïtat formativa de les persones joves. El programa ofereix acompanyament individualitzat, suport i mentoria a l’alumnat en risc d’abandonament escolar prematur i també a joves inscrits a l’atur

L’Ajuntament d’Esparreguera ha posat en marxa el Programa de Suport a l’Ocupació Juvenil amb l’objectiu de promoure l’ocupació i mantenir la continuïtat formativa de les persones joves. La iniciativa fa especial atenció al col·lectiu d’entre 16 i 24 anys a través d’un acompanyament individualitzat, suport i mentoria a l’alumnat en risc d’abandonament escolar prematur o que ja hagi abandonat els estudis per tal de reconduir-los cap al sistema educatiu. Aquest programa té una durada de 3 anys, està impulsat pel Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i cofinançat pel Fons Social Europeu Plus de Catalunya 2021-2027. A través de la subvenció rebuda, de 132.639 euros, el consistori ha contractat una referent d’ocupació juvenil que s’encarregarà de liderar el programa al municipi durant els tres anys. Aquest programa també està integrat en la comissió de Transició Escola-Treball de la iniciativa Esparreguera en Xarxa per la Infància i l’Adolescència (EXIA), amb la qual cosa treballa en coordinació amb diferents agents del territori implicats en l’educació i l’ocupació del col·lectiu jove. Per a poder-hi participar cal tenir entre 16 i 29 anys, estar inscrit a l’atur i ser beneficiari de Garantia Juvenil en el moment d’incorporar-se al projecte.

El regidor de Joventut i d’Acció Jove, Albert Boixet, ha destacat que “per primera vegada podem disposar a Esparreguera d’una referent d’ocupació juvenil amb un programa de 3 anys de durada” i ha apuntat que “això ens permet tenir una estabilitat en el seguiment de les persones usuàries a llarg termini i amb un aprofitament major”. Boixet ha explicat que, en paral·lel a aquest programa, també “estem preparant tot un seguit d'annexes per a ampliar l'oferta en oficis, amb empreses i especialistes de la zona, seguint l'estratègia del relleu generacional que volem impulsar des d'Acció Jove”. Així mateix, el regidor també ha posat en valor que aquesta figura de referent d’ocupació juvenil “també està en coordinació amb el Punt Jove i forma part de la comissió de Transició Escola-Treball, ara dins la Xarxa EXIA, fet que ens ha de permetre tenir un seguiment més productiu i un aprofitament de la figura molt més profunda del que es podria esperar”.

L’actuació d'orientació en el marc del Programa de Suport a l’Ocupació Juvenil es concreta en dos nivells d'intervenció respecte a les persones joves. Un primer nivell se centrarà en facilitar informació genèrica sobre formació i ocupació a través de sessions informatives grupals o individuals en coordinació amb els tres centres d’educació secundària del municipi, el sistema de formació professional integrada, institucions educatives i agents del territori implicats amb el col·lectiu jove. En aquest sentit, la referent d’ocupació juvenil es coordina especialment amb els tutors i psicopedagogs per no perdre a joves en risc d’abandonament escolar perquè no es quedin fora del mercat laboral o del sistema educatiu quan finalitzin els estudis obligatoris. Així mateix, també es difondrà la informació a través de la participació en fires especialitzades i amb l’organització de xerrades i accions de difusió.

El segon nivell està enfocat a l’assessorament i orientació especialitzada directe a les persones joves. Per a poder rebre atenció amb itinerari dins del programa cal tenir entre 16 i 29 anys, estar inscrit com a demandant d’ocupació al SOC i estar inscrit, o inscriure's en el moment d'entrar al projecte, a Garantia Juvenil, per la qual cosa cal no estar ocupat ni integrat en el sistema d’educació o formació. En funció de les necessitats i demandes de cada jove, s’elaborarà un itinerari individualitzat per treballar els aspectes idonis per millorar la seva situació ocupacional i/o formativa, a través de sessions individuals, sessions grupals i xerrades i visites a empreses. Les persones interessades en formar part d’aquest programa poden contactar amb el Servei Local d’Ocupació, situat a l’edifici de Cal Trempat, trucant al telèfon 93 770 85 98, enviant un correu electrònic a [email protected] o un whatsapp al telèfon 674 796 058.