Tanca

El blog d'Andrés Labella

24 de juny de 2024

La Flama del Canigó

El foc que ens agermana

Els símbols són una estratègia per preservar els valors i capitals compartits per a les futures generacions. L’estreta relació entre la cultura mediterrània i el foc, com a metàfora d’element purificador, és un característica que es manifesta especialment a la nit de Sant Joan per celebrar el solstici d’estiu amb pirotècnia i fogueres.

 

Una manifiestació es la tradició del foc de la Flama del Canigó que resta Perpinyà durant tot l’any, fins que cada 22 de juny es pren la Flama i es puja fins al Canigó, i des del seu cim, i a partir de les dotze de la nit, es distribueix entre les persones presents i inicia el seu itinerari per encendre les fogueres de Sant Joan a centenars de poblacions amb l’objectiu de donar a conèixer que comença la Nit de Sant Joan.

 

Aquest any l’Associació dels Amics de la Flama del Canigó d’Esparreguera han fet públic un comunicat per fer saber que no era possible dur a terme la celebració de la rebuda de la Flama com és tradició.

 

Com quasi sempre, totes les decisions tenen dues coordenades, les decaràcter formal i les materials o de fons. Entre les primeres estarien les qüestions relacionades amb la forma i el temps de comunicar públicament la decisió i també respecte de les relacions de les entitats de la vila amb l’Ajuntament, articulades per mitjà d’un pla de subvencions.

 

Respecte de les qüestions materials cal prendre en consideració el perill que representa per a la llengua i cultura catalana la desaparició de les tradicions populars que les han mantingut vives en condicions adverses durant els tres últims segles. I el risc que implica donar per fet que les conquestes asolides no tenen marxa enrera. Res més lluny de la realitat.

 

Desenvolupar totes aquestes reflexions és una labor profunda i necessària que excedeix a aquesta modesta contribució que l’únic que pretèn és fer una reivindicació per a la supervivència a la nostra vila d’una tradició d’agermanament territorial connectada amb la cultura del foc.

Esperem que en futur es reprengui la celebració de la rebuda de la Flama del Canigó a Esparreguera per mantenir viu a la nostra vila el fil conductor de la cultura i la llengua catalana, preservant el llegat de riquesa per a les futures generacions per tal que es mantinguin fidels a uns valors centenaris que ofereixen identitat pròpia en d’un sistema que, sota el paraigües de la globalització, aspira a unes formes de vida homogènies i anodines.

A.L.