Tanca
Política Lingüística 10 de maig de 2022

Un total de 160 comerços d’Esparreguera estan adherits al Voluntariat per la Llengua

Tots aquests establiments es comprometen a garantir l’atenció en català als seus clients i s’impliquen en el foment de l'ús oral del català. Al Voluntariat per la llengua s’hi poden adherir comerços i entitats i hi poden participar persones, com a voluntàries o aprenents, per a practicar català a través de la conversa

A Esparreguera hi ha 160 comerços que es comprometen a garantir l’atenció en català als seus clients i s’impliquen en el foment de l'ús oral del català mitjançant l'adhesió al programa Voluntariat per la llengua. Aquesta xarxa d’establiments es pot reconèixer pels adhesius de color verd que tenen a la façana. Aquest distintiu és el que identifica els comerços que garanteixen l’atenció en català, cosa que és de molta utilitat per a aquelles persones que comencen a parlar-lo però encara no n’han consolidat els coneixements. El Voluntariat per la llengua és un programa d’intercanvi lingüístic del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), gestionat a nivell municipal per l’Oficina de Català d’Esparreguera, que té per objectiu trobar persones voluntàries i aprenents que vulguin compartir conversa en català. Les persones interessades poden inscriure’s mitjançant la web o a l’oficina local, ubicada a la planta -2 de la Biblioteca Municipal L’Ateneu, a través del correu electrònic [email protected] o del telèfon 93 772 92 92.

Entre els comerços locals adherits hi ha des de bars i restaurants, a carnisseries, botigues de roba, sabateries, clíniques, estancs, farmàcies o perruqueries, entre d’altres. La responsable de l’Oficina de Català d’Esparreguera, Maria Romero, ha explicat que “els establiments adherits al Voluntariat per la llengua són un actor clau a l’hora d’ajudar les persones que aprenen català perquè s’atreveixin a parlar-lo fora de l’aula i  incorporin aquesta llengua en les seves relacions socials”. El Consorci per a la Normalització Lingüística compta a tot Catalunya amb una xarxa de gairebé 5.000 establiments comercials que s'han anat adherint al programa Voluntariat per la llengua des de l'any 2007 i al Centre de Normalització Lingüística Ca n’Ametller -al qual pertany Esparreguera-, 1.000 establiments col·laboradors s’han compromès a garantir un espai d'ús de la llengua catalana. 

El Voluntariat per la llengua és un programa per practicar català a través de la conversa. Es basa en la creació de parelles lingüístiques formades per un voluntari o voluntària, que parla català fluidament, i un aprenent o aprenenta, que en té coneixements bàsics i vol adquirir fluïdesa. Es fan trobades setmanals d'un hora i els participants trien en quin horari fan les trobades segons la seva disponibilitat. “És una manera molt enriquidora de conèixer gent i de compartir l'interès pel català”, ha afirma Maria Romero, qui ha subratllat que “al tercer trimestre necessitem més voluntaris, perquè l’alumnat dels cursos de català ja ha fet més hores de classe i està a punt per mantenir converses”. A banda de les persones voluntàries, el programa també busca entitats col·laboradores. Es pot col·laborar de diferents maneres, sent punt d’informació, punt inscripció i/o oferint un espai de trobada per a les parelles lingüístiques. A Esparreguera, el Punt Jove de Cal Trempat està adherit al programa i ofereix les tres modalitats.