Tanca
Participació Ciutadana Govern Obert 23 de febrer de 2022

L’Ajuntament posa en marxa la tercera edició dels pressupostos participatius

Aquest divendres a les 6 de la tarda, a la Biblioteca Municipal L’Ateneu, es farà una jornada informativa oberta a la ciutadania per a presentar aquest procés participatiu, en el qual tant entitats com persones poden presentar propostes d’inversió per a millorar la vila amb un pressupost màxim per projecte de 100.000 euros

L’Ajuntament d’Esparreguera presentarà aquest divendres 25 de febrer la tercera edició dels pressupostos participatius, a través dels quals la ciutadania podrà decidir a què es destinen 200.000 euros del pressupost d’inversions del 2022. L’acte tindrà lloc a les 6 de la tarda a la Biblioteca Municipal L’Ateneu i comptarà amb la participació de l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, i la regidora de Bon Govern, Maria Mas, que informaran als esparreguerins i esparreguerines sobre les fases i el calendari del procés, així com del tipus de projectes que es poden presentar, que han de suposar una millora en l’espai públic o en els equipaments municipals, ja sigui per a la seva modernització, adaptació o manteniment. Les propostes presentades per la ciutadania podran tenir un pressupost màxim de fins a 100.000 euros i, com a novetat, es vincularan als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). El termini de presentació de propostes començarà el 14 de març i finalitzarà el 20 d’abril. Tant les propostes com les votacions es podran fer a través de la plataforma web decideix.esparreguera.cat, i també presencialment en els punts habilitats pel consistori.

Els pressupostos participatius són una eina de democràcia directa que permeten a la ciutadania incidir o prendre decisions sobre una part de la despesa pública. En aquest procés hi pot participar qualsevol entitat o persona, estigui o no empadronada a Esparreguera, presentant les propostes que cregui oportunes, fins a un màxim de cinc. Aquestes propostes però, han de ser inversions en béns de domini públic, és a dir, que s’han de destinar a béns dels quals potencialment tothom pugui fer ús o que puguin atendre les necessitats del conjunt de la ciutadania d’Esparreguera, com per exemple, l’adquisició d’elements de mobiliari urbà, millores en els equipaments municipals, en el funcionament dels serveis públics o en l’àmbit de les noves tecnologies. En aquesta tercera edició es consoliden algunes de les novetats incorporades fa dos anys, com l’increment del pressupost màxim dels projectes, que ha passat de 40.000 a 100.000 euros, i la possibilitat de fer esmenes a la proposta si la comissió tècnica la rebutja.

La regidora de Bon Govern, Maria Mas, ha explicat que “s’han incorporat algunes millores en relació a l’edició anterior a partir de l’avaluació, perquè la idea és anar millorant edició rere edició a partir de l’experiència”. En aquest sentit, enguany es farà més difusió i hi haurà més suport en la presentació de propostes, “amb unes bases més clares i més tallers” i també “es donarà suport a les persones per a què, si ho requereixen, participin de manera presencial”. Així aquelles persones participants que no disposin dels mitjans digitals necessaris per a presentar la seva proposta per via telemàtica es podran dirigir a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC) i a d’altres punts que el consistori habilitarà a aquests efectes per tal de rebre l’assistència necessària. “Una altra de les novetats és que s’eliminen les adhesions a les propostes perquè generaven confusió en relació als suports, o votacions, que es feien en la fase de priorització”, ha afegit Maria Mas. I, finalment, enguany les propostes presentades s’agruparan, com a mínim, en un dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible per adaptar així el procés participatiu a l’Agenda 2030.

En referència al calendari del procés, el termini de presentació de propostes serà del 14 de març al 20 d’abril. Entre el 21 d’abril i el 27 de juny es valoraran i validaran les propostes i hi haurà el període d’esmenes i el 28 de juny es publicaran les propostes acceptades. El període de priorització o votació anirà del 29 de juny al 17 de juliol i el 18 de juliol es faran públics els projectes guanyadors. Durant la segona edició dels pressupostos participatius es van presentar 103 propostes diferents de les quals 48 van ser admeses per la comissió tècnica i, en tot el procés, hi van participar 662 ciutadans i ciutadanes. Les set propostes guanyadores del 2020 van ser: Esparreguera florida; Xarxa de camins saludables entre nucli urbà, Can Rial i Mas d’en Gall; Promocionem la cultura d’Esparreguera; Sortides inclusives a la Natura amb la cadira Joëlette; Insonorització del gimnàs de l’Escola Mare de Déu de la Muntanya; arranjament de les Pistes de Mas d’en Gall; i la Xarxa de camins saludables.