Tanca
Política Lingüística 5 de juliol de 2022

L’Oficina de Català clou el curs amb 198 alumnes i 72 participants al Voluntariat per la Llengua

Al llarg del 2021-2022 el servei ha ofert 15 cursos de diferents nivells amb una clara recuperació de la presencialitat a les aules. A més, després de dos anys pandèmia, l’Oficina ha celebrat la festa de final del curs i la trobada de les parelles lingüístiques a la sala d’actes de Can Pasqual. L’acte ha comptat amb la XIV Trobada Gastronòmica Intercultural i l’actuació del grup folk Som-Hi-Li

L’Oficina de Català d’Esparreguera va celebrar la setmana passada la cloenda del curs en una gran festa després de dos anys de pandèmia. Durant el curs 2021-2022 el servei ha realitzat 15 cursos de diferents nivell i ha comptat amb un total de 198 alumnes, entre els que han assistit a classe de forma presencial i els que ho han fet de manera virtual. Així mateix, el Voluntariat per la Llengua (VxL) que aquest any celebra la seva 19a edició al municipi, compta fins al mes de juny amb 72 participants, que comparteixen converses en català en el marc d’aquest programa d’intercanvi lingüístic del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), gestionat a nivell municipal per l’Oficina de Català. L’acte de cloenda, que s’ha recuperat enguany després de dos anys de pandèmia, va incloure un homenatge a les parelles lingüístiques, la XIV Trobada Gastronòmica Intercultural, un espai d’intercanvi culinari per a totes les persones convidades, i l’actuació del grup folk Som-Hi-Li.

En referència als cursos de català per a adults 2021-2022, a l’Oficina de Català hi ha hagut 134 alumnes presencials i 64 alumnes en línia, que han fet 309 inscripcions, durant el curs. S’han impartit 15 cursos en total de tots els nivells que s’ofereixen: bàsic, elemental, intermedi i suficiència. La responsable de l’Oficina de Català d’Esparreguera, Maria Romero, ha destacat que “la valoració d’aquest curs és positiva. Veníem del curs 20-21, en què tot es va fer virtual o en línia i, en canvi, al curs 2021-22 ja s’ha apostat clarament pel retorn a la presencialitat”. En aquest sentit, ha apuntat que “només 4 dels 15 cursos fets durant l’any han estat en línia” i que “de cara al període 2022-23 quedarà algun curs en línia del nivell de suficiència, amb una clara tendència a fer-los tots presencials en breu”.

D’altra banda, la 19a. edició del Voluntariat per la Llengua (VxL) a Esparreguera compta, al mes de juny, amb 72 participants i 38 parelles lingüístiques. Les inscripcions estan obertes de manera permanent, de tal forma que totes aquelles persones interessades en participar-hi, ja sigui com a voluntari o com a aprenent, poden inscriure’s mitjançant la web o a l’oficina local, ubicada a la planta -2 de la Biblioteca Municipal L’Ateneu, a través del correu electrònic [email protected] o del telèfon 93 772 92 92. D’altra banda, s’han signat adhesions del Voluntariat per la llengua amb la Fundació de La Passió d’Esparreguera, l’Associació Petjades de Colors, l’Associació per la Defensa del Patrimoni de la Colonia Sedó i el seu entorn, els Castellers d’Esparreguera, Òmnium Esparreguera i el Punt Jove de l’Ajuntament d’Esparreguera. Així mateix, hi ha 160 comerços del municipi que també estan adherits al programa i que es poden reconèixer pels adhesius de color verd que tenen a la façana. Maria Romero ha assegurat que “les xifres de participació al VxL són molt bones, com sempre a Esparreguera, es tracta d’un programa que té unes arrels profundes a la vila, portem 19 anys ja, i que encaixa molt bé entre la població”.

Per celebrar el final de curs l’Oficina de Català ha recuperat aquest any la festa de cloenda. “Feia dos anys que no es podia celebrar el final del curs ni la trobada de les parelles lingüístiques a causa de la covid-19 i veure la sala d’actes de Can Pasqual plena de gom a gom ha estat el millor reflex per a adonar-se que tothom tenia moltes ganes de reunir-se i compartir experiències”, ha assegurat la responsable del servei. L’acte va comptar amb la intervenció de diversos alumnes i parelles lingüístiques, el director del CNL Ca n’Ametller, Marc Piera, i el regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Esparreguera, Juan Jurado, qui va destacar el paper del Consorci per a la Normalització Lingüística com a “eina imprescindible per a la incorporació de nous catalans al teixit social del nostre país” i va refermar el compromís de l’Ajuntament amb el català. L’acte va continuar al pati de Can Pasqual, on les persones assistents van poder gaudir de plats cuinats de molts llocs del món i, com a novetat, la festa va comptar amb l’actuació del grup folk Som-Hi-Li, que va donar ritme a la celebració i va acompanyar els assistents fins ben entrada la nit.