Tanca
Medi Ambient 28 de maig de 2020

L’equip de govern aposta per la recollida porta a porta i amb contenidors de superfície

Entre els diferents escenaris que planteja l’estudi que s’està fent per a definir el nou model de recollida selectiva del municipi, el consistori optaria per un que combina el sistema de recollida porta a porta al centre de la vila, La Plana i els barris perifèrics i l’ús de contenidors de superfície al nucli urbà. El nou sistema podria incrementar en un 29% l’índex de recollida selectiva bruta actual

L’equip de govern municipal aposta per un canvi de model en el sistema de recollida de residus basat en la instal·lació de contenidors de superfície al nucli de la vila, a les zones on actualment n’hi ha de soterrats, i en utilitzar el sistema de recollida Porta a Porta (PaP) al centre, La Plana i els barris de Mas d’en Galll, Can Rial i Can Vinyals. Després d’analitzar els nou escenaris proposats en l’estudi que està fent l’empresa ENTORNa3 per a identificar la viabilitat tècnica i econòmica de les possibles alternatives de millora, l’equip de govern va informar ahir a tots els grups municipals en la comissió informativa de Territori i Sostenibilitat que optaria per aquest model que podria incrementar en un 29% l’índex de recollida selectiva bruta actual. Després que aquest mes de maig el ple hagi aprovat la pròrroga del contracte de recollida de residus amb l’empresa Servitransfer per un any més, es preveu que la nova licitació estigui llesta al juny del 2021.

Actualment Esparreguera té un sistema de recollida de residus que combina tres models diferents: l’ús de contenidors soterrats al nucli urbà del municipi, illes emergents al centre de la vila i contenidors de superfície als barris perifèrics. La taxa de recollida selectiva bruta actual és del 45,48%, deu punts per sota del percentatge que marca la Unió Europea pel 2025, que ha de ser del 55%. L’estudi, que ha comptat amb la participació de l’entitat Esparreguera Neta, encara no ha finalitzat, ja que també es farà una enquesta digital a la ciutadania per a conèixer les seves percepcions i definir el futur model. Tot i això, ja s’han plantejat els possibles escenaris de recollida combinant els diferents models existents - contenidors soterrats, contenidors de superfície, Porta a Porta i illes emergents – i l’empresa ha proposat 9 escenaris de futur diferents. El regidor d’Espai Natural de l’Ajuntament d’Esparreguera, Emmanuel Ortí, explica que “en tots es contempla canviar els actuals contenidors soterrats, ja sigui renovant-los per uns de nous o tapant els forats, perquè ja han esgotat la seva vida útil, i en qualsevol dels casos, sigui quin sigui l’escenari finalment escollit, implicarà un increment considerable del cost del servei”.

Malgrat que encara s’ha d’acabar de concretar amb l’oposició i la ciutadania per mitjà de l’enquesta online, l’equip de govern ja ha fet públic que la seva opció seria l’escenari en el qual el centre de la vila tornaria a la recollida porta a porta, un sistema que també s’aplicaria als barris perifèrics, que actualment tenen contenidors de superfície, i a La Plana. En el cas del nucli urbà, se substituirien els contenidors soterrats, instal·lats des de 2006, per uns de superfície. “Es passaria de tres models de recollida al municipi a dos, optimitzant per tant els recursos, ja que quants més models es combinin més car i més complex és el servei al requerir de més mitjans”, ha apuntat Emmanuel Ortí. Al nucli hi hauria contenidors de superfície, que són més barats, més fàcils de mantenir i “hi ha estudis que demostren que s’aconsegueix més separació de residus; això sí, tenen un impacte visual més gran com a contrapartida”, ha indicat el regidor.

En referència al porta a porta, és el model més eficaç actualment per aconseguir una taxa de reciclatge elevada, a més de ser el sistema que requereix de més personal, un fet que el regidor ha considerat com a positiu “en un context de crisi econòmica perquè genera més llocs de treball”. A més, l’augment de l’índex de recollida suposa també una disminució en el cost del tractament de residus. En aquest sentit, Emmanuel Ortí ha apuntat que “l’Àgència de Residus de Catalunya seguirà augmentant el cànon, com ha anat fent als darrers anys, de tal manera que si no augmentem la taxa de reciclatge, el cost de tractament anirà augmentant de forma considerable”. L’opció preferida per l’equip de govern és una aposta per la màxima implantació del porta a porta, ja que implantar aquest sistema a tot el municipi, tot i possible, es considera massa arriscat i complex i, a més, suposaria un increment encara més elevat del cost. “Amb l’escenari desitjat un 25% de la població tindria PaP i es faria un pas endavant per a poder implantar aquest sistema a tot el municipi en un futur si es considera oportú, en canvi si renovem soterrats això no seria possible perquè caldria amortitzar la inversió i en el futur caldria de nou invertir per tapar els forats”, ha afirmat el regidor d’Espai Natural.

L’equip de govern també valora l’opció de fer tancament electronicomecànic de la tapa dels contenidors, un sistema que permet desbloquejar-los només quan la ciutadania s’identifica per mitjà d’una targeta RFID. Aquest sistema permet fer seguiment de la utilització dels contenidors i també limitar el número d’obertures que es poden fer setmanalment de cada fracció. “Això ens permetria assolir una major qualitat del residu recollit i, per tant, incrementar l’índex, però hem de valorar el seu cost”, ha apuntat Emmanuel Ortí.