Tanca
Participació Ciutadana Urbanisme 28 d’octubre de 2022

Es crea el Comissionat de Barris per planificar el futur d’Esparreguera en el marc de l’Agenda Urbana

Més d’una trentena de persones van participar ahir en la primera sessió de participació ciutadana en el marc de l’elaboració de l’Agenda Urbana d’Esparreguera. Durant la trobada, a la qual van assistir entitats i veïnat a títol individual, es va fer un diagnòstic de l’estat actual de la vila i es va crear el Comissionat de Barris, un òrgan que s’integra dins del nou model de governança municipal

El procés d’elaboració de l’Agenda Urbana d’Esparreguera va fer ahir un pas endavant amb la creació del Comissionat de Barris, un òrgan participatiu que forma part del nou model de governança i que està integrat per ciutadania i associacions implicades en la definició del futur model del municipi. La sala d’actes de Can Pasqual va ser l’escenari d’aquesta primera sessió de participació ciutadana, a la qual hi van assistir més d’una trentena de persones que van treballar de manera conjunta en la definició del diagnòstic del model de ciutat a partir dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 de Nacions Unides. Durant la sessió es va fer un mapeig per detectar problemàtiques i oportunitats existents a la vila, una dinàmica grupal al voltant dels objectius estratègics i es va presentar el Comissionat de Barris, un òrgan que haurà de treballar, entre d’altres aspectes, al voltant d’un dels dos projectes pilots de l’Agenda Urbana, la reforma de l’antiga N-II. L’altre projecte pilot d’aquest nou model de planificació urbanística és la Colònia Sedó, que comptarà amb un comissionat propi per debatre i decidir quin ha de ser el futur de l’antiga colònia tèxtil esparreguerina.

L’acte va començar amb un mapeig, on els assistents podien indicar problemàtiques i oportunitats existents al municipi, i una presentació a càrrec de l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, qui va explicar que “l’Agenda Urbana és un instrument jurídic, una eina de transformació de governança, interna i externa, que ha de permetre canalitzar l’opinió de la ciutadania i  guanyar en qualitat democràtica”. Seguidament es van crear quatre grups de treball per parlar sobre quins són els principals problemes i debilitats d’Esparreguera i aportar temes al quadre de fortaleses i febleses del municipi que prèviament havia treballat l’empresa Paisaje Transversal, adjudicatària del projecte d’Agenda Urbana d’Esparreguera, després de mantenir entrevistes amb tots els departaments i àrees de govern de l’Ajuntament, així com tots els grups polítics i més de 20 entitats. En aquest treball se segueix els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’ONU que aborden temàtiques vinculades al territori, el model urbà, la lluita contra el canvi climàtic, els recursos, la mobilitat, la cohesió social, la prosperitat econòmica, l’habitatge, la transició digital i la governança.

L’arquitecte i consultor de l’empresa Paisaje Transversal, Iñaki Romero, va explicar que “el propòsit de la trobada d’avui és començar a treballar amb persones del municipi sobre el diagnòstic de l’estat actual d’Esparreguera i, unit a això, sobre la necessitat que es constitueixi un grup de persones compromeses amb aquest procés que comencin a crear el Comissionat de Barris, perquè per dur a terme el nou model de governança és important tenir població motivada i il·lusionada per planificar el futur de la ciutat”. El model de governança de l’Agenda Urbana està format per tres grups, la taula política, on estan representats els diferents grups municipals; el grup tècnic, amb representació de professionals de diferents àrees del consistori; i el grup social, format per la ciutadania i les entitats municipals. Dins d’aquest darrer grup és on s’integra el Comissionat de Barris, que treballa sobre temes vinculats al territori i el model urbà. “Aquest grup està obert a la participació ciutadana i es tornarà a reunir el dia 24 de novembre per continuar treballant en el marc estratègic de l’Agenda Urbana, per analitzar els reptes de futur i les idees sobre les quals s’ha d’estructurar la visió de ciutat”, ha explicat Iñaki Romero, qui ha apuntat que “més endavant, en les pròximes sessions, es treballarà el pla d’accions amb la definició de les actuacions concretes que caldrà dur a terme per complir amb el pla estratègic”.

Dins l’Agenda Urbana hi ha dos àmbits que tindran un projecte propi pel pes específic que tenen dins del municipi. Es tracta de la Colònia Sedó, que tindrà un comissionat format per persones que hi viuen i hi treballen i que s’impulsarà a partir del desembre, i la reforma de l’antiga carretera N-II, que tindrà un grup de treball dins del Comissionat de Barris. En aquest sentit, l’alcalde d’Esparreguera va apuntar que “hem fet focus en dos projectes concrets que han de venir en el futur immediat i el moment de pensar-hi és ara, perquè hem passat uns mandats en els que ens hem intentat posar el dia i ja podem aixecar la mirada per veure l’Esparreguera del futur que volem”.

Paral·lelament, s’han començat a activar diferents espais participatius amb la finalitat que la ciutadania pugui participar del diagnòstic de l'Agenda Urbana. Ja estan actius els espais ubicats a l’Escola Municipal de Música i Dansa, el Centre Dual i la Biblioteca Municipal L’Ateneu i el 4 de novembre s’habilitaran dos espais més a La Plana i Mas d’en Gall. Tots aquests espais, que estaran actius fins al 28 de novembre, tenen per objectiu la valoració de l’actual situació d'Esparreguera per a analitzar els reptes i escenaris de futur de tot allò que afecta l’entorn urbà de la vila. Les persones participants poden donar la seva opinió sobre aspectes a millorar d'Esparreguera, quins serveis creuen que no funcionen bé o quines coses s'han de cuidar i potenciar, entre d'altres qüestions.