Desfibril·ladors semiautomàtics

Els desfibril·ladors externs automàtics (DEA) són aparells que permeten reanimar o desfibril·lar a una persona amb aturada cardiorespiratòria de forma momentània abans que hi hagi atenció professional sanitari.  Amb els DEA es realitza una descàrrega elèctrica sobre el cor per tal que aquest pugui tornar a bategar amb normalitat. L’utilitzarem quan una persona pateix un col·lapse, cau a terra i no respon.

Segons el Departament de Salut de la Generalitat, la disponibilitat d'un DEA i la seva utilització abans de l'arribada del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), s'associa amb gairebé el doble de supervivència davant d'una aturada cardíaca extrahospitalària (ACR). 

Quins són els passos que hem de seguir en el cas de detectar una víctima amb una aturada cardiorespiratòria?

 1. Comprovar la consciència i la respiració de la persona afectada
 2. Avisar el 112 perquè arribi l’ajuda professional com més aviat millor
 3. En cas de saber-ne, iniciar una maniobra de reanimació cardiopulmonar precoç (RCP), si no saltar al pas 4. Les persones que facin les compressions toràciques durant les maniobres de RCP, n'han d’evitar la interrupció mentre es col·loca el DEA.
 4. Encendre l’aparell prement el botó ON i seguir les instruccions.

L’aparell emet una sèrie d’instruccions que indiquen com s’han de col·locar les pales per detectar el ritme cardíac i realitzar la descàrrega després que el ritme desfibril·lable és detectat.

On podem trobar els desfibril·ladors a Esparreguera?

Esparreguera disposa de 9 DEA repartits en els diversos equipaments de la vila, alguns són fixes, inserits en un tòtem identificatiu, i altres mòbils situats a dos vehicles de la Policial Local d’Esparreguera.

  1. Piscina coberta de Can Pasqual
  2. Camp de futbol / pistes de tenis
  3. Residència de can Comelles
  4. Biblioteca l’Ateneu
  5. Serveis Socials
  6. Casa Consistorial
  7. Vehicle de la policia (2 unitats mòbils)
  8. Pavelló poliesportiu